Stal-en-Akker.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Zeeland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesLimburgFotoserie: ‘Markt van gepelde, geverfde en gesorteerde eieren groeit’

Fotoserie: ‘Markt van gepelde, geverfde en gesorteerde eieren groeit’

Egga Food neemt eieren af van legpluimveehouders om ze te koken, pellen en te verven. Volgens Henk Stiphout een groeimarkt waar meer pluimveehouders zich op kunnen richten: „Alleen moet de kwaliteit van de eieren dan wel omhoog.”
De Egga Food Groep sorteert en verpakt verse eieren, kookt, verft en pelt eieren.
Wekelijks komen miljoenen eieren naar het Limburgse Ospel, aangeleverd op pulp- of plastic trays. Henk Stiphout, verantwoordelijke voor in- en verkoop bij Egga Food, raadt legpluimveehouders aan om het bedrijf zo in te richten dat ze op plastic en pulptra
De sorteerhal van Egga Food: flexibel door de handmatige opzet en het aantal draaiende uren. De capaciteit van de Moba machine is 100.000 eieren per uur.
‘Een steeds groter deel zijn alternatieve eieren. De fabriek moet 20 minuten leegdraaien om een shift alternatieve eieren te koken. Dat wordt al snel veel te duur,’ vertelt Henk Stiphout.
Voor de omschakeling naar plastic trays moest Egga Food ook investeren in een wasstraat. De trays worden 12 uur geweekt in een zelf ontwikkelde inweekbak met een autobrug. Daarna worden ze gewassen door deze twee robotwasmachines. ‘Meestal ’s nachts, 6 da
De vrachtwagen is gereed voor export. Na verzegeling van de vracht door de chauffeur maakt een medewerker van Egga Food een foto die direct naar de klant verstuurd wordt. ‘Door ervaren wijs geworden; om eventuele claims te voorkomen,’ zegt Henk Stiphout.
‘Alles moet hier slim en efficiënt gebeuren. En als je niet slim bent, houdt je geen flexibiliteit over,’ vertelt Henk als we in een hoog tempo door het bedrijf lopen. Een slim voorbeeld zijn de hufterproof zijwanden en de touwtjes centraal in het midden
Voor de ververij, op een kilometer afstand van het kantoor, pakstation en kokerij, gebruikt Egga Food gesorteerde eieren van jonge hennen die na sorteren enkele dagen blijven staan om te besterven. ‘Die hebben de beste eischaal en te verse eieren kook je
Egga Food verft de eieren door middel van rollen en spuiten. De verft hecht goed bij 80?C. Deze machine spuit de eieren en koelt ze snel terug naar 15 ?C. Naar wens van de klant worden de geverfde eieren verpakt, eventueel wordt automatisch een pakje zout
Door middel van spuiten kun je veel variaties maken: ringen, stippen, voetbaleieren. ‘Alles is mogelijk. Logo’s niet; dat is te arbeidsintensief.’ De consumptie van geverfde eieren is extra. Vooral in Duitsland eten ze veel geverfde eieren. ‘Dat biedt kan
Acht jaar geleden startte Egga Food met het koken van eieren. ‘Een verdere stap in het ready-to-eat traject. Inmiddels een volwassen tak in het bedrijf,’ vertelt Henk. Een tak met andere disciplines: een toegang naar het low-care deel waarvoor overjas, ha
Henk Stiphout is zeven dagen per week op de werkvloer te vinden. ‘Even kijken naar de eikwaliteit, machines en contact met de medewerkers. Heel belangrijk,’ vertelt hij. Bij Egga Food werken ongeveer 75 medewerkers van diverse nationaliteiten. In het hoog
Voor de opgietsels, de geconditioneerde vloeistof waarin de gepelde eieren bewaard worden, is een technische ruimte ingericht waar het opgietsel naar wens van de klant wordt gemaakt.
De kook- en pelafdeling in de high care ruimte met strikte hygiënecodes.
De gekookte eieren vinden hun weg naar de afnemers naar wens in emmers, containers of zakken. ‘Je moet in deze sector ver vooruit denken. Welke opslagmogelijkheden wil je gaan gebruiken? Je mag offertes maken als je het opslagmiddel aanbiedt wat de superm
Gekookte eieren in zakken met opgietsels. Gepelde en gekookte eieren gaan in de diverse verpakkingen naar (salade)industrie, sandwichproducenten, groothandels en cateraars in binnen- en buitenland. Lees de bedrijfsreportage over Egga Food in het vakblad P
De Egga Food Groep sorteert en verpakt verse eieren, kookt, verft en pelt eieren.
De Egga Food Groep sorteert en verpakt verse eieren, kookt, verft en pelt eieren.
Wekelijks komen miljoenen eieren naar het Limburgse Ospel, aangeleverd op pulp- of plastic trays. Henk Stiphout, verantwoordelijke voor in- en verkoop bij Egga Food, raadt legpluimveehouders aan om het bedrijf zo in te richten dat ze op plastic en pulptra
