Zeeuwse politiek geschrokken van opkoop in Kerkwerve
Het melkveebedrijf in Kerkwerve stond al meerdere jaren te koop, zo laat voorzitter Pieter de Ruijter van ZLTO-afdeling Agrarisch Schouwen Duiveland weten. „Het gaat om een vrij groot melkveebedrijf, waar jarenlang geen animo voor was. Ik snap die ondernemer wel dat hij het nu verkoopt, als er opeens wel interesse is. Maar voor de landbouwsector zelf is dit een ontwikkeling die we niet willen. Wij zetten ons in voor de boerenbedrijven die door willen, maar dat komt in de knel als overheden maar vooral ook de grote multinationals rechten gaan opkopen.”
De Ruijter vindt het ook jammer dat een bedrijf dat mest produceert op deze manier verdwijnt. „Die mest kunnen we hier goed gebruiken in de akkerbouw. We importeren daar nu veel van.”
Shell en Tata Steel
De angst voor de multinationals zit ook diep bij de ChristenUnie. Statenlid Lars Jacobusse stelde gisteren een serie vragen aan de gedeputeerde Anita Pijpelink. „Als een overheid dit doet, wat staat grote bedrijven als Shell en Tata Steel dan in de weg om boerenbedrijven op te kopen? Het kan niet zo zijn dat grote multinationals, die soms amper belasting betalen, alle stikstofruimte weghalen bij familiebedrijven. Die werken vaak al generaties lang hard voor een bescheiden inkomen en dragen netjes belasting af, om een mooi product op de markt te kunnen zetten. Opkopen is wel wat er nu dreigt te gebeuren.”
De ChristenUnie is bang dat Zeeland straks ‘leeggekocht’ wordt. „Provincies die de stikstof het hardste nodig hebben, gaan de bedrijven in het wildeweg opkopen. Wij willen van het College van Gedeputeerde Staten weten, hoe dit voorkomen kan worden en of het stikstofprobleem straks niet verschuift naar andere gebieden.”
Ongepast
De ChristenUnie vraagt daarbij duidelijkheid over het ‘extern salderen’. Dat is een manier om stikstofuitstoot die op de ene plek verdwijnt, op de andere plek te gebruiken om uitstoot toe te staan. „Het is van belang dat er heldere afspraken zijn”, zegt Lars Jacobusse. De acties van Brabant vindt de ChristenUnie ongepast. Het Rijk, provincies en boerenorganisaties overleggen nog steeds over de stikstofaanpak. De ChristenUnie wil weten welke afspraken er over handel tussen provincies zijn gemaakt en wat Zeeland gaat doen om dit soort praktijken in de toekomst te voorkomen.
Starterswoningen
De statenleden Anton Geluk en Rinus van ’t Westeinde van het CDA willen van de gedeputeerde vooral weten of de aankoop problemen gaat geven voor de woningbouw. De stikstofruimte is wellicht nodig voor starterswoningen of om de lokale werkgelegenheid te behouden.