Stal-en-Akker.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Zeeland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesZeelandFotoserie: Agria's uit Kats naar het Frites Atelier

Fotoserie: Agria’s uit Kats naar het Frites Atelier

Akkerbouwbedrijf De Bruijne Agro in Kats, het bedrijf van de broers Meeuw (59) en Marco (54) de Bruijne, is sinds mei de hofleverancier van het Frites Atelier. Dit nieuwe project van Sergio Herman, voormalig Michelin-sterrenkok van restaurant Oud Sluis, omvat inmiddels vier vestigingen: Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem en over de grens bij onze zuiderburen in Antwerpen. ‘Ruim anderhalf jaar lang hebben wij aardappelen getetst en geproefd met maar één doel, het bereiden van mooie smaakvolle frites met sensationele toppings’, zo schrijft Sergio Herman in zijn menuboekje vol nieuwe fritescreaties.Lees verder onder de foto's.
Marco (links) en Meeuw de Bruijne bij een partij Agria, klaar voor transport naar het Frites Atelier.
Akkerbouwbedrijf De Bruijne Agro in Kats van de broers Meeuw (59) en Marco (54), is de sinds mei de hofleverancier van het Frites Atelier.
De ingrediënten voor de frites van Sergio Herman: Agria's van De Bruijne en een van de toppings van het Frites Atelier. ‘Ruim anderhalf jaar lang hebben wij aardappelen getetst en geproefd met maar één doel, het bereiden van mooie smaakvolle frites met se
Meeuw en Marco voor hun partij ingeschuurde Agria's.
In de opslag Markies (links) en rechts de Agria's.
De was- en sorteerstraat op het erf in Kats.
Nu staat de tijdelijke opstelling, met ingehuurde was-borstelmachine, nog buiten. Binnenkort verhuist het geheel naar binnen.
Aan de achterkant van de  stortbak worden de slechte exemplaren verwijderd en opgevangen.
Ondermaatse Agria's worden hier uit de lijn gehaald.
Alles onder 45-opwaarts belandt in een aparte kist.
Marco (links) en Meeuw de Bruijne bij een partij Agria, klaar voor transport naar het Frites Atelier.
Marco (links) en Meeuw de Bruijne bij een partij Agria, klaar voor transport naar het Frites Atelier.
Akkerbouwbedrijf De Bruijne Agro in Kats van de broers Meeuw (59) en Marco (54), is de sinds mei de hofleverancier van het Frites Atelier.
Akkerbouwbedrijf De Bruijne Agro in Kats van de broers Meeuw (59) en Marco (54), is de sinds mei de hofleverancier van het Frites Atelier.
De ingrediënten voor de frites van Sergio Herman: Agria's van De Bruijne en een van de toppings van het Frites Atelier. ‘Ruim anderhalf jaar lang hebben wij aardappelen getetst en geproefd met maar één doel, het bereiden van mooie smaakvolle frites met se
De ingrediënten voor de frites van Sergio Herman: Agria's van De Bruijne en een van de toppings van het Frites Atelier. ‘Ruim anderhalf jaar lang hebben wij aardappelen getetst en geproefd met maar één doel, het bereiden van mooie smaakvolle frites met sensationele toppings’, zo schrijft Sergio Herman in zijn menu-boekje.
Meeuw en Marco voor hun partij ingeschuurde Agria's.
Meeuw en Marco voor hun partij ingeschuurde Agria's.
In de opslag Markies (links) en rechts de Agria's.
In de opslag Markies (links) en rechts de Agria's.
De was- en sorteerstraat op het erf in Kats.
De was- en sorteerstraat op het erf in Kats.
Nu staat de tijdelijke opstelling, met ingehuurde was-borstelmachine, nog buiten. Binnenkort verhuist het geheel naar binnen.
Nu staat de tijdelijke opstelling, met ingehuurde was-borstelmachine, nog buiten. Binnenkort verhuist het geheel naar binnen.
Aan de achterkant van de  stortbak worden de slechte exemplaren verwijderd en opgevangen.
Aan de achterkant van de stortbak worden de slechte exemplaren verwijderd en opgevangen.
Ondermaatse Agria's worden hier uit de lijn gehaald.
Ondermaatse Agria's worden hier uit de lijn gehaald.
Alles onder 45-opwaarts belandt in een aparte kist.
Alles onder 45-opwaarts belandt in een aparte kist.

Volgens Meeuw de Bruijne is Sergio Herman na die uitgebreide testen uiteindelijk in Kats uitgekomen. „Na anderhalf jaar testen met verschillende rassen, bleek dat onze Agria’s uit de Noord-Bevelandse klei als beste uit de bus kwamen. We zijn in mei 2016 gestart met het leveren van de laatste partijen uit de oogst van 2015. Dat is allemaal goed gegaan.”

Nichemarkt

Dit seizoen leveren we twee keer per week. Ongeveer 2,5 tot 3 ton per keer. De Agria’s worden in de maat 45-plus en gewassen aangeleverd. Daarna gaan de piepers naar elders. Daar krijgen de Agria's nog een speciale behandeling en worden ze gesneden. Het sorteren en wassen gebeurt in Kats nu nog buiten, maar dit werk krijgt binnenkort op het bedrijf van de gebroeders De Bruijne een vaste overdekte plek. „Dit klusje kost ons weliswaar elke keer zo’n 2,5 uur met vier man, maar wij beleven er meer plezier aan dan aan zo maar een grote vrachtwagen volstampen”, zo laat Marco weten. In deze tijd waarin de aardappelprijzen meer dan bedroevend zijn, weten de broers De Bruijne naar eigen zeggen met een nichemarkt een kostendekkende prijs te bewerkstelligen. Over de precieze prijs laten ze zich niet uit.

Foto van Ruud Jacobs
Tekst: Ruud Jacobs

Redacteur met Limburgse tuindersroots. Via de regionale krantenwereld op het werkveld van de ‘groene en agrarische’ uitgevers beland. Is dagelijks druk om het akkerbouwnieuws via Akkerwijzer.nl, de vier regionale Agrio-kranten, vakblad Akkerwijzer en de sociale media all over the world te verspreiden.

Beeld: Ruud Jacobs

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Akkerwijzer.nl logo
Alles over de akkerbouw, economische ontwikkelingen, verschillende teelten, gewasbescherming, bodemgezondheid, bewaring, bemesting, marktprijzen en het weer.
Praat mee
Stal & Akker is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Zuid-Nederland in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stal-en-Akker.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Limburg
  • Noord-Brabant
  • Zeeland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Stal-en-Akker.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Limburg
        • Noord-Brabant
        • Zeeland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top