Stal-en-Akker.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Zeeland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesNoord-Brabant‘Minder kuikens, maar meer toegevoegde waarde’

‘Minder kuikens, maar meer toegevoegde waarde’

Om de wereldbevolking van op termijn 9 miljard mensen te kunnen voeden, moet het consumptiepatroon in de West-Europa radicaal om. Kip, en ook ei, scoort in het ‘Menu van de toekomst’ relatief gunstig, maar ook vleeskuikenhouders ontkomen volgens Sijas Akkerman van Stichting Natuur en Milieu niet aan ingrijpende aanpassingen.

Dat bepleitte Akkerman tijdens het Symposium Hogere Pluimveegezondheid in Eersel. Voor een delegatie van ruim 200 vleeskuikenhouders, vermeerderaars en vertegenwoordigers uit de periferie daagde Akkerman afgelopen donderdag de sector uit om richting het jaar 2050 te kijken. Wij willen niet met het vingertje wijzen, maar meedenken. Nu al woont meer dan de helft van de wereldbevolking in Zuidoost-Azimet China en India. Daar komen ook de meeste mensen bij en dat betekent bijvoorbeeld dat China straks alle soja die wereldwijd geproduceerd wordt nodig heeft.

Vleesproductie te efficit

Stichting Natuur en Milieu stelt dat als de wereldbevolking zich in 2050 op een verantwoorde manier wil laten voeden, dat er meer plantaardig en minder vlees gegeten moet worden. Kip en ei scoren dan goed ten opzichte van bijvoorbeeld rundvlees en varkensvlees. Dat reguliere kip in het plaatje van Akkerman geen plek heeft in de toekomst, wekte verbazing onder de deelnemers aan het symposium. Het is immers het meest efficit geproduceerde vlees, zo stelde vleeskuikenhouder Patrick van den Hurk. Wij stellen in onze visie wel een minimum aan dierenwelzijnseisen. Om het Menu van de toekomst dan rond te rekenen zal er minder vlees gegeten moeten worden. Het meest efficient is een menu van brood, bonen en bier, aldus Akkerman.

Dagverse kip via PostNL

Om vleeskuikenhouders dan een goed belegde boterham te laten verdienen, zal er meer toegevoegde waarde geleverd moeten worden. Op basis van een voorbeeld in de varkenshouderijsector blijkt dat de sector maar drie procent van de uiteindelijke consumentenprijs binnenhalen. De keten is volgens Akkerman te lang en in het midden zijn slechts drie inkopers van Albert Heijn, Jumbo en Superunie bepalend. Hoe daar iets in verandert kon worden liet Akkerman in het midden. Wel ziet hij nieuwe afzetkanalen ontstaan waar vleeskuikenhouders met nieuwe concepten op kunnen inspelen. PostNL stelt zich als doel om in heel Nederland dagverse producten te kunnen leveren. Dat biedt nieuwe mogelijkheden.

Foto van Robert Ellenkamp
Tekst: Robert Ellenkamp

Opgeleid tot ruimtelijk planoloog, maar geboren met een journalistiek hart. Sinds 1999 werkzaam bij Agrio. Eerst als journalist en later als coördinator van de regionale vakbladen. Sinds 2009 verantwoordelijk voor alle redactionele producties op papier en online van Agrio. Geeft leiding aan het 18-koppige redactionele team en stuurt de ontwikkeling van nieuwe producten aan.

Beeld: Ingrid Zieverink

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Pluimveeweb.nl logo
Alles over de Pluimveehouderij, economie, beleid, huisvesting, mechanisatie, lucht, water licht, voeding, gezondheid, fijnstof, legpluimvee, vleeskuikens, ouderdieren, broederij en fokkerij op Pluimveeweb.nl
Praat mee
Stal & Akker is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Zuid-Nederland in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stal-en-Akker.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Limburg
  • Noord-Brabant
  • Zeeland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Stal-en-Akker.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Limburg
        • Noord-Brabant
        • Zeeland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top