Boerenweercolumn: Het zal toch niet: vanaf midden volgende week dagenlang droog?
Het is nog te vroeg om te juichen maar dat zou betekenen dat het kletsnatte weer niet plaats maakt voor het gevreesde winterweer maar voor mistig en kil weer. En droog weer, dagenlang! Het Amerikaanse GFS model is overigens optimistischer dan het Europese ECMWF (KNMI), die de kans op licht vriezend droog weer als klein inschat, en tijdelijk. Winterweer zou betekenen dat de gewassen die nog in de grond zitten en niet verrot zijn zouden bevriezen.
Kletsnat weekend
Kans op winterweer is er wel degelijk als het hogedrukgebied dat zich vanaf de Atlantische Oceaan opbouwt toch besluit aan de wandel te gaan zoals zo vaak, richting Rusland. Maar die kans is dus nog kleiner dan de kans op mistig kil maar droog weer.
Voor het zover is dat er misschien een einde komt aan het kletsnatte regenweer, dag na dag, (De Bilt inmiddels de 29ste dag op rij!) komt er eerst nog veel regen bij. Vooral in het uiterste noordoosten en zuidwesten dus zoals het er nu naar uitziet. Met name komend weekend verloopt kletsnat en stormachtig. Bij gevolg ook veel hogere temperaturen (15 ° C max T) dan normaal voor de tijd van het jaar, in een zuidwestelijke stroming.
350 mm in korte tijd
De regenhoeveelheid kan komende week in West-en Noord-Nederland voor de tweede maand op rij naar een recordhoeveelheid oplopen. En als dat gebeurt is ook het allernatste jaar ooit gemeten in zicht, 1998. Toen viel in de Bilt in een jaar tijd bijna 1250 mm regen.
Op veel plaatsen is het jaarrecord sowieso in zicht. Weerboer van het Oosten, Gerrit Vossers uit het Achterhoekse Silvolde, heeft bijvoorbeeld nog maar 50 mm regen nodig om het huidige record in zijn woonplaats van 1150 mm te verbreken, ook gemeten in 1998.
Een professionele weerwaarnemer uit Rotterdam meldt vandaag een totaal van 351 mm in 35 dagen. In heel Noord-en Zuid-Holland zijn sinds 1 oktober op veel plaatsen dergelijke hoeveelheden tot zelfs bijna 400 mm regen gemeten. In Friesland staan de waterreservoirs ook boordevol, na zeker 300 mm regen in twee maanden tijd en wordt al dagenlang extra gemaalcapaciteit ingezet.
Hoogwater piek
De hoogwaterpiek van de grote rivieren uit het buitenland moet nog komen. Tot nu toe maakt Rijkswaterstaat er zich geen zorgen over. De uiterwaarden zijn nog niet volgelopen en vormen dus nog een grote buffer.
Deze weercolumn wordt wekelijks op woensdag door boerenweerman Erik Colenbrander geschreven. Op www.boerenweer.nl verschijnt iedere zaterdag een boerenweerbericht in samenwerking met www.prikkebord.nl