Bertie Steur met voorkeurstemmen in Provinciale Staten van Zeeland
‘Boeren moeten kansen klimaatverandering verzilveren’

Dat ze met ruim 2000 voorkeursstemmen werd gekozen in Provinciale Staten was een verrassing voor Steur, die een akkerbouwbedrijf runt in Renesse. „Ik stond op plek 10 op de lijst; dan ga je er niet meteen vanuit dat je in de staten komt. Zelfs niet als je iets bekender bent dan de gemiddelde kandidaat. Ik heb namelijk ook geen nadrukkelijke campagne gevoerd voor mezelf.”
Steur werd daarnaast met 2575 voorkeurstemmen gekozen in het bestuur van Waterschap Scheldestromen. Deze zetel aanvaardt ze niet, omdat het bij wet verboden is om in beide bestuursorganen te zitten. „Daarbij had collega-agrariër Kees Hanse nog meer voorkeurstemmen voor het waterschapsbestuur. De belangen van de agrarische sector zijn bij hem in de goede handen.”
‘Agro-minded’
De onderneemster noemt de Zeeuwse verkiezingsuitslag, waarbij ‘haar’ partij groeide van één naar twee zetels, positief voor de agrarische sector. „Het CDA blijft immers de grootste, en krijgt er zelfs één zetel bij. Daarmee worden ze beloond voor hun beleid van de afgelopen jaren, wat absoluut ‘boervriendelijk’ was. Doordat het CDA ‘in de lead’ blijft, verwacht ik geen grote veranderingen in het provinciale beleid voor de komende jaren. Het is namelijk ook sterk de vraag of Forum voor Democratie in de coalitie komt; ze hebben immers nog weinig bestuurlijk ervaring. Maar sowieso is Zeeland heel ‘agro-minded’: mensen dragen de agrarische sector een warm hart toe. Dat scheelt een heleboel.”
Koolstofopslag in de bodem
Steur verwacht dat verduurzaming en klimaatverandering tot de belangrijkste thema’s van de komende jaren zullen horen. „Dit biedt niet alleen uitdagingen voor ons als agrarische sector, maar zeker ook kansen. Denk bijvoorbeeld aan de koolstofopslag in de bodem die wij als agrariërs kunnen realiseren. Hiermee kunnen we helpen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Nu steken grote bedrijven geld in CO2-certificaten aan de andere kant van de wereld, terwijl het voor hen waarschijnlijk veel interessanter is om dichter bij huis te investeren. Daarbij kan dit voor ons boeren een extra verdienmodel opleveren. Kortom: we moeten de kansen die de klimaatverandering biedt, proberen te verzilveren.”
Zoetwatervoorziening als speerpