Sovon waarschuwt: ‘Opnieuw toename vogelgriep onder wilde vogels’

Het hoogpathogene H5N1-virus was weliswaar niet helemaal verdwenen, maar verhoogde sterfte als gevolg van dit virus bleef uit onder de in kolonies broedende meeuwen en sterns die in eerdere broedseizoenen zwaar getroffen werden. Toch waarschuwt Sovon.
Zeeland
In de afgelopen weken kwamen er vooral uit Zeeland meerdere meldingen. Zo werden er in het Noordervroon bij Westkapelle minimaal 85 dode vogels gevonden en opgeruimd door medewerkers van Deltamilieu Projecten, voornamelijk circa één jaar oude zilvermeeuwen, maar ook visdieven, een kluut, een grote stern en een kokmeeuw. Twaalf vogels zijn bemonsterd en alle testten positief op het hoogpathogene H5N1-virus. Ook uit andere delen van Zeeland (Vlissingen, Domburg, Koudekerke) zijn monsters ingestuurd van dode zilvermeeuwen en een dode jan-van-gent, die eveneens positief testten.
Noord-Holland
In Noord-Holland gold hetzelfde voor een bemonsterde levende buizerd. Verder zijn er signalen van verhoogde sterfte waargenomen in de meeuwenkolonie op de Slijkplaat in het Haringvliet en in IJmuiden. De testen hiervan zijn nog gaande. Elke maand wordt een overzicht van de uitslagen van de vogelgrieptesten gepubliceerd op de website van het DWHC (Dutch Wildlife Health Centre)
Gegevens over vogelsterfte
Bijna een jaar geleden is Sovon gestart met het systematisch verzamelen van meer gegevens over vogelsterfte via het LiveAtlas-project. Die tellingen zijn nodig om nauwkeurigere uitspraken te kunnen doen over het verloop en de omvang van sterftepieken en over de impact ervan op populaties. Deelnemers aan het LiveAtlas-project worden dan ook aangemoedigd om te blijven tellen.
Het doorgeven van losse meldingen van dode vogels kan ook via de andere kanalen zoals die van het DWHC en Sovon. Daar kan ook worden aangegeven of het dode dier wordt aangeboden voor onderzoek. In dat geval wordt door het DWHC direct contact opgenomen met de melder. Voor het laten opruimen van dode dieren kan het beste contact worden gezocht met de terreinbeheerder of gemeente.
Monitoring vogelgriep
Bij de monitoring van vogelgriep onder wilde vogels zijn diverse organisaties betrokken. De testen van levende, voor onderzoek gevangen en bemonsterde, vogels worden hoofdzakelijk uitgevoerd door het Erasmus MC en die van dood gevonden vogels door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). De inzet van een groot aantal mensen in het veld, waaronder vogelringers en -onderzoekers, terreinbeheerders en een omvangrijk netwerk aan overige oplettende waarnemers, is daarbij onmisbaar. Via hen ontvangen we tijdig signalen over waar wat speelt.

Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Sander Lilipaly, Sovon
Bron: Sovon