Stal-en-Akker.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Zeeland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesNoord-BrabantFotoserie: Nadenken over kwaliteit is de volgende schakel

Fotoserie: Nadenken over kwaliteit is de volgende schakel

Als pluimveehouder nadenken over de kwaliteit van je product is een begin van de volgende schakel. Boeren, consumenten en bedrijven moeten nadenken over voeding en gezondheid. Werk samen als keten, verbind de schakels, deel de passie en zet de mens centraal.
Vital Food Management ondersteunt bedrijven in kwaliteitsmanagement en verandertrajecten om voedselkwaliteit op een hoger niveau te tillen. De huidige voedselketen is een keten, rechte lijn, van schakels achter elkaar. Elke schakel houdt zich bezig met de
Marjon Wijdeven realiseerde met KemperKip een maximaal haalbaar kwaliteitscertificaat voor biologische- en maïsscharrelkip. Marjon: „Een mooi voorbeeld van systeemdenken: een totale keten met volledige transparantie.” De slachterij van KemperKip werkt men
Henri Verstappen, bedrijfsleider slachterij KemperKip in het Brabantse Uden: ‘Marjon volgt ons kwaliteitssysteem nauwgezet en voorkomt dat we bedrijfsblind worden.’ De korte keten van de kip tot aan het eindproduct heeft als voordeel dat iedereen het hele
„Deze slachterij heeft een semi-ambachtelijk slachtproces met nog relatief veel handarbeid zoals het darmpakket uitlepelen. Daardoor is er geen besmeuring en is veel minder wassing nodig wat gunstig is voor de houdbaarheid”, zegt Marjon. Van nature is er
Het vlees krijgt de tijd om te besterven. „Wij zijn als kleine slachterij ook lid van Nepluvi, met 18 Nederlandse slachterijen. Daar leren we van elkaar. Als exportslachterij of een conceptslachterij moet je natuurlijk anders denken maar er zijn genoeg ov
In de slachterij worden de koppels met coderingen gevolgd. Met deze codering worden de kuikens tot de verschillende vleesstromen Bio en Maïsscharrel goed van elkaar gescheiden. Zodat de klant ook zeker het product krijgt wat wordt gekocht.
Alles begint met passie. Als keten heb je hetzelfde doel; het rendement, duurzaamheid en werkplezier van de pluimveesector verhogen. „Zet daarbij de mens centraal; zowel de boer als de werknemer in de slachterij. Mensen zien wat er gebeurt; kijk daarbij n
In de Udense slachterij werken voornamelijk vaste krachten. Dat verhoogt de betrokkenheid. Medewerkers weten wat voor product ze maken en wat de klant wil. Als er iets opvallends melden ze dat direct. „We maken foto’s, bellen de pluimveehouder en begeleid
In een meer welvarende maatschappij met een hoger gemiddeld inkomen, worden mensen zich meer bewust van dierenwelzijn. Dat is een gegeven en zal de komende jaren in steeds grotere delen van de wereld gebeuren. Als Nederland zijn we daarin koploper en kunn
Elke eindproductverpakking bevat een boercode. Op de website kan opgezocht worden welke pluimveehouder dat is. „Veel van onze klanten kijken vaak dieper in de keten hoe het zit, vragen meer dan de gemiddelde consument en hebben meer geld over voor hun ete
Rendement, maar ook duurzaamheid, werkplezier en een fair trade prijs zouden ook in Nederland vanzelfsprekend moeten zijn. „We kunnen leren van de innovatieve koplopers in de sector. Ben nieuwgierig, oordeel niet maar luister, kijk en ervaar. Wellicht kun
Vital Food Management ondersteunt bedrijven in kwaliteitsmanagement en verandertrajecten om voedselkwaliteit op een hoger niveau te tillen. De huidige voedselketen is een keten, rechte lijn, van schakels achter elkaar. Elke schakel houdt zich bezig met de
Vital Food Management ondersteunt bedrijven in kwaliteitsmanagement en verandertrajecten om voedselkwaliteit op een hoger niveau te tillen. De huidige voedselketen is een keten, rechte lijn, van schakels achter elkaar. Elke schakel houdt zich bezig met de optimalisatie van de eigen bedrijfsvoering. Het zou beter zijn als alle schakels in de voedselketen meer gaan samenwerken.
