Beleef je eigen diner
Geslaagde vierde editie ‘Op weg naar je diner’ in Land van Cuijk

„Er groeien geen citroenen, sinaasappels of avocado’s in Land van Cuijk. Met ‘Op weg naar je diner’ willen we laten zien en beleven wat er juist wel groeit en bloeit in het Land van Cuijk. Door het eeuwenlang boeren hebben we hier een mooi cultuurlandschap, het Maasheggen gebied, dat zelfs als enige in Nederland het Unesco Man & Biosphere status heeft. Waar je samen heel lekker van kunt eten én genieten. Tijdens deze beleving kunnen boeren en burgers de dilemma 's met elkaar delen. Samen beleven brengt mensen tot elkaar”, zegt Hugo Bens, legpluimveehouder in Haps en voorzitter Land van Cuijk Boert Bewust.
Beleef wat je eet
Onder het motto ‘Beleef wat je eet’ bezochten de deelnemers diverse agrarische bedrijven waar zij uitleg kregen over de herkomst van hun eten. Bij familie Van den Boogaard hoorden en zagen zij hoe vleeskalveren opgroeien. Daarna volgde een verrassende stop bij ChampFood: hier bleek dat de helft van alle champignons wereldwijd wordt gevoed met compostingrediënten uit Land van Cuijk.
Akkerbouwer en loonwerker Jos van Kempen vertelde over regeneratieve landbouw, gezond bodembeheer en de uitdagingen met benodigde financiële investeringen en tijd hiervan. Bij Boerderijautomaat Timmermans zagen de fietsers hoe aardappels en streekproducten rechtstreeks van het land of afkomstig uit Land van Cuijk verkocht worden.
Burgers weten weinig over de herkomst van hun eten
Onderweg passeerden de fietsers gewasborden met daarop uitleg en QR-code over wat er groeit en bloeit op dat land. Op camping Brembroeken bewonderden de deelnemers de bijenkasten van Imkerij De Maossense Berg, de eerste imker aangesloten bij Boert Bewust. Alles wat groeit en bloeit begint bij de bijen. De tocht ging verder naar de melktap van familie Bree, waar koeien zorgen voor melk en kaas van eigen erf – een bijzondere ervaring voor velen. „Vroeger had iedereen wel familie die boer was. Nu niet meer; je staat er versteld van hoe weinig mensen weten over de herkomst van ons dagelijks eten”, zegt melkveehouder en Boert Bewust boer Peter van Bree die ‘Op weg naar je diner’ mee organiseerde.
Eten verbindt
Het diner, bereid door lokale kok Stan van De Culinaire Kandelaar, bestond volledig uit streekproducten. „We overleggen met de boeren waar we langsgaan over beschikbare ingrediënten en halen alle ingredienten uit Land van Cuijk’, zegt pluimveehoudster en medeorganisator Marja van Haare tevreden.
De deelnemers waren unaniem enthousiast: „Een geweldige middag, leerzaam en bovenal gezellig. Boeren en burgers samen aan tafel. Op deze manier is 1 + 1 wel 5.” Pieter Relou, bestuurslid ZLTO Land van Cuijk kijkt tevreden terug: „Het weer zat mee en de sfeer was optimaal. Fijn dat de werkgroep met een groot aantal gestopte boeren, dit elk jaar organiseert en er veel tijd insteekt om de fietstocht uit te zetten en het diner samen te stellen. We zijn als afdeling hier ontzettend blij met Land van Cuijk Boert Bewust die op allerlei manieren zorgt voor meer verbinding tussen de boeren en burgers. Heel fijn dat gestopte boeren zich in willen zetten voor de toekomst van de agrarische sector.”
Op weg naar je diner is een van de activiteiten georganiseerd onder de landelijke actie 'Boeren en tuinders pakken uit in de zomer', een initiatief van LTO Noord, ZLTO, Boert Bewust en Team Agro NL.