Biologisch keurmerk verdwijnt van de potjes
Groenteverwerker HAK past biologische ambitie aan: 'Vraag groeit minder hard dan verwacht'

HAK wil verder verduurzamen, maar haar producten ook betaalbaar houden voor de consument en stelt daarom het tempo van haar bio ambitie bij. Twee jaar terug maakte de fabrikant bekend ernaar te streven om in 2027 volledig te zijn overgestapt op biologische teelt bij alle groenten en peulvruchten uit Nederland. HAK kiest er nu voor om de komende jaren minimaal 15 procent biologisch te telen.
Mislukte oogst
Algemeen directeur van HAK, Nicole Freid: „We hebben de afgelopen jaren mooie stappen gezet met onze telers en veel geleerd. Tegelijkertijd zien we veel uitdagingen. De vraag naar biologisch groeide minder hard dan verwacht. En door inflatie is de kostendruk in de keten toegenomen en wordt de behoefte aan betaalbare boodschappen groter. Ook de teelt is uitdagend. Zo mislukte onze biologische tuinbonenoogst dit jaar volledig door een insectenplaag. Het biologisch certificeren van de hele lokale teelt én het zelf blijven opvangen van de meerkosten is daardoor niet langer haalbaar, als we onze producten niet duurder willen maken.”
Bij pionieren hoort ook dat je plannen durft bij te stellen, zegt ze: „We zijn doeners bij HAK en blijven stappen maken. We passen ons huidige programma aan, maar laten onze focus en ambitie op verdere verduurzaming van de lokale teelt - inclusief biologische teelt - absoluut niet los.”
Biologisch keurmerk verdwijnt van de potjes
Hoewel HAK een deel van de groenten biologisch blijft telen, verdwijnt het biologische keurmerk van de potjes. HAK kiest er bewust voor om de nadruk te leggen op biologisch gecertificeerde teelt - en niet op biologisch gecertificeerde producten, waarbij alle toegevoegde ingrediënten ook biologisch moeten zijn. Het biologische aanbod van deze ingrediënten, zoals azijn, is klein, waardoor ze erg duur zijn. Dit heeft een negatief effect op de betaalbaarheid. Bovendien is de impact van deze extra ingrediënten gering, omdat ze minder dan 10 procent van het product uitmaken, legt het bedrijf uit.
„We richten ons daar waar we de meeste impact hebben, en dat is op de akker bij de lokale telers”, aldus Freid. „Door daar te investeren in biodiversiteit, gezonde bodems en het verminderen van gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen, maken we impact terwijl we onze producten betaalbaar kunnen houden voor de consument."
Meer proefboerderijen
HAK blijft naar eigen zeggen investeren in het verduurzamen van de Nederlandse teelt, met aandacht voor biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid en waterkwaliteit. Dat doet HAK onder meer door het aantal proefboerderijen uit te breiden van één naar drie. Op deze locaties werkt HAK samen met telers aan experimenten op het gebied van duurzamere teelt, robotisering en digitalisering. Er zal hierbij speciale aandacht uitgaan naar proeven om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen versneld af te bouwen. Succesvolle innovaties worden vervolgens opgeschaald naar de gehele lokale teelt. HAK wil met de opening van deze twee nieuwe locaties, innovatie nog verder versnellen.