Marjon Wijdeven realiseerde met KemperKip een maximaal haalbaar kwaliteitscertificaat voor biologische- en maïsscharrelkip. Marjon: „Een mooi voorbeeld van systeemdenken: een totale keten met volledige transparantie.” De slachterij van KemperKip werkt men
Marjon Wijdeven realiseerde met KemperKip een maximaal haalbaar kwaliteitscertificaat voor biologische- en maïsscharrelkip. Marjon: „Een mooi voorbeeld van systeemdenken: een totale keten met volledige transparantie.” De slachterij van KemperKip werkt mensgericht; klanttevredenheid, elkaar helpen, snel acteren staat voorop.
Henri Verstappen, bedrijfsleider slachterij KemperKip in het Brabantse Uden: ‘Marjon volgt ons kwaliteitssysteem nauwgezet en voorkomt dat we bedrijfsblind worden.’ De korte keten van de kip tot aan het eindproduct heeft als voordeel dat iedereen het hele
Henri Verstappen, bedrijfsleider slachterij KemperKip in het Brabantse Uden: ‘Marjon volgt ons kwaliteitssysteem nauwgezet en voorkomt dat we bedrijfsblind worden.’ De korte keten van de kip tot aan het eindproduct heeft als voordeel dat iedereen het hele proces kent. Alles van kuiken tot slachtrijpe kip is bekend. De pluimveehouder komt het slachtproces bekijken en ziet zo het resultaat van zijn koppel.
„Deze slachterij heeft een semi-ambachtelijk slachtproces met nog relatief veel handarbeid zoals het darmpakket uitlepelen. Daardoor is er geen besmeuring en is veel minder wassing nodig wat gunstig is voor de houdbaarheid”, zegt Marjon. Van nature is er
„Deze slachterij heeft een semi-ambachtelijk slachtproces met nog relatief veel handarbeid zoals het darmpakket uitlepelen. Daardoor is er geen besmeuring en is veel minder wassing nodig wat gunstig is voor de houdbaarheid”, zegt Marjon. Van nature is er meer campylobacter in de darmen van buitenlopende kippen. Door zorgvuldige verwijdering van het darmpakketzijn de kiemgetallen op de kip heel laag.
Het vlees krijgt de tijd om te besterven. „Wij zijn als kleine slachterij ook lid van Nepluvi, met 18 Nederlandse slachterijen. Daar leren we van elkaar. Als exportslachterij of een conceptslachterij moet je natuurlijk anders denken maar er zijn genoeg ov
Het vlees krijgt de tijd om te besterven. „Wij zijn als kleine slachterij ook lid van Nepluvi, met 18 Nederlandse slachterijen. Daar leren we van elkaar. Als exportslachterij of een conceptslachterij moet je natuurlijk anders denken maar er zijn genoeg overeenkomsten”, zegt Henri Verstappen.
In de slachterij worden de koppels met coderingen gevolgd. Met deze codering worden de kuikens tot de verschillende vleesstromen Bio en Maïsscharrel goed van elkaar gescheiden. Zodat de klant ook zeker het product krijgt wat wordt gekocht.
In de slachterij worden de koppels met coderingen gevolgd. Met deze codering worden de kuikens tot de verschillende vleesstromen Bio en Maïsscharrel goed van elkaar gescheiden. Zodat de klant ook zeker het product krijgt wat wordt gekocht.
Alles begint met passie. Als keten heb je hetzelfde doel; het rendement, duurzaamheid en werkplezier van de pluimveesector verhogen. „Zet daarbij de mens centraal; zowel de boer als de werknemer in de slachterij. Mensen zien wat er gebeurt; kijk daarbij n
Alles begint met passie. Als keten heb je hetzelfde doel; het rendement, duurzaamheid en werkplezier van de pluimveesector verhogen. „Zet daarbij de mens centraal; zowel de boer als de werknemer in de slachterij. Mensen zien wat er gebeurt; kijk daarbij naar het geheel en niet alleen naar delen van de keten. Dat is systeemdenken,” vertelt Marjon. De uitdaging is om kennis en kunde te koppelen aan de praktijk met praktische oplossingen die in alle schakels van het bedrijf gedragen worden. Zodat iedereen met passie werkt aan 100 procent aandacht voor het geproduceerde voedsel.
