Zeeland en Vlaanderen bundelen krachten op gebied van grondzaken

Diverse concrete projecten lagen volgens Johan Wedts de Swart, beleidsmedewerker strategische grondverwerving bij de provincie Zeeland, aan de basis voor de grensoverschrijdende samenwerking. Grenspark Groot Saefthinge was er hier één van. In dit gebied in Oost-Zeeuws-Vlaanderen en Vlaanderen wordt gezocht naar synergie tussen landbouw, natuur en grensoverschrijdende ruimtelijke ontwikkelingen. In dit kader experimenteren akkerbouwers in Groot Saefthinge met het bevorderen van de bodemkwaliteit en agrarisch natuurbeheer.
„De projectvoorwaarden zijn van Nederlandse en Belgische zijde op elkaar afgestemd. Ook proberen we oogsten en afzet grensoverschrijdend aan elkaar te koppelen. We realiseerden ons dat we door deze aanpak veel meer winst boekten dan wanneer we alleen zouden opereren. Zo ontstond het idee om ook bij andere grensoverschrijdende ruimtelijke opgaven meer en structureel te gaan overleggen. Vooral ook omdat in Zeeuws-Vlaanderen en de aangrenzende Vlaamse regio sprake is van veel grensoverschrijdend grondbezit. Maar liefst twintig procent van de gronden in Zeeuws-Vlaanderen is in Belgische handen.”
Dat er veel winst te behalen was, bleek ook toen een Vlaamse boer moest wijken voor ruimtelijke ontwikkelingen in België. „Om verplaatsing van zijn bedrijf naar een andere deel van België mogelijk te maken, moest hij echter ook zijn percelen in Zeeuws-Vlaanderen verkopen. De Vlaamse Landmaatschappij heeft ons als provincie toen gevraagd om deze gronden op te kopen. Dat hebben we gedaan, waarna we deze percelen hebben ingezet om de agrarische structuur in Zeeuws-Vlaanderen te verbeteren. Dubbele winst dus.”
Sterker ondernemerschap
Het is de bedoeling dat de komende jaren meer van dergelijke grensoverschrijdende projecten worden ontplooid en ondersteund. „Dit moet er vooral toe leiden dat zaken soepeler en logischer gaan verlopen voor agrarische ondernemers aan beide zijden van de grens. Daarnaast kunnen boeren in het grensgebied, die te maken krijgen met ‘grondgerelateerde problemen’, zich bij ons melden. Wij pakken dit dan samen op met onze Belgische collega’s, om zo tot een oplossing te komen. Dit moet bijdragen aan het versterken van het ondernemerschap in de regio. We realiseren ons dat niet alles in één keer kan worden opgelost, maar stil zitten is wat ons betreft geen optie.”
Inventarisatie grondbehoefte
Ook gaan de provincie Zeeland en de Vlaamse Landmaatschappij de (toekomstige) grondbehoefte in de grensregio in beeld brengen. „Daarvoor gaan we in gesprek met diverse betrokken partijen, waaronder agrariërs. Vervolgens kijken we hoe we tegemoet kunnen komen aan deze wensen en op welke manier we kunnen komen tot een optimale gebiedsinrichting. Grensoverschrijdende kavelruil is hierbij één van de opties. Vrijwilligheid en een marktconforme prijs vormen hierbij de belangrijkste uitgangspunten.”
Tekst: Ank van Lier
Beeld: Ellen Meinen