Baarle-Nassau (NB) koploper in trekkerdichtheid: 115 per 1.000 inwoners

Nederland telde op 1 januari 2025 681.000 landbouwvoertuigen met een kenteken. Het gaat hierbij om 303.000 trekkers, 256.000 aanhangers en 122.000 mobiele landbouwmachines.
De gemiddelde leeftijd van een trekker in Nederland is 33 jaar. Trekkers zijn daarmee aanzienlijk langer in gebruik zijn dan andere landbouwvoertuigen. De aanhangers zijn gemiddeld 25 jaar oud, mobiele machines, waaronder hakselaar, bietenrooiers of maaidorsers, zelfs maar 14 jaar. Opvallend is dat meer dan de helft van de trekkers (54 procent) dertig jaar of ouder is. Slechts zeventien procent is jonger dan tien jaar, terwijl dertien procent zestig jaar of ouder is.
Tweeduizend elektrische trekkers
De meeste trekkers rijden nog altijd op diesel. 95,8 procent van het totaal, zo meldt het CBS. Toch zijn er inmiddels ook ruim tweeduizend elektrische trekkers geregistreerd, goed voor 0,7 procent van het totaal.
Wat constructiesnelheid betreft mag ruim een derde van de trekkers (36 procent) niet harder dan 25 kilometer per uur. Aan de andere kant kan slechts zeven procent harder rijden dan veertig per uur. De constructiesnelheid zegt overigens iets over de technische bouw van het voertuig en kan verschillen van de wettelijk toegestane snelheid op de openbare weg.
Meerdere trekkers
Nederland telt ruim 134.000 eigenaren van ten minste één trekker. Bijna zestig procent (57 procent) van hen bezit er precies één. Gemiddeld hebben trekkereigenaren 2,3 trekkers in bezit. Een kleine groep, zo’n 6,6 procent, heeft er meer dan vijf. Verder blijkt dat 37 procent van de trekkereigenaren ook een aanhanger heeft.
Baarle-Nassau is de gemeente met de meeste trekkers per duizend inwoners: 115,6. Daarna volgen Tubbergen met 110,0 en Staphorst met 107,2. In Rijswijk staan juist de minste trekkers geregistreerd: slechts 0,2 per duizend inwoners. Landelijk ligt het gemiddelde op zeventien trekkers per duizend inwoners.
Kentekenplicht
Sinds 1 januari 2022 geldt er in Nederland een kentekenplicht voor landbouwvoertuigen die op de openbare weg rijden. Daardoor is het aantal geregistreerde voertuigen flink toegenomen. Toch zijn er ook nog trekkers en machines zonder kenteken, bijvoorbeeld omdat ze alleen op het erf of op privéterrein worden gebruikt. Het werkelijke aantal landbouwvoertuigen in Nederland ligt dus waarschijnlijk hoger dan de officiële cijfers laten zien, aldus het CBS.

Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Arend Jan Blomsma
Bron: CBS