Wekelijks komen miljoenen eieren naar het Limburgse Ospel, aangeleverd op pulp- of plastic trays. Henk Stiphout, verantwoordelijke voor in- en verkoop bij Egga Food, raadt legpluimveehouders aan om het bedrijf zo in te richten dat ze op plastic en pulptrays aan kunnen leveren. ‘Ben flexibel en multifunctioneel.’
De sorteerhal van Egga Food: flexibel door de handmatige opzet en het aantal draaiende uren. De capaciteit van de Moba machine is 100.000 eieren per uur.
De sorteerhal van Egga Food: flexibel door de handmatige opzet en het aantal draaiende uren. De capaciteit van de Moba machine is 100.000 eieren per uur.
‘Een steeds groter deel zijn alternatieve eieren. De fabriek moet 20 minuten leegdraaien om een shift alternatieve eieren te koken. Dat wordt al snel veel te duur,’ vertelt Henk Stiphout.
‘Een steeds groter deel zijn alternatieve eieren. De fabriek moet 20 minuten leegdraaien om een shift alternatieve eieren te koken. Dat wordt al snel veel te duur,’ vertelt Henk Stiphout.
Voor de omschakeling naar plastic trays moest Egga Food ook investeren in een wasstraat. De trays worden 12 uur geweekt in een zelf ontwikkelde inweekbak met een autobrug. Daarna worden ze gewassen door deze twee robotwasmachines. ‘Meestal ’s nachts, 6 da
Voor de omschakeling naar plastic trays moest Egga Food ook investeren in een wasstraat. De trays worden 12 uur geweekt in een zelf ontwikkelde inweekbak met een autobrug. Daarna worden ze gewassen door deze twee robotwasmachines. ‘Meestal ’s nachts, 6 dagen per week,’ vertelt Henk.
De vrachtwagen is gereed voor export. Na verzegeling van de vracht door de chauffeur maakt een medewerker van Egga Food een foto die direct naar de klant verstuurd wordt. ‘Door ervaren wijs geworden; om eventuele claims te voorkomen,’ zegt Henk Stiphout.
De vrachtwagen is gereed voor export. Na verzegeling van de vracht door de chauffeur maakt een medewerker van Egga Food een foto die direct naar de klant verstuurd wordt. ‘Door ervaren wijs geworden; om eventuele claims te voorkomen,’ zegt Henk Stiphout. Hij vindt dat de kwaliteit van de Nederlandse eieren vaak te wensen overlaat waardoor het moeilijk is om goede exportpartijen samen te stellen. We moeten als Nederland niet de boot missen bij de export. Die hebben we hard nodig.’
‘Alles moet hier slim en efficiënt gebeuren. En als je niet slim bent, houdt je geen flexibiliteit over,’ vertelt Henk als we in een hoog tempo door het bedrijf lopen. Een slim voorbeeld zijn de hufterproof zijwanden en de touwtjes centraal in het midden
‘Alles moet hier slim en efficiënt gebeuren. En als je niet slim bent, houdt je geen flexibiliteit over,’ vertelt Henk als we in een hoog tempo door het bedrijf lopen. Een slim voorbeeld zijn de hufterproof zijwanden en de touwtjes centraal in het midden ruim voor de deur. De deuren zijn snelsluitend zodat vocht en warmte of kou in het deel blijft waar het moet zijn.
Voor de ververij, op een kilometer afstand van het kantoor, pakstation en kokerij, gebruikt Egga Food gesorteerde eieren van jonge hennen die na sorteren enkele dagen blijven staan om te besterven. ‘Die hebben de beste eischaal en te verse eieren kook je
Voor de ververij, op een kilometer afstand van het kantoor, pakstation en kokerij, gebruikt Egga Food gesorteerde eieren van jonge hennen die na sorteren enkele dagen blijven staan om te besterven. ‘Die hebben de beste eischaal en te verse eieren kook je kapot. De kooktijd kunnen we precies afstemmen op het eigewicht,’ vertelt Henk. In een werkgang worden de eieren gekookt, afgekoeld en geverfd. Geverfde eieren zijn 5 weken houdbaar. ‘Een goede logistiek is belangrijk zodat de eieren nog met een lange houdbaarheidstermijn in de supermarkt liggen.’
Egga Food verft de eieren door middel van rollen en spuiten. De verft hecht goed bij 80?C. Deze machine spuit de eieren en koelt ze snel terug naar 15 ?C. Naar wens van de klant worden de geverfde eieren verpakt, eventueel wordt automatisch een pakje zout
Egga Food verft de eieren door middel van rollen en spuiten. De verft hecht goed bij 80?C. Deze machine spuit de eieren en koelt ze snel terug naar 15 ?C. Naar wens van de klant worden de geverfde eieren verpakt, eventueel wordt automatisch een pakje zout toegevoegd. Blikken eierlak staan bij de machines.
Door middel van spuiten kun je veel variaties maken: ringen, stippen, voetbaleieren. ‘Alles is mogelijk. Logo’s niet; dat is te arbeidsintensief.’ De consumptie van geverfde eieren is extra. Vooral in Duitsland eten ze veel geverfde eieren. ‘Dat biedt kan
