Fruittelers, restauranthouder en bakkerszoon ontvangen Limburgse Waarde-Ring

Dinsdagavond reikte gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (landbouw), de Waarde-ringen en bijbehorende cheques van 2.500 euro uit aan de drie winnaars. Kuntzelaers vindt het fantastisch om te zien hoe Notermans, Gommans en Thoma op hun eigen manier laten zien waar Limburg goed in is. „Samenwerken, innoveren en genieten van lekker én eerlijk eten uit onze eigen streek. Met hun inzet brengen ze boer en burger dichter bij elkaar en maken ze écht verschil.”
Winnaars Waarde-Ringen
Wim Notermans mocht de eerste Waarde-Ring in ontvangst nemen. De fruitteler uit Noorbeek verkoopt in zijn Oogstschuur groente, fruit en Limburgse streekproducten. Daarnaast treedt hij op als zingende fruitteler bij basisscholen en ouderen en geeft hij graag rondleidingen door zijn ambachtelijke fruitbedrijf. Hij won de prijs in de categorie ‘Educatieheld’.
Binnen de categorie ‘Innovatieve Voedselondernemer’, mocht Joep Gommans als bakkerszoon een Waarde-Ring in ontvangst nemen. Met zijn platform ‘Vers voor Vandaag’ zet hij zich in voor de ambachtelijke verse voedselproducten en draagt met de app een steentje bij aan voedselverspilling. Zijn missie is om een wereld te creëren zonder voedselverspilling, waarin het ambacht weer centraal staat.
Jean Thoma is de laatse winnaar. Hij runt een biologisch restaurant in Schinnen, genaamd ‘Aan Sjuuteeänjd’. Hier kookt hij met regionale groenten, waarbij er in het bijzonder aandacht is voor de vergeten groenten. Thoma ontving van Michelin de Groene Ster, een onderscheiding voor restaurants die zich inzetten voor duurzaamheid.
Sprekers
Naast de prijsuitreiking waren er drie sprekers. Marieke van Zoggel sprak als duurzaamheidsadviseur bij Jumbo over lekker, vers en duurzaam geproduceerd voedsel van de Nederlandse bodem. Brigadegeneraal Prof. Dr. Han Bouwmeester stelde de vraag hoe we verder moeten. Hij nam het publiek mee in de consequenties van geopolitieke ontwikkelingen. Als laatste vertelde Dr. Carel Vereijken van Brightlands Campus Greenport Venlo meer over groente met marketing.

Tekst: Lisa Lagerberg
Opgroeiend tussen de M.R.IJ. koeien op een melkveebedrijf in Limburg, ontwikkelde Lisa haar passie voor de agrarische sector. Ze versterkt de redactie bij Agrio waarbij ze schrijft voor de regionale websites en printuitgaven.
Beeld: Provincie Limburg
Bron: Provincie Limburg