Meeropbrengst met zoutarme bemesting

Als er sprake is van langere droge periodes met weinig neerslag in combinatie met zomerse temperaturen kan dit leiden tot zoutschade in gewassen. Het langdurige gebruik van zoutrijke meststoffen in de landbouw versterkt dit negatieve effect.
EC-waarde als bodemindicator
Over het algemeen wordt het zoutgehalte van landbouwgronden gemeten in millisiemens per meter (mS/m) oftewel de EC-waarde. De teler kan dit zelf in kaart brengen door het zoutgehalte in de omliggende sloten te meten. Als een plaatsspecifieke meting gewenst is, kan gebruik worden gemaakt van een bodemscan waarbij met een woelpoot en schijven om de tien meter een meting wordt gedaan.
Een te hoge EC in de bodem betekent dat er te veel nutriënten in de bodem aanwezig zijn. De optimale EC-waarde in de bodem is tussen de 110 en 570 mS/m. Ook de grondsoort is van invloed op het EC-gehalte. Zo heeft zand een lage EC-gehalte (1-10 mS/m), terwijl klei een hoge EC-gehalte (20-800 mS/m) heeft. Omdat het zoutgehalte een grote invloed heeft op zowel fysische, chemische als biologische parameters, is EC net als pH een goede indicator voor bodemkwaliteit.
Voordelen van zoutarm bemesten
Om in te spelen op verzilting van onze bodems, adviseert CZAV om te bemesten met zoutarme meststoffen. Omdat er grote verschillen zijn in zouttolerantie tussen verschillende gewassen, doet CZAV onderzoek naar deze meststoffen in verschillende gewassen. Voorbeelden hiervan zijn (slow release) meststoffen met een stikstofvorm die langzaam vrijkomt of meststoffen waarbij nutriënten (o.a. kalium, zwavel, magnesium en calcium) zijn vervangen door een chloorarme variant.
Een van de meest zoutgevoelige akkerbouwgewassen is uien. Meerdere jaren achtereen is op proefboerderij AIKC Rusthoeve een hogere opbrengst behaald door de klassieke meststof te vervangen door een ‘slow release’ meststof. Uit de proeven bleek dat deze vorm van zoutarm bemesten geen negatieve gevolgen heeft voor het gewas onder normale (weers-)omstandigheden. Het grootste effect was zichtbaar in jaren met een warm en droog voorjaar, waardoor de kans op plantwegval groter is. Een ander groot voordeel van deze innovatieve meststoffen is dat ze door minimale uitspoeling en minder toepassingen uitstekend in een klimaatneutrale landbouw passen.
Tekst: CZAV
Beeld: CZAV