Stal-en-Akker.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Zeeland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesNoord-BrabantLand van Cuijk Boert Bewust lanceert broodje Land van Cuijk: ‘Dit moet ons broodje worden’

Land van Cuijk Boert Bewust lanceert broodje Land van Cuijk: ‘Dit moet ons broodje worden’

Land van Cuijk, Boeren, Kip Lunch, Broodje, Landbouw, korte keten
Het broodje Land van Cuijk.
De boerenorganisatie Land van Cuijk Boert Bewust lanceert het broodje Land van Cuijk, een lunchitem met streekproducten dat via kantines, catering en lunchrooms bij de consument moet belanden. Dat werd vrijdag duidelijk tijdens een bijeenkomst in Haps (NB).

Het broodje komt beschikbaar in drie varianten: varkensspek, kip en vegetarisch. Voor Land van Cuijk Boert Bewust ontwikkelden chef-koks Martien Bos (Smaakcentrum Cuijk) en Martijn ten Brinke (top-kok uit Boxmeer) de drie smaakvolle exemplaren.

80 procent lokaal

Land van Cuijk Boert Bewust-voorzitter Hugo Bens is trots op het broodje. „De ingrediënten komen voor 80 procent uit het Land van Cuijk, met een straal van 20 kilometer”, zegt hij. „Voor de oesterzwammen op het vegetarische broodje kwamen we bijvoorbeeld uit in Overasselt, net buiten onze gemeente. Peper en zout hebben wij niet. Maar 95 procent van de ingrediënten komt uit Nederland.”

Neem de kipvariant. De kip komt uit Oploo van pluimveehouder Marcel van Wanroij. De kaas op het broodje komt uit Sint-Anthonis en de rode uit van akkerbouwbedrijf Rovabo uit Haps, waar de presentatie en proeverij plaatsvond. Bakker Teun uit Wilbertoord zorgt voor het brood. En zo ontstaat een lokaal product.

„Het is leuk en spannend om bepaalde producten te gebruiken”, vertelde kok Ten Brinke. „Zijn er nog opmerkingen? Nee, dat is mooi”, zei hij met een lach na een proeverij.

Finetunen

Het broodje is te bestellen, maar binnenkomen bij restaurants is nog een uitdaging. „Distributie is een van de moeilijkste dingen”, vertelt Bens. „We moeten kijken hoe we dat goed kunnen organiseren. We gaan het broodje nog verder fintunen en willen breder denken dan Boert Bewust. Het moet ons broodje worden in deze regio.”

Goei Gerei, een initiatief voor het aan de man brengen van streekproducten in het Land van Cuijk, is een optie om van het broodje een succes te maken, denkt Bens. Op 5 oktober is er een grote lancering tijdens het Pluk & Oogst Feest in Mill.

Verbinden

Boert Bewust (BB) werkt aan de verbinding tussen boer, burger en consument. De boerenorganisatie wil laten zien waar voedsel vandaan komt. „Wat ons bindt, is voeding, landschap en de agribusiness (via partnerdeals, red)”, vertelt Bens. „We groeien en treden naar buiten met steeds meer boeren en evenementen in een krimpende sector.”

Eerder lanceerde MVO Nederland (netwerk van bedrijven die willen verduurzamen) al streekbroodjes, in onder meer Utrecht en Nijmegen. Dat zijn broodjes zonder vlees en staat los van het nieuwe Oost-Brabantse broodje.

Foto van Guus Daamen
Tekst: Guus Daamen

Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.

Beeld: Guus Daamen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Stal & Akker is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Zuid-Nederland in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stal-en-Akker.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Limburg
  • Noord-Brabant
  • Zeeland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Stal-en-Akker.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Limburg
        • Noord-Brabant
        • Zeeland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top