Rummenie positief over pachtplan VVD/GroenLinks; wil veel punten overnemen in eigen plannen

„Ik zie de initiatiefnota grotendeels als een ondersteuning van mijn voornemens voor de herziening van de pachtregelgeving“, stelt de staatssecretaris in een reactie op het plan, dat eind januari was ingediend. „Ik constateer dat er grotendeels overeenstemming bestaat tussen de ideeën van de initiatiefnemers en mijn eigen inzet.“
Die ideeën behelzen onder meer het introduceren van een loopbaanpacht, die zou moeten lopen tot aan de AOW-leeftijd van de pachter, maar minstens 25 jaar lang zou moeten duren. Dat geeft aan de ene kant langdurige zekerheid aan de pachter, maar daarnaast meer flexibiliteit voor de verpachter dan bij de huidige reguliere pacht. Volgens Rummenie vertoont die vorm veel gelijkenis met zijn voorstel om een ‘duurzame langlopende pacht’ in te voeren. Daar zit de looptijd van minstens 25 jaar echter niet in. Want dat zou betekenen dat pachters ouder dan 42 jaar niet voor deze pachtvorm in aanmerking zouden komen - de looptijd zou anders tot gevolg hebben dat die pacht doorloopt tot na de AOW-leeftijd van 67 jaar - en dat brengt een mogelijk risico van leeftijdsdiscriminatie met zich mee.
Langdurige pacht standaard
Langdurige pacht zou - zowel in de initiatiefnota als volgens de plannen van de staatssecretaris - de standaard moeten worden, omdat dat de pachter zekerheid voor de langere termijn biedt, en kortlopende pacht zou moeten worden ontmoedigd. Bromet en Van Campen stellen daarom voor om de huidige geliberaliseerde pacht om te zetten in een ‘flexibele pacht’, die goedkoper zou moeten zijn dan de geldende pachtnorm. Hoe korter de looptijd, hoe groter de korting op die pachtnorm. Rummenie vindt dat een goed idee. ‘De verlaging van de pachtprijs is een voldoende prikkel om langdurige pacht te stimuleren’, stelt hij. Wel wil de staatssecretaris nog onderzoeken wat de mogelijke effecten een dergelijke wijziging zou hebben.
Voor bestaande reguliere pacht zou het - in het GroenLinks/VVD-voorstel én volgens de staatssecretaris - mogelijk moeten worden om contractvoorwaarden (’naar redelijkheid’) aan te passen, zodat verpachters daarmee duurzaamheidsafspraken kunnen maken. In de initiatiefnota wijzen Bromet en Van Campen erop dat de huidige inflexibiliteit van de voorwaarden voor reguliere pacht er toe leidt dat een pachter van een stuk land midden in een Natura 2000-gebied intensief pesticiden zou kunnen gebruiken, zonder dat de verpachter daar maatregelen tegen kan nemen.
Pachtvorm voor natuurgronden
De staatssecretaris en de Kamerleden zijn het er ook over eens dat er een nieuwe pachtvorm voor natuurgronden moet komen. Die moet langjarig zijn (minstens 6 jaar) om zekerheid te bieden aan de pachter, maar de terreinbeherende organisaties die vaak de eigenaar zijn van deze natuurgronden, krijgen de mogelijkheid om tussentijds de pachtvoorwaarden aan te passen, als die aanpassingen ‘specifiek zijn gericht op de fysieke gesteldheid van het gebied’.
Rummenie wil de ideeën uit de initiatiefnota daarom meenemen in zijn eigen plannen. Over de voortgang daarvan wil hij binnen twee maanden met een Kamerbrief komen.