Stal-en-Akker.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Zeeland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesNoord-BrabantGeslaagde vierde editie ‘Op weg naar je diner’ in Land van Cuijk

Beleef je eigen diner

Geslaagde vierde editie ‘Op weg naar je diner’ in Land van Cuijk

Na de fietstocht gezellig samen eten, in blauwe shirt Hugo Bens.
Na de fietstocht gezellig samen eten, in blauwe shirt Hugo Bens.
Ruim 120 enthousiaste deelnemers stapten zaterdag 26 juli op de fiets voor de vierde editie van ‘Op weg naar je diner’. De tocht van 35 kilometer voerde door het unieke Unesco-gebied De Maasheggen en eindigde met een smakelijk diner bij De Schutkooi in Vortum-Mullem. Een initiatief van Land van Cuijk Boert Bewust en ZLTO Land van Cuijk dat boeren en burgers op smaakvolle wijze verbindt.

„Er groeien geen citroenen, sinaasappels of avocado’s in Land van Cuijk. Met ‘Op weg naar je diner’ willen we laten zien en beleven wat er juist wel groeit en bloeit in het Land van Cuijk. Door het eeuwenlang boeren hebben we hier een mooi cultuurlandschap, het Maasheggen gebied, dat zelfs als enige in Nederland het Unesco Man & Biosphere status heeft. Waar je samen heel lekker van kunt eten én genieten. Tijdens deze beleving kunnen boeren en burgers de dilemma 's met elkaar delen. Samen beleven brengt mensen tot elkaar”, zegt Hugo Bens, legpluimveehouder in Haps en voorzitter Land van Cuijk Boert Bewust.

Beleef wat je eet

Onder het motto ‘Beleef wat je eet’ bezochten de deelnemers diverse agrarische bedrijven waar zij uitleg kregen over de herkomst van hun eten. Bij familie Van den Boogaard hoorden en zagen zij hoe vleeskalveren opgroeien. Daarna volgde een verrassende stop bij ChampFood: hier bleek dat de helft van alle champignons wereldwijd wordt gevoed met compostingrediënten uit Land van Cuijk.

Akkerbouwer en loonwerker Jos van Kempen vertelde over regeneratieve landbouw, gezond bodembeheer en de uitdagingen met benodigde financiële investeringen en tijd hiervan. Bij Boerderijautomaat Timmermans zagen de fietsers hoe aardappels en streekproducten rechtstreeks van het land of afkomstig uit Land van Cuijk verkocht worden.

Burgers weten weinig over de herkomst van hun eten

Onderweg passeerden de fietsers gewasborden met daarop uitleg en QR-code over wat er groeit en bloeit op dat land. Op camping Brembroeken bewonderden de deelnemers de bijenkasten van Imkerij De Maossense Berg, de eerste imker aangesloten bij Boert Bewust. Alles wat groeit en bloeit begint bij de bijen. De tocht ging verder naar de melktap van familie Bree, waar koeien zorgen voor melk en kaas van eigen erf – een bijzondere ervaring voor velen. „Vroeger had iedereen wel familie die boer was. Nu niet meer; je staat er versteld van hoe weinig mensen weten over de herkomst van ons dagelijks eten”, zegt melkveehouder en Boert Bewust boer Peter van Bree die ‘Op weg naar je diner’ mee organiseerde.

Eten verbindt

Het diner, bereid door lokale kok Stan van De Culinaire Kandelaar, bestond volledig uit streekproducten. „We overleggen met de boeren waar we langsgaan over beschikbare ingrediënten en halen alle ingredienten uit Land van Cuijk’, zegt pluimveehoudster en medeorganisator Marja van Haare tevreden.

De deelnemers waren unaniem enthousiast: „Een geweldige middag, leerzaam en bovenal gezellig. Boeren en burgers samen aan tafel. Op deze manier is 1 + 1 wel 5.” Pieter Relou, bestuurslid ZLTO Land van Cuijk kijkt tevreden terug: „Het weer zat mee en de sfeer was optimaal. Fijn dat de werkgroep met een groot aantal gestopte boeren, dit elk jaar organiseert en er veel tijd insteekt om de fietstocht uit te zetten en het diner samen te stellen. We zijn als afdeling hier ontzettend blij met Land van Cuijk Boert Bewust die op allerlei manieren zorgt voor meer verbinding tussen de boeren en burgers. Heel fijn dat gestopte boeren zich in willen zetten voor de toekomst van de agrarische sector.”

Op weg naar je diner is een van de activiteiten georganiseerd onder de landelijke actie 'Boeren en tuinders pakken uit in de zomer', een initiatief van LTO Noord, ZLTO, Boert Bewust en Team Agro NL.

Melkveehouder Peter van Bree geeft uitleg aan de deelnemers aan 'Op weg naar je diner'
Melkveehouder Peter van Bree geeft uitleg aan de deelnemers aan 'Op weg naar je diner'
Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Beeld: Monique van Loon

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Stal & Akker is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Zuid-Nederland in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stal-en-Akker.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Limburg
  • Noord-Brabant
  • Zeeland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Stal-en-Akker.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Limburg
        • Noord-Brabant
        • Zeeland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top