Stal-en-Akker.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Zeeland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesZeelandFotoserie: Zeegroenten geven akkerbouwer nieuwe toekomst

Fotoserie: Zeegroenten geven akkerbouwer nieuwe toekomst

Zeven jaar geleden begon Aart-Jan Bil uit Kerkwerve met de teelt van zeekraal. Destijds een sprong in het diepe. Deze gok pakte goed uit en inmiddels is deze teelt uitgegroeid tot de belangrijkste pijler onder zijn akkerbouwbedrijf. Omdat de vraag toeneemt, wil de Zeeuw het areaal en het assortiment aan zeegroenten de komende jaren verder uitbouwen.

Zeekraal dient bij voorkeur op zilte grond te worden geteeld. Zout bepaalt namelijk in belangrijke mate de smaak van de zeekraal, geeft Bil aan. „Ons voordeel is dat we hier vlakbij de zeedijk zitten. Hier wordt zilt water onderdoor gedrukt, de polder in. Dit zorgt ervoor dat de kleigrond, waarop wij telen, mooi zout blijft. Naast het perceel bij huis telen we de zeekraal ook op een stuk grond tegen de zeedijk. Dit is helemaal ideaal. Is het zoutgehalte onverhoopt toch te laag, bijvoorbeeld na een regenbui, dan gooien we bij tijd en wijle ook zout op de akkers. Maar het gewas mag ook weer niet té veel zout krijgen. Het vergt behoorlijk wat ‘Fingerspitzengefühl’ om daarin de juiste balans te vinden.”

Volgens de Zeeuw kan zeekraal in principe ook op ‘zoete’ zandgronden worden geteeld, alleen is dit dan funest voor de smaak. „Consumenten die zeekraal kopen, hebben toch een bepaalde smaakverwachting. Hier kun je met alleen zoet water niet aan voldoen. Zout is de smaakmaker van zeekraal.”

Lees het volledige interview met Aart-Jan Bil in de Stal&Akker van zaterdag 16 september

Tekst: Agrio

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Akkerwijzer.nl logo
Alles over de akkerbouw, economische ontwikkelingen, verschillende teelten, gewasbescherming, bodemgezondheid, bewaring, bemesting, marktprijzen en het weer.
Praat mee
Stal & Akker is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Zuid-Nederland in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stal-en-Akker.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Limburg
  • Noord-Brabant
  • Zeeland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Stal-en-Akker.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Limburg
        • Noord-Brabant
        • Zeeland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top