Land van Cuijk Boert Bewust lanceert broodje Land van Cuijk: ‘Dit moet ons broodje worden’

Het broodje komt beschikbaar in drie varianten: varkensspek, kip en vegetarisch. Voor Land van Cuijk Boert Bewust ontwikkelden chef-koks Martien Bos (Smaakcentrum Cuijk) en Martijn ten Brinke (top-kok uit Boxmeer) de drie smaakvolle exemplaren.
80 procent lokaal
Land van Cuijk Boert Bewust-voorzitter Hugo Bens is trots op het broodje. „De ingrediënten komen voor 80 procent uit het Land van Cuijk, met een straal van 20 kilometer”, zegt hij. „Voor de oesterzwammen op het vegetarische broodje kwamen we bijvoorbeeld uit in Overasselt, net buiten onze gemeente. Peper en zout hebben wij niet. Maar 95 procent van de ingrediënten komt uit Nederland.”
Neem de kipvariant. De kip komt uit Oploo van pluimveehouder Marcel van Wanroij. De kaas op het broodje komt uit Sint-Anthonis en de rode uit van akkerbouwbedrijf Rovabo uit Haps, waar de presentatie en proeverij plaatsvond. Bakker Teun uit Wilbertoord zorgt voor het brood. En zo ontstaat een lokaal product.
„Het is leuk en spannend om bepaalde producten te gebruiken”, vertelde kok Ten Brinke. „Zijn er nog opmerkingen? Nee, dat is mooi”, zei hij met een lach na een proeverij.
Finetunen
Het broodje is te bestellen, maar binnenkomen bij restaurants is nog een uitdaging. „Distributie is een van de moeilijkste dingen”, vertelt Bens. „We moeten kijken hoe we dat goed kunnen organiseren. We gaan het broodje nog verder fintunen en willen breder denken dan Boert Bewust. Het moet ons broodje worden in deze regio.”
Goei Gerei, een initiatief voor het aan de man brengen van streekproducten in het Land van Cuijk, is een optie om van het broodje een succes te maken, denkt Bens. Op 5 oktober is er een grote lancering tijdens het Pluk & Oogst Feest in Mill.
Verbinden
Boert Bewust (BB) werkt aan de verbinding tussen boer, burger en consument. De boerenorganisatie wil laten zien waar voedsel vandaan komt. „Wat ons bindt, is voeding, landschap en de agribusiness (via partnerdeals, red)”, vertelt Bens. „We groeien en treden naar buiten met steeds meer boeren en evenementen in een krimpende sector.”
Eerder lanceerde MVO Nederland (netwerk van bedrijven die willen verduurzamen) al streekbroodjes, in onder meer Utrecht en Nijmegen. Dat zijn broodjes zonder vlees en staat los van het nieuwe Oost-Brabantse broodje.