Stal-en-Akker.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Zeeland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesNoord-BrabantFotoserie: Genieten van boerendiner uit Land van Cuijk

Boeren en tuinders pakken uit in de zomer

Fotoserie: Genieten van boerendiner uit Land van Cuijk

„Wow wat gaaf en wat mag Land van Cuijk trots zijn op zijn boeren. Wat een passie heeft elke boer. Prachtig hoe bijvoorbeeld boer Maarten Robben uitlegt en laat zien hoe een ui groeit. Leuk om te beleven.” Mooie reacties die de boeren zaterdag 27 juli kregen tijdens ‘Op weg naar je diner’. „Het was echt genieten, boer en burger beleefde samen een mooie leerzame en culinaire dag. Dit is een concept wat in andere gebieden eenvoudig is te kopiëren in andere streken”, zegt Hugo Bens, pluimveehouder in Haps (NB) en voorzitter Land van Cuijk Boert Bewust.
De derde editie van ‘Op weg naar je diner’ in Land van Cuijk was een groot succes. Land van Cuijk Boert Bewust en ZLTO Land van Cuijk organiseerden dit evenement voor de derde keer onder de vlag van Boeren en tuinders pakken uit.
De derde editie van ‘Op weg naar je diner’ in Land van Cuijk was een groot succes. Land van Cuijk Boert Bewust en ZLTO Land van Cuijk organiseerden dit evenement voor de derde keer onder de vlag van Boeren en tuinders pakken uit.
De start was dit jaar bij Loeffen Vlees in Haps. Na koffie en een mini kalfworstenbroodje, een van de ingrediënten waar de fietsers daarna langsfietsten, startten de deelnemers aan de fietstocht van ruim 30 kilometer. Elk jaar kiest de organisatie een and
De start was dit jaar bij Loeffen Vlees in Haps. Na koffie en een mini kalfworstenbroodje, een van de ingrediënten waar de fietsers daarna langsfietsten, startten de deelnemers aan de fietstocht van ruim 30 kilometer. Elk jaar kiest de organisatie een ander deel in gemeente Land van Cuijk voor ‘Op weg naar je diner’.
Pech onderweg. Een deelnemer moest eerst nog even een band plakken voordat hij kon starten met de fietstocht.
Pech onderweg. Een deelnemer moest eerst nog even een band plakken voordat hij kon starten met de fietstocht.
De eerste stop was bij Bens BoerderEi, het legpluimveebedrijf van de familie Bens. Bezoekers konden het inpakken van eieren zien en via de zichtruimte de stal met kippen.
De eerste stop was bij Bens BoerderEi, het legpluimveebedrijf van de familie Bens. Bezoekers konden het inpakken van eieren zien en via de zichtruimte de stal met kippen.
Naast het bedrijf staan 100 walnotenbomen. Via gewasborden laten de boerenorganisaties weten welk gewas er groeit. De QR code verwijst naar www.dichterbijdeboerderij.nl voor meer informatie over dat gewas. Langs de route stonden een tiental gewasborden bi
Naast het bedrijf staan 100 walnotenbomen. Via gewasborden laten de boerenorganisaties weten welk gewas er groeit. De QR code verwijst naar www.dichterbijdeboerderij.nl voor meer informatie over dat gewas. Langs de route stonden een tiental gewasborden bij verschillende gewassen.
De tweede stopplek was varkens- en akkerbouwbedrijf Ardts. Zij maken sinds twee jaar friet van verse aardappels. In de recent gebouwde automatische frietlijn wordt de friet voorgebakken.
De tweede stopplek was varkens- en akkerbouwbedrijf Ardts. Zij maken sinds twee jaar friet van verse aardappels. In de recent gebouwde automatische frietlijn wordt de friet voorgebakken.
De Pataad friet is gewild bij lokale horeca. Natuurlijk stond die ook op het menu bij het diner.
De Pataad friet is gewild bij lokale horeca. Natuurlijk stond die ook op het menu bij het diner.
Informatie over de varkens kregen de bezoekers via de varkensbox waarin alles zit wat er van een varken wordt gemaakt, en informatieborden. „Houden ze hier ook varkens? Daar ruik ik niets van”, zei een van de deelnemers.
Informatie over de varkens kregen de bezoekers via de varkensbox waarin alles zit wat er van een varken wordt gemaakt, en informatieborden. „Houden ze hier ook varkens? Daar ruik ik niets van”, zei een van de deelnemers.
