Stal-en-Akker.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Zeeland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesFotoserie: Nieuw leven voor de zeis bij maaien grasland

Fotoserie: Nieuw leven voor de zeis bij maaien grasland

Een zeis is een veelzijdig en effectief landbouwgereedschap dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor het onderhoud van graslanden, gazons en andere groene ruimtes. Met de juiste techniek, onderhoud en afstelling kan een zeis zorgen voor efficiënt maaien zonder het gebruik van lawaaierige machines. Juist hierom reden van een groeiend aantal agrariërs, hoveniers en particulieren om de zeis weer op te pakken.
In Einighausen wordt het oude ambacht - en de man met de zeis - weer nieuw leven ingeblazen. Niet zo verwonderlijk in het tot de gemeente Sittard-Geleen behorend kerkdorp. Op de eerste zondag van augustus staat hier al tientallen jaren het Oude Ambachten
Cursusleider is Jan Kluskens van het Limburgs Landschap. Kluskens: „Met drie personen verzorgen wij jaarlijks circa 6-7 van deze eendaagse cursussen. Hieraan komen vervolgens ook zeismentoren uit voort. Die kunnen dit ambacht verder uitrollen.”
Kluskens ervaart verder dat de zeis een onderschat gereedschap is. „Het is een hele slimme manier om te maaien. Je kunt er preciezer met maaien en een goed geoefende maaier is in de praktijk veelal niet langzamer dan iemand met een bosmaaier.”
De kosten voor een complete zeis (mes met zeisboom) bedragen circa 130 euro. Bij de keuze van de zeis is het zaak om met verschillende factoren rekening te houden. Voor kleinere grasland zijn zeisen met een mes van ongeveer 60-70 centimeter ideaal. Voor g
Het gebruiken van een zeis is een ware vaardigheid en kan gevaarlijk zijn als je er roekeloos mee omgaat. Het vergt dan ook enige oefening en techniek. Volg duidelijke stappen om een zeis correct te gebruiken.
Zo is het, om ervoor te zorgen dat je zeis efficiënt snijdt, belangrijk het mes scherp te houden. Voor het slijpen dient het eerst grondig te worden gereinigd. Een wetsteen gebruik je om het snijvlak van het mes voorzichtig te slijpen. Daarbij dient het m
Het afstellen van een zeis is belangrijk om ervoor te zorgen dat het gereedschap optimaal presteert. Daartoe dient het mes goed bevestigd te zijn aan het handvat en zich in een horizontale positie te bevinden wanneer de zeis plat op de grond ligt.
In Einighausen wordt het oude ambacht - en de man met de zeis - weer nieuw leven ingeblazen. Niet zo verwonderlijk in het tot de gemeente Sittard-Geleen behorend kerkdorp. Op de eerste zondag van augustus staat hier al tientallen jaren het Oude Ambachten
In Einighausen wordt het oude ambacht - en de man met de zeis - weer nieuw leven ingeblazen. Niet zo verwonderlijk in het tot de gemeente Sittard-Geleen behorend kerkdorp. Op de eerste zondag van augustus staat hier al tientallen jaren het Oude Ambachten festival op de kalender. Een evenement waar circa 130 ambachten worden getoond. Hierin hebben de plaatselijke boeren een overduidelijke inbreng hebben. Ze laten dan zien hoe het boerenleven tot midden vorige eeuw eruit zag en hoe het er nu op de boerenerven aan toegaat. Om de oude werkzaamheden over te dragen aan de jongere generaties vinden door de jaren heen regelmatig cursussen plaats. Zoals met een vlegel dorsen van graan en dit jaar dus een cursus zeisen. Om dit onder de knie te krijgen verzamelden zich afgelopen weekend een vijftiental geïnteresseerden vanuit de zowel de Nederlandse als Belgische provincie Limburg op een perceel grasland aan de rand van het dorp.
Cursusleider is Jan Kluskens van het Limburgs Landschap. Kluskens: „Met drie personen verzorgen wij jaarlijks circa 6-7 van deze eendaagse cursussen. Hieraan komen vervolgens ook zeismentoren uit voort. Die kunnen dit ambacht verder uitrollen.”
Cursusleider is Jan Kluskens van het Limburgs Landschap. Kluskens: „Met drie personen verzorgen wij jaarlijks circa 6-7 van deze eendaagse cursussen. Hieraan komen vervolgens ook zeismentoren uit voort. Die kunnen dit ambacht verder uitrollen.”
Kluskens ervaart verder dat de zeis een onderschat gereedschap is. „Het is een hele slimme manier om te maaien. Je kunt er preciezer met maaien en een goed geoefende maaier is in de praktijk veelal niet langzamer dan iemand met een bosmaaier.”
Kluskens ervaart verder dat de zeis een onderschat gereedschap is. „Het is een hele slimme manier om te maaien. Je kunt er preciezer met maaien en een goed geoefende maaier is in de praktijk veelal niet langzamer dan iemand met een bosmaaier.”
De kosten voor een complete zeis (mes met zeisboom) bedragen circa 130 euro. Bij de keuze van de zeis is het zaak om met verschillende factoren rekening te houden. Voor kleinere grasland zijn zeisen met een mes van ongeveer 60-70 centimeter ideaal. Voor g
De kosten voor een complete zeis (mes met zeisboom) bedragen circa 130 euro. Bij de keuze van de zeis is het zaak om met verschillende factoren rekening te houden. Voor kleinere grasland zijn zeisen met een mes van ongeveer 60-70 centimeter ideaal. Voor grotere oppervlaktes kan een mes van 80 centimeter of groter meer geschikt zijn.
Het gebruiken van een zeis is een ware vaardigheid en kan gevaarlijk zijn als je er roekeloos mee omgaat. Het vergt dan ook enige oefening en techniek. Volg duidelijke stappen om een zeis correct te gebruiken.
Het gebruiken van een zeis is een ware vaardigheid en kan gevaarlijk zijn als je er roekeloos mee omgaat. Het vergt dan ook enige oefening en techniek. Volg duidelijke stappen om een zeis correct te gebruiken.
Zo is het, om ervoor te zorgen dat je zeis efficiënt snijdt, belangrijk het mes scherp te houden. Voor het slijpen dient het eerst grondig te worden gereinigd. Een wetsteen gebruik je om het snijvlak van het mes voorzichtig te slijpen. Daarbij dient het m
Zo is het, om ervoor te zorgen dat je zeis efficiënt snijdt, belangrijk het mes scherp te houden. Voor het slijpen dient het eerst grondig te worden gereinigd. Een wetsteen gebruik je om het snijvlak van het mes voorzichtig te slijpen. Daarbij dient het mes in een hoek van ongeveer 20 graden ten opzichte van de wetsteen te worden gehouden en met de wetsteen gelijkmatige in één richting druk te zetten. Deze beweging herhalen totdat het mes scherp genoeg is.
Het afstellen van een zeis is belangrijk om ervoor te zorgen dat het gereedschap optimaal presteert. Daartoe dient het mes goed bevestigd te zijn aan het handvat en zich in een horizontale positie te bevinden wanneer de zeis plat op de grond ligt.
Het afstellen van een zeis is belangrijk om ervoor te zorgen dat het gereedschap optimaal presteert. Daartoe dient het mes goed bevestigd te zijn aan het handvat en zich in een horizontale positie te bevinden wanneer de zeis plat op de grond ligt.
Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Guus Queisen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Stal & Akker is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Zuid-Nederland in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stal-en-Akker.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Limburg
  • Noord-Brabant
  • Zeeland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Stal-en-Akker.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Limburg
        • Noord-Brabant
        • Zeeland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top