Door middel van spuiten kun je veel variaties maken: ringen, stippen, voetbaleieren. ‘Alles is mogelijk. Logo’s niet; dat is te arbeidsintensief.’ De consumptie van geverfde eieren is extra. Vooral in Duitsland eten ze veel geverfde eieren. ‘Dat biedt kansen voor Nederland, bijvoorbeeld acties in eierautomaten of doosjes geverfde eieren geven bij een bepaalde omzet van andere producten. Ben creatief,’ zegt Henk Stiphout.
Acht jaar geleden startte Egga Food met het koken van eieren. ‘Een verdere stap in het ready-to-eat traject. Inmiddels een volwassen tak in het bedrijf,’ vertelt Henk. Een tak met andere disciplines: een toegang naar het low-care deel waarvoor overjas, ha
Acht jaar geleden startte Egga Food met het koken van eieren. ‘Een verdere stap in het ready-to-eat traject. Inmiddels een volwassen tak in het bedrijf,’ vertelt Henk. Een tak met andere disciplines: een toegang naar het low-care deel waarvoor overjas, haarnet en handen wassen verplicht is. Voor het high-care deel, waar de gepelde eieren verwerkt worden, gelden nog strengere eisen.
Henk Stiphout is zeven dagen per week op de werkvloer te vinden. ‘Even kijken naar de eikwaliteit, machines en contact met de medewerkers. Heel belangrijk,’ vertelt hij. Bij Egga Food werken ongeveer 75 medewerkers van diverse nationaliteiten. In het hoog
Henk Stiphout is zeven dagen per week op de werkvloer te vinden. ‘Even kijken naar de eikwaliteit, machines en contact met de medewerkers. Heel belangrijk,’ vertelt hij. Bij Egga Food werken ongeveer 75 medewerkers van diverse nationaliteiten. In het hoogseizoen richting Pasen 100. ‘De meeste zijn bij ons in dienst en zijn flexibel inzetbaar.’
Voor de opgietsels, de geconditioneerde vloeistof waarin de gepelde eieren bewaard worden, is een technische ruimte ingericht waar het opgietsel naar wens van de klant wordt gemaakt.
Voor de opgietsels, de geconditioneerde vloeistof waarin de gepelde eieren bewaard worden, is een technische ruimte ingericht waar het opgietsel naar wens van de klant wordt gemaakt.
De kook- en pelafdeling in de high care ruimte met strikte hygiënecodes.
De kook- en pelafdeling in de high care ruimte met strikte hygiënecodes.
De gekookte eieren vinden hun weg naar de afnemers naar wens in emmers, containers of zakken. ‘Je moet in deze sector ver vooruit denken. Welke opslagmogelijkheden wil je gaan gebruiken? Je mag offertes maken als je het opslagmiddel aanbiedt wat de superm
De gekookte eieren vinden hun weg naar de afnemers naar wens in emmers, containers of zakken. ‘Je moet in deze sector ver vooruit denken. Welke opslagmogelijkheden wil je gaan gebruiken? Je mag offertes maken als je het opslagmiddel aanbiedt wat de supermarkt vraagt. Dat vraagt investeringen.’
Gekookte eieren in zakken met opgietsels. Gepelde en gekookte eieren gaan in de diverse verpakkingen naar (salade)industrie, sandwichproducenten, groothandels en cateraars in binnen- en buitenland. Lees de bedrijfsreportage over Egga Food in het vakblad P
Gekookte eieren in zakken met opgietsels. Gepelde en gekookte eieren gaan in de diverse verpakkingen naar (salade)industrie, sandwichproducenten, groothandels en cateraars in binnen- en buitenland. Lees de bedrijfsreportage over Egga Food in het vakblad Pluimveeweb dat zaterdag 12 december verschijnt in de brievenbus van alle pluimveehouders in Nederland en Vlaanderen.

Lees het complete artikel over Egga Food in het Vakblad Pluimveeweb, dat zaterdag 12 december in de brievenbus van alle pluimveehouders in Nederland verschijnt.

Heeft u het vakblad Pluimveeweb niet ontvangen, vraag hem dan hier gratis aan.

Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Pluimveeweb.nl logo
Alles over de Pluimveehouderij, economie, beleid, huisvesting, mechanisatie, lucht, water licht, voeding, gezondheid, fijnstof, legpluimvee, vleeskuikens, ouderdieren, broederij en fokkerij op Pluimveeweb.nl
Praat mee
Stal & Akker is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Zuid-Nederland in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stal-en-Akker.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Limburg
  • Noord-Brabant
  • Zeeland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Stal-en-Akker.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Limburg
        • Noord-Brabant
        • Zeeland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top