Maarten Robben, biologische en gangbare akkerbouwer, gaf in het veld uitleg over de diverse groentegewassen. „Het verschil tussen gangbaar en bio werd vaak gevraagd. Ik heb veel mensen de verse groente laten proeven en vooral de verse zoete en frisse smaa
Maarten Robben, biologische en gangbare akkerbouwer, gaf in het veld uitleg over de diverse groentegewassen. „Het verschil tussen gangbaar en bio werd vaak gevraagd. Ik heb veel mensen de verse groente laten proeven en vooral de verse zoete en frisse smaak van de biologische snijbonen verwonderde veel mensen”, zegt Maarten Robben. Natuurlijk vroegen ze ook advies over eigen groentetuinen.
De vierde stopplek was bij Melkveebedrijf Relou. Achter de stal bij de koeien in de wei stond heerlijke kaas van eigen melk klaar voor de fietsers. „Sinds dit jaar laten we kaas maken van onze melk. Ik wilde laten zien wat we maken en met kaas is dat vrij
De vierde stopplek was bij Melkveebedrijf Relou. Achter de stal bij de koeien in de wei stond heerlijke kaas van eigen melk klaar voor de fietsers. „Sinds dit jaar laten we kaas maken van onze melk. Ik wilde laten zien wat we maken en met kaas is dat vrij gemakkelijk. Meedoen met ‘Op weg naar je diner’ kan ik iedereen aanraden. De bezoekers zijn heel divers: de ene weet niets en de andere een beetje. Daardoor krijg je heel verschillende vragen en gesprekken. Heel interessant”, zegt Pieter Relou, melkveehouder, bestuurslid ZLTO Land van Cuijk en lid van de organiserende werkgroep. Hij benoemt de vele mogelijke acties onder de vlag van Boeren en tuinders pakken uit. „Laagdrempelig en een geweldige manier om boeren en burgers te verbinden.”
Bij Melkveebedrijf Lamers in Beugen vonden veel deelnemers de geboorte van een kalf een bijzonder moment om het van zo dichtbij mee te kunnen maken. „Het vaarskalfje werd met gejuich begroet. Ook de melkrobots vonden ze heel interessant. Al zwaaiend fiets
Bij Melkveebedrijf Lamers in Beugen vonden veel deelnemers de geboorte van een kalf een bijzonder moment om het van zo dichtbij mee te kunnen maken. „Het vaarskalfje werd met gejuich begroet. Ook de melkrobots vonden ze heel interessant. Al zwaaiend fietsten de deelnemers door de stal over de voergang waar de tocht werd vervolgd, op naar het volgende adres”, zegt Sander Lamers.
Luc Arts, rosékalverhouder in Haps, was de zesde stopplek. Hij leidde de bezoekers rond langs de voeropslag, de kalveren en de mestverwerking. „Leuk en interessant om te doen. Laten zien hoe wij kalveren houden en de mest verwerken. De techniek laten zien
Luc Arts, rosékalverhouder in Haps, was de zesde stopplek. Hij leidde de bezoekers rond langs de voeropslag, de kalveren en de mestverwerking. „Leuk en interessant om te doen. Laten zien hoe wij kalveren houden en de mest verwerken. De techniek laten zien en actuele dilemma's uitleggen. De tijd vloog om”, aldus Luc Arts.
Jong en oud deden mee aan ‘Op weg naar je diner’. De boeren kregen veel enthousiaste reacties. „Geweldig om die passie van al die verschillende boeren te horen en te zien”, aldus een van de deelnemers. In het gastenboek louter positieve reacties en enkele
Jong en oud deden mee aan ‘Op weg naar je diner’. De boeren kregen veel enthousiaste reacties. „Geweldig om die passie van al die verschillende boeren te horen en te zien”, aldus een van de deelnemers. In het gastenboek louter positieve reacties en enkele tips voor de organisatie.
Loonwerkcombinatie LvCm was de zevende stopplek. Fietsers maakten een rondje door de loodsen en konden een filmpje bekijken. „Nu konden ze die grote machines die ze op de weg tegenkomen, van dichtbij bekijken. We vinden het belangrijk om burgers kennis te
Loonwerkcombinatie LvCm was de zevende stopplek. Fietsers maakten een rondje door de loodsen en konden een filmpje bekijken. „Nu konden ze die grote machines die ze op de weg tegenkomen, van dichtbij bekijken. We vinden het belangrijk om burgers kennis te laten maken met het boerenleven. Daarom zijn wij ook partner van Land van Cuijk Boert Bewust”, zegt Rob Derks.
