Stal-en-Akker.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Zeeland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesToekomst van voedsel in Zeeland: wat eten we morgen?

Toekomst van voedsel in Zeeland: wat eten we morgen?

FoodDelta Zeeland presenteerde de Toekomst van Voedsel.
FoodDelta Zeeland presenteerde de Toekomst van Voedsel. Beeld: Ellen de Vriend
De Week van Ons Eten, een initiatief van Dutch Food Week, is van 5 tot en met 12 oktober. Doel van de week is tijdens een scala aan activiteiten te laten zien wat we in Nederland weten, kunnen en doen op het gebied van eten. Donderdag 10 oktober werden tijdens de Zeeuwse Dag van Ons Eten in Yerseke (ZL) diverse prijzen uitgereikt en hield FoodDelta Zeeland de workshop ‘Toekomst van voedsel Zeeland: wat eten we morgen?’

In de Oesterij in Yerseke waren ongeveer honderd foodprofessionals aanwezig. Directeur Johan Dourleijn vertelde dat in Zeeland ongeveer 45.000 mensen in voedselproducerende ketens werken. „Dat betreft zowel teelt, verwerking, vervaardiging als retail en restaurants. Als FoodDelta willen wij naar een duurzamer en gezonder voedsel. Dus voeding met een lage milieubelasting, die betaalbaar, eerlijk en cultureel aanvaardbaar is.”

In het kader van hun ambitie om duurzame eiwitten uit Zeeland op het bord te realiseren begon FoodDelta in 2021 het project De Zeeuwse quinoaketen, dat dit jaar werd afgerond. „Wat je op je bord schept, heeft invloed op jezelf en op de planeet. Daarom promoten wij het Eat Lancet proof menu.”

Eat Lancet proof

Het EAT Lancet rapport verscheen vijf jaar geleden en stelde in 2050 tien miljard wereldbewoners gezond en duurzaam te voeden binnen de grenzen van de aarde. „Mensen hebben gemiddeld 2200 calorieën nodig per dag, maar we produceren er 5600. Dat is niet efficiënt”, vertelt Wilfred van Elzakker, innovation consultant bij FoodDelta. „Dat moet veranderen omdat onze voedselconsumptie grote invloed heeft op het milieu. Er moet meer voedsel per hectare worden geproduceerd, meer lokaal en de voedselverspilling moet worden gehalveerd. Maar wat eten we dan morgen?”

Volgens de consultant moeten we meer groenten, peulvruchten en volkoren granen en minder dierlijk gaan eten: 3 keer per week vlees, 2 keer vis, 2 eieren en dagelijks bijna 2 porties zuivel (250 ml).

Hoge kwaliteit

„In Zeeland hebben we alles en staan producten van hoge kwaliteit op het land”, stelt Van Elzakker. Omdat FoodDelta Zeeland beseft dat ze niet alle mensen op een hoop kunnen gooien om het nieuwe eten te omarmen was chefkok Marcin Beaufort uit Cadzand gevraagd om vier Eat Lancet streekgerechtjes te maken die iedereen kon proeven.

Foto van Ellen De Vriend
Tekst: Ellen De Vriend

Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.

Beeld: Ellen De Vriend

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Stal & Akker is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Zuid-Nederland in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stal-en-Akker.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Limburg
  • Noord-Brabant
  • Zeeland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Stal-en-Akker.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Limburg
        • Noord-Brabant
        • Zeeland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top