Gedeputeerde Faassen krijgt geen steun van zijn eigen BBB voor stikstofplan, wel van een meerderheid in de Limburgse Staten

Dit topartikel wordt u gratis aangeboden voor de redactie van Stal en Akker. Meer informatie over de verschillende abonnementen via deze link.
Om dat te bewerkstelligen wil Gedeputeerde Staten in Limburg (Faassen heeft de portefeuille landelijk gebeid) maatregelen nemen. Limburg wil zones instellen rond alle Natura 2000-gebieden. In die stroken gaan dan ‘vergaande beperkingen’ gelden voor de landbouw en andere sectoren. Daarnaast gaat Gedeputeerde Staten zich in eerste instantie focussen op vier regio’s waar de stikstofuitstoot versneld naar beneden moet. Dit zijn: de Peel, Sarsven en de Banen, Maasduinen en Geuldal-Mergelland. De provincie wil 7 miljoen euro uittrekken voor maatregelen in die vier gebieden.
Onvoldoende
„Dit plan is wat ons betreft onvoldoende”, vertelde BBB-Statenlid Heidi van der Pol. „Als dit plan zo blijft, zullen wij zeer kritisch zijn, ook op alle voorstellen die worden gedaan met betrekking tot het LOS. 36.000 hectare landbouwgrond, 40 procent van het landbouwareaal krijgt te maken met beperkingen. Het gaat volgens ons om provinciale ‘koppen’ op landelijk beleid, dat druist in tegen het coalitieakkoord.”
Van der Pol, zelf melkveehouder in het Weertse buurtschap Altweerterheide, hoopt dat haar partijgenoot Faassen het LOS terugbrengt naar de tekentafel, een grote wens van de boeren. „We roepen Gedeputeerde Staten op om input op te halen bij NAJK, LLTB, Biologisch Limburg en Natuurrijk Limburg.”
Veel zorgen en een protest
Boeren zijn absoluut niet te spreken over het conceptplan LOS (Limburgs Offensief Stikstof), bleek uit de verhalen van verschillende insprekers. Onder meer John Marcellis van de POV, LLTB-voorzitter Thijs Rompelberg, Jack Nicolaes (Groen als Gras, melkveehouder in Klimmen), Gerard Kemper (Biologisch Limburg), Frank de Rond van Livar en LAJK (Limburgs Agrarisch Jongeren Kontakt)-voorzitter Frank Eijking maken zich grote zorgen en zeggen geschrokken te zijn. Ook individuele boeren spraken in of schreven de provincie aan. Buiten het Limburgse gouvernement in Maastricht protesteerde FDF tegen het plan, met zo’n tien trekkers.
Boeren maken zich zorgen over teelt-, beregenings-, bemestings- en spuitverboden. Ook plannen om latente ruimte af te romen en zones in te stellen rondom Natura 2000-gebieden baren de boeren grote zorgen. Limburg wil in 2030 stikstofdoelen halen, in plaats van het landelijke plan om in 2035. „Het LOS zorgt voor grote onzekerheid over voortbestaan van gezinsbedrijven”, zei Rompelberg van LLTB. „Wij willen dit dossier ook oplossen, maar niet op deze manier. Er is weinig tot geen inspraak geweest. Breng het plan terug naar de tekentafel en laten we samen tot een goed plan komen.”
Toch lijkt Faassen door te mogen met de stikstofaanpak. GroenLinks, PvdA, CDA, VVD, D66, SP en Horizon (25 van de 47 zetels) gaven de BBB-bestuurder groen licht voor de eerste 7 miljoen euro en waren, op wat kritische kanttekeningen na, tevreden over het LOS.
Nulpunt
Het gaat om een conceptstuk, dat dus nog wel bij kan worden gestuurd. De participatie moet nog plaatsvinden. Vertrouwen van boeren in het LOS is er echter niet. „De motivatie is tot een nulpunt gedaald”, zei Nicolaes die met een groep melkveehouders in Zuid-Limburg de stikstofuitstoot naar beneden probeert te krijgen met managementmaatregelen.
Faassen zelf was onder de indruk van de insprekers. Hij parafraseerde kabinetsadviseur Johan Remkes: „Ik heb de wanhoop gehoord in de stem van redelijk denkende mensen. Dat wil ik wel meenemen naar het college.”
Het debat op het provinciehuis in Maastricht is nog bezig, dit artikel kan nog van updates worden voorzien