Fotoserie: Zeegroenten geven akkerbouwer nieuwe toekomst
Zeekraal dient bij voorkeur op zilte grond te worden geteeld. Zout bepaalt namelijk in belangrijke mate de smaak van de zeekraal, geeft Bil aan. „Ons voordeel is dat we hier vlakbij de zeedijk zitten. Hier wordt zilt water onderdoor gedrukt, de polder in. Dit zorgt ervoor dat de kleigrond, waarop wij telen, mooi zout blijft. Naast het perceel bij huis telen we de zeekraal ook op een stuk grond tegen de zeedijk. Dit is helemaal ideaal. Is het zoutgehalte onverhoopt toch te laag, bijvoorbeeld na een regenbui, dan gooien we bij tijd en wijle ook zout op de akkers. Maar het gewas mag ook weer niet té veel zout krijgen. Het vergt behoorlijk wat ‘Fingerspitzengefühl’ om daarin de juiste balans te vinden.”
Volgens de Zeeuw kan zeekraal in principe ook op ‘zoete’ zandgronden worden geteeld, alleen is dit dan funest voor de smaak. „Consumenten die zeekraal kopen, hebben toch een bepaalde smaakverwachting. Hier kun je met alleen zoet water niet aan voldoen. Zout is de smaakmaker van zeekraal.”
Lees het volledige interview met Aart-Jan Bil in de Stal&Akker van zaterdag 16 september
Tekst: Agrio
Beeld: Ellen Meinen