Regering komt met wetsvoorstel: KDW eruit en emissiedoelen erin

De KDW ziet de regering als een ‘te beweeglijk’ doel en wil er daarom vanaf. De KDW is de wetenschappelijk bepaalde grens waarboven stikstofneerslag schadelijk kan zijn voor de natuur. Wiersma benadrukt dat het onmogelijk is om consistent en langjarig beleid te voeren als de omvang van de opgave tussentijds wijzigt.
Wiersma is tevreden
Daarnaast worden de huidige doelen niet langer als haalbaar beschouwd, mede vanwege de sociale, maatschappelijke, financiële en economische gevolgen van de stikstofmaatrgelen.
Het kabinet verlegt met dit wetsvoorstel de focus van neerslag naar emissiebeleid en ziet dat als een juridisch houdbaar alternatief. Demissionair minister Wiersma is hier blij mee. „Hiermee maken we de omslag van sturen op stikstofneerslag naar sturen op stikstofuitstoot. Wat je uitstoot, dáár heb je grip op. Daarom gaan we over op emissiebeleid. Want als ondernemer heb je regie op wat je uitstoot, niet op wat er neerslaat”, zo laat ze weten.
Wettelijk verplicht programma
De emissiedoelen zullen in een wettelijk verplicht programma opgenomen worden. Dit programma zal een aanvulling en actualisatie zijn van het huidige Programma Stikstofreductie en Natuurverbetering (PSN). Ook zal het maatregelen bevatten waartoe de Ministeriele Commissie Economie en Natuurherstel (MCEN) besloten heeft om Nederland weer van het stikstofslot te krijgen.
Vervolg
Na de verwerking van de reacties op de internetconsultatie zal het wetsvoorstel zo spoedig mogelijk voor advies naar de Afdeling advisering van de Raad van State gaan. Naar verwachting zal het wetsvoorstel eind 2025 naar de Tweede Kamer worden gestuurd voor de behandeling in het parlement.
Gelijktijdig met de internetconsultatie wordt het wettelijk verplicht programma verder uitgewerkt, waarna de toekomstige besluitvorming van de MCEN kan worden meegenomen.
Niet direct ruimte binnen vergunningverlening
Het kabinet haalt de kritische depositiewaarde uit de omgevingswet. Dat betekent niet dat de KDW geen rol meer zal spelen bij de vergunningverlening, zo valt te lezen in de conceptstukken die bij de internetconsultatie zijn gevoegd.
Dw KDW blijft als ecologische indicator in stand. Ook zal de ontwikkeling van de depositie op Natura 2000-gebieden gevolgd blijven worden. Daarom betekent het vervangen van de depositie-omgevingswaarden door een wettelijk programma niet dat er per definitie ruimte komt in de vergunningverlening. De kans op het aantonen van additionaliteit wordt mogelijk wel groter als het emissiebeleid meer vorm krijgt. Hierdoor kan dit op termijn bijdragen aan het vlottrekken van de vergunningverlening.
Emissiereductie en instandhouding natuur
In de conceptstukken staat verder beschreven dat de doelen in de eerste plaats zijn gericht op emissiereductie, zoals in april al werd geformuleerd in de Kamerbrief ‘Startpakket Nederland van het slot’. Voor de industrie, landbouw en mobiliteit gelden doelen van respectievelijk 50-, 42 tot 46- en 50 procent. Met de aankomende wetswijziging worden de emissiedoelen nader uitgewerkt. De voorgenoemde reducties zijn daarbij het uitgangspunt. Ook het bereiken van de instandhoudingsdoelstellingen voor stikstofgevoelige natuur is onderdeel van de wetswijziging.

Tekst: Lisa Lagerberg
Opgroeiend tussen de M.R.IJ. koeien op een melkveebedrijf in Limburg, ontwikkelde Lisa haar passie voor de agrarische sector. Ze versterkt de redactie bij Agrio waarbij ze schrijft voor de regionale websites en printuitgaven.
Beeld: Hermien van der Aa
Bron: Rijksoverheid