Vroege maisoogst verwacht

Het totale maisareaal kromp dit jaar met 3,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Desondanks groeide bij Limagrain de afzet van maiszaad met 1,5 procent. Volgens Groot Koerkamp heeft het bedrijf al jaren een leidende positie in de ontwikkeling van vroege en oogstzekere rassen met een goede voederwaarde en hoge opbrengsten. ‘De vraag naar onze ultravroege en zeer vroege maisrassen blijft onverminderd hoog’, geeft hij aan in het persbericht.
Link met regelgeving
De commercieel manager ziet in de toenemende belangstelling een duidelijk link met de regelgeving. 'Telers sturen op een tijdige maisoogst, zodat het vanggewas voor 1 oktober kan worden ingezaaid', legt hij uit. Hij verwacht dat de oogst dit jaar eerder begint dan de afgelopen jaren. ‘We zien dat de mais al twee weken eerder bloeit dan normaal door de droogte in veel gebieden. Dit kost mogelijk wat opbrengst, maar gaat niet ten koste van de kwaliteit’, benadrukt Groot Koerkamp.
Beregenen als het kan
Hij adviseert veehouders die de beschikking hebben over een beregeningsinstallatie deze zeker te gebruiken. 'Juist in de periode waarin de mais in bloei komt, is voldoende vocht essentieel voor een goede bevruchting en kolfontwikkeling’, legt hij uit.
Tevens adviseert Groot Koerkamp de telers het gewas goed te monitoren. Een goed hulpmiddel daarvoor is de digitale teeltservice Agrility. Deze service geeft real-time informatie over de groei van het gewas en de vochtvoorziening in de bodem. En is in staat nauwkeurig vast te stellen wat het ideale oogsttijdstip is.
Maisareaal groeit en krimpt
In tegenstelling tot de verwachting van vele is het areaal mais in 2025 niet toegenomen, maar afgenomen. In 2024 groeide het snijmaisareaal ten opzichte van 2023 met 8.185 hectare. Dit jaar viel het areaal mais, met 184.072 hectare weer 4.705 hectare kleiner uit.