GS Zeeland willen provinciale stikstofbank in het leven roepen

In de stikstofbank die Zeeland wil instellen kan stikstofruimte, die vrijkomt bij intrekking van een vergunning, bewaard worden. Deze ruimte kan dan later ingezet worden bij vergunningverlening voor toekomstige projecten, is gedachte er achter.
Drie fases
Bij de werking van de stikstofbank kunnen drie fases onderscheiden worden, aldus de uitleg van GS: vullen, reserveren en toedelen. ‘De stikstofbank kan gevuld worden door stikstofruimte die vrijkomt bij het intrekken van toestemmingen in de bank op te slaan. Hierbij wordt wel 30 procent afgeroomd ten gunste van de natuur. Dit betekent dus dat de stikstofbank gevuld kan worden met de resterende 70 procent van de stikstofruimte.’
Vijf jaar gereserveerd
Stikstofruimte in de stikstofbank kan gereserveerd worden voor projecten op het gebied van bedrijvigheid, landbouw en wonen, verkeer en recreatie, aldus het provinciebestuur. Daarnaast kan GS ook nog andere projecten van algemeen belang aanwijzen. De stikstofruimte kan maximaal vijf jaar voor een project gereserveerd worden, met een mogelijkheid om dit eenmaal te verlengen.
Geen juridische belemmeringen
GS tot slot: ‘Door de huidige regelgeving rondom salderen van stikstofruimte zijn de mogelijkheden voor toedeling van stikstof momenteel beperkt, maar voor het vullen en reserveren zijn geen juridische belemmeringen.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Guus Daamen