Stal-en-Akker.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Zeeland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesLimburg'Varkenshouderij nooit salmonella negatief'

'Varkenshouderij nooit salmonella negatief'

„Reductie van de aanwezige salmonella is mogelijk, maar maak niet de fout die de pluimveesector heeft gemaakt door te zeggen dat je vrij wilt zijn, 0 kan niet", zegt dierenarts Dieter Mischok van Westfleisch. Hij waarschuwt de sector om geen verwachtingen te scheppen, waar je later op terug moet komen.

Op het symposium over de aanpak van salmonella, dat voorafgaand aan de LIV in Venray werd georganiseerd door Daavision, waren alle sprekers het wel met elkaar eens dat salmonella moeilijk tot 0 te reduceren is.

Moeilijk te vinden
„Op vrijwel alle varkensbedrijven in Nederland is salmonella aanwezig”, verteld dierenarts Karien Koenders van Lintjeshof. De mate van de besmetting is op de bedrijven heel verschillend en meestal leidt de bacterie in de stal niet tot klinische problemen.

Filip Boyen van de universiteit Gent vertelt dat het altijd moeilijk is om totaal salmonella vrije varkens te vinden voor de onderzoeken. „Varkens scheiden niet continue salmonella uit, waardoor met name mestmonsters niet altijd te vertrouwen zijn.”

Brijvoer goed resultaat
Peter van der Wolf, van de Gezondheidsdienst voor Dieren, ziet goede resultaten op bedrijven die met brijvoer werken, die bedrijven lijken soms vrij te zijn. „De kwaliteit van het brijvoer en de bijproducten spelen hierbij natuurlijk wel een rol. Er moet een overdaad aan melkzuurbacteriën zijn en een deel azijnzuur.”

Of dit zelfde resultaat haalbaar is met bijvoorbeeld aangezuurd drinkwater durft Van der Wolf niet te zeggen. „De drempel van zuur drinkwater is voor salmonella wellicht te laag, salmonella herstelt zich ontzettend snel.”

 

Foto van Joyce Cornelissen
Tekst: Joyce Cornelissen
Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Pigbusiness.nl logo
Lees alles over de varkenshouderij onderwerpen markt, diergezondheid, voeding, mest, huisvesting op Pigbusiness.nl
Praat mee
Stal & Akker is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Zuid-Nederland in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stal-en-Akker.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Limburg
  • Noord-Brabant
  • Zeeland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Stal-en-Akker.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Limburg
        • Noord-Brabant
        • Zeeland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top