In de Udense slachterij werken voornamelijk vaste krachten. Dat verhoogt de betrokkenheid. Medewerkers weten wat voor product ze maken en wat de klant wil. Als er iets opvallends melden ze dat direct. „We maken foto’s, bellen de pluimveehouder en begeleid
In de Udense slachterij werken voornamelijk vaste krachten. Dat verhoogt de betrokkenheid. Medewerkers weten wat voor product ze maken en wat de klant wil. Als er iets opvallends melden ze dat direct. „We maken foto’s, bellen de pluimveehouder en begeleider en kijken wat de oorzaak kan zijn op het pluimveebedrijf, het transport of in de slachterij”, legt Henri uit.
In een meer welvarende maatschappij met een hoger gemiddeld inkomen, worden mensen zich meer bewust van dierenwelzijn. Dat is een gegeven en zal de komende jaren in steeds grotere delen van de wereld gebeuren. Als Nederland zijn we daarin koploper en kunn
In een meer welvarende maatschappij met een hoger gemiddeld inkomen, worden mensen zich meer bewust van dierenwelzijn. Dat is een gegeven en zal de komende jaren in steeds grotere delen van de wereld gebeuren. Als Nederland zijn we daarin koploper en kunnen we gebruik maken van de kennis die we al hebben. De producten die de Udense slachterij en verwerker verlaten vinden hun weg naar retailers in heel Nederland, vooral in de Randstad.
Elke eindproductverpakking bevat een boercode. Op de website kan opgezocht worden welke pluimveehouder dat is. „Veel van onze klanten kijken vaak dieper in de keten hoe het zit, vragen meer dan de gemiddelde consument en hebben meer geld over voor hun ete
Elke eindproductverpakking bevat een boercode. Op de website kan opgezocht worden welke pluimveehouder dat is. „Veel van onze klanten kijken vaak dieper in de keten hoe het zit, vragen meer dan de gemiddelde consument en hebben meer geld over voor hun eten”, zegt de bedrijfsleider.
Rendement, maar ook duurzaamheid, werkplezier en een fair trade prijs zouden ook in Nederland vanzelfsprekend moeten zijn. „We kunnen leren van de innovatieve koplopers in de sector. Ben nieuwgierig, oordeel niet maar luister, kijk en ervaar. Wellicht kun
Rendement, maar ook duurzaamheid, werkplezier en een fair trade prijs zouden ook in Nederland vanzelfsprekend moeten zijn. „We kunnen leren van de innovatieve koplopers in de sector. Ben nieuwgierig, oordeel niet maar luister, kijk en ervaar. Wellicht kun je met bepaalde ideeën ook een stap zetten in je eigen bedrijfsvoering”, aldus Marjon Wijdeven.

Dat zegt Marjon Wijdeven, eigenaar Vital Food Management, in het artikel De Volgende Schakel in het nieuwste Pluimveeweb vakblad. Pluimveeweb ging op bezoek bij KemperKip waar Marjon Wijdeven de kwaliteitsbewaking organiseert.Bekijk hier de fotoreportage.

Lees het volledige artikel over deze volgende schakel in het nieuwste vakblad Pluimveeweb dat donderdag 19 oktober is verschenen. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet?Vraag dan hier een gratis proefnummeraan.

Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Pluimveeweb.nl logo
Alles over de Pluimveehouderij, economie, beleid, huisvesting, mechanisatie, lucht, water licht, voeding, gezondheid, fijnstof, legpluimvee, vleeskuikens, ouderdieren, broederij en fokkerij op Pluimveeweb.nl
Praat mee
Stal & Akker is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Zuid-Nederland in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stal-en-Akker.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Limburg
  • Noord-Brabant
  • Zeeland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Stal-en-Akker.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Limburg
        • Noord-Brabant
        • Zeeland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top