Na het welkomstdrankje, likeur van Léon, ook een streekproduct, was het gezellig in de Boerenfestival weide. Een heuse silobar, de Smaakwagen Land van Cuijk, de zitjes en natuurlijk de grazende Charolais koeien op de achtergrond.
Na het welkomstdrankje, likeur van Léon, ook een streekproduct, was het gezellig in de Boerenfestival weide. Een heuse silobar, de Smaakwagen Land van Cuijk, de zitjes en natuurlijk de grazende Charolais koeien op de achtergrond.
Vanuit de Smaakwagen serveerde kok Stan van de Kandelaar met hulp van twee boerinnen de gerechten. Alles gemaakt van producten van boerderijen waar de deelnemers langs fietsten.
Vanuit de Smaakwagen serveerde kok Stan van de Kandelaar met hulp van twee boerinnen de gerechten. Alles gemaakt van producten van boerderijen waar de deelnemers langs fietsten.
„Ik vond het geweldig om mee te doen aan dit diner. Het kost wat tijd, maar het is kei gezellig”, zegt Frank Loeffen. Hij houdt Charolais vleeskoeien op natuurinclusieve wijze en verkoopt vlees aan huis en op weekmarkten. Hij had mooie gesprekken over zij
„Ik vond het geweldig om mee te doen aan dit diner. Het kost wat tijd, maar het is kei gezellig”, zegt Frank Loeffen. Hij houdt Charolais vleeskoeien op natuurinclusieve wijze en verkoopt vlees aan huis en op weekmarkten. Hij had mooie gesprekken over zijn koeien en het vlees. Op het menu stond een heerlijk stoofpotje Dubbele Doris.
Samen eten is samen genieten. „Eten verbindt. Veel mensen weten niet wat er dichtbij voor voedsel wordt gemaakt. Op weg naar je diner is een mooie gelegenheid om te praten over eten en de boeren en hun uitdagingen. Gewoon laten zien wat we doen”, zegt Hug
Samen eten is samen genieten. „Eten verbindt. Veel mensen weten niet wat er dichtbij voor voedsel wordt gemaakt. Op weg naar je diner is een mooie gelegenheid om te praten over eten en de boeren en hun uitdagingen. Gewoon laten zien wat we doen”, zegt Hugo Bens.
De organisatie regelde lokale PR. Twee reporters van Omroep Land van Cuijk fietsten mee, interviewden boeren, burgers en de organisatie en waren zelf ook super enthousiast over het evenement. „Het zijn niet alleen die 100 mensen die enthousiaste verhalen
De organisatie regelde lokale PR. Twee reporters van Omroep Land van Cuijk fietsten mee, interviewden boeren, burgers en de organisatie en waren zelf ook super enthousiast over het evenement. „Het zijn niet alleen die 100 mensen die enthousiaste verhalen over onze boeren en het diner vertellen, ook de PR draagt een steentje bij. Wij leren als organisatie ook elk jaar. Het kost energie maar het levert ook heel veel positieve energie op”, zegt Hugo Bens tevreden. Wil je meer informatie? Neem contact op met Boeren en tuinders pakken uit of Land van Cuijk Boert Bewust.

De film die Omroep Land van Cuijk maakte is hier te bekijken.

op weg naar je diner 2024
op weg naar je diner 2024
YouTube toestemming
Het bekijken van deze video kan ertoe leiden dat cookies worden geplaatst door de aanbieder van deze video. Momenteel zijn jouw voorkeuren zo ingesteld dat je geen toestemming hebt gegeven om deze cookies te plaatsen, daarom kan je de inhoud niet bekijken. Wil je dat toch? Klik dan op de onderstaande knop om alsnog toestemming te geven.
Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Beeld: Monique van Loon

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Stal & Akker is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Zuid-Nederland in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stal-en-Akker.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Limburg
  • Noord-Brabant
  • Zeeland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Stal-en-Akker.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Limburg
        • Noord-Brabant
        • Zeeland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top