Stal-en-Akker.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Zeeland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesZeelandVerzoeten van het Grevelingenmeer technisch mogelijk

Verzoeten van het Grevelingenmeer technisch mogelijk

Uit onderzoek blijkt dat er technische mogelijkheden zijn voor het verzoeten van het Grevelingenmeer. Daar is wel een aanpassing in de landelijke waterverdeling uit de rivieren voor nodig. Dat meldt de provincie Zeeland.

‘De beschikbaarheid van zoet water in Nederland, de Zuidwestelijke Delta én Zeeland staat onder druk. Dat vraagt om actie’, aldus de provincie Zeeland. Zij heeft om die reden opdracht gegeven een onderzoek uit te voeren naar de technische haalbaarheid van een zoet, vitaal Grevelingenmeer.

Zoet water en waterkwaliteit

‘Periodes van weersextremen, zoals droogte, nemen in de toekomst alleen maar toe en kunnen grote gevolgen hebben voor agrariërs en de voedselproductie’, licht de provincie verder toe. ‘Daarom willen we alle mogelijkheden onderzoeken om de zoetwatervoorziening van Zeeland te verbeteren. Van waterbesparing tot aanvoer en opslag. Van klein tot groot.’

Zeeland gaf de opdracht naar eigen zeggen mede in combinatie met de noodzaak tot verbetering van de waterkwaliteit van het Grevelingenmeer.

Concrete maatregelen

Uit het rapport blijkt dat het Grevelingenmeer met een aantal maatregelen te verzoeten is. Zo zorgt een zoutdam op de kop van de huidige Brouwerssluis voor ‘selectieve onttrekking’. Dit betekent dat bij eb zoet water uit het oosten het zoute water onder de zoutdam door naar de Noordzee duwt, omdat zoet water op zout water drijft.

Verder zal de huidige Flakkeese spuisluis met het verleggen van een stukje van de Philipsdam geen zout water uit de Oosterschelde meer inlaten, maar zoet water uit het Krammer-Volkerak.

95 procent verzoet

‘In natte maanden gaat er vanuit de rivieren 70 m³/s extra door de Volkerakspuisluis en de verlegde Flakkeese spuisluis’, aldus het rapport. ‘Hiermee is na één tot twee jaar 95 procent van het Grevelingenmeer verzoet, op de diepste delen na. In zeer droge tijden verandert er niets ten opzichte van de zoetwaterverdeling anno 2025. Dan wordt juist de reservoirfunctie van het Grevelingenmeer aangesproken. Goed voor een overbrugging van maximaal vier maanden zonder externe aanvoer.’

Klik hier voor het volledige onderzoek.

Foto van Erik Kruisselbrink
Tekst: Erik Kruisselbrink

Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.

Beeld: Provincie Zeeland

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Stal & Akker is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Zuid-Nederland in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stal-en-Akker.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Limburg
  • Noord-Brabant
  • Zeeland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Stal-en-Akker.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Limburg
        • Noord-Brabant
        • Zeeland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top