Reststromen als schakel in kringlooplandbouw

Organische reststromen kunnen vaak breed ingezet worden en zijn daardoor juist erg waardevol. Het meest bekende voorbeeld is gft-afval en afval van openbaar groen dat wordt verwerkt tot compost. Maar er zijn ook nieuwere organische reststromen die langzamerhand hun intrede doen op de markt. Vaak gaat dit wel gepaard met onzekerheden en risico’s. Daarom zoekt CZAV tot in detail uit welke reststromen geschikt zijn voor de landbouw en vergelijkt dit met alternatieven om uiteindelijk het beste rendement te kunnen behalen.
Kritisch kijken
Bij de beoordeling of een organische reststroom geschikt is spelen verschillende factoren een rol. Enerzijds moet er gekeken worden naar de inhoudsstoffen en diens functies. Anderzijds moet het product voldoen aan bepaalde voorwaarden, zodat het veilig kan worden toegepast.
Een mooi voorbeeld van een product dat aan al deze criteria voldoet, is digestaat afkomstig uit het vergistingsproces van suikerbieten. Hierbij worden bietenpulp, bietenblad en bietenpunten door bacteriën afgebroken tot biogas. Het product dat overblijft is een vloeibare digestaat dat veel, voor de plant, beschikbare nutriënten bevat. Ook is er een vaste vorm van het digestaat met veel organische stof.
Daarbij kunnen door het vergistingsproces schimmels, aaltjes en onkruidzaden niet overleven, dat maakt het product erg veilig. Het is van belang om de landbouwkundige voordelen van zo’n organische reststroom in kaart te brengen. Een van de grootste voordelen van digestaat uit suikerbieten is dat het een plantaardig organisch materiaal is. Omdat het product valt onder de categorie ‘overige organische meststoffen’, kan dit gedurende het gehele jaar worden toegepast.
Onderzoek naar overige reststromen
Momenteel onderzoekt CZAV of reststromen als insectenmest en gefermenteerd organisch materiaal (Bokashi) voldoen aan bovengenoemde criteria. Waarbij de focus ligt op de herkomst van het materiaal, de veiligheid, toepassingsmogelijkheden en landbouwkundige voordelen.
Meerwaarde van digestaat in kringlooplandbouw
Digestaat van suikerbieten is een belangrijke schakel in kringlooplandbouw. De gewasresten, afkomstig van de bietenteelt, komen na een bewerkingsproces weer terug op het land en leveren ook nog eens rendement op voor de teler. CZAV hoopt dat binnen enkele jaren ook andere organische reststromen een schakel zullen vormen in de keten van circulaire landbouw.
Tekst: CZAV
Beeld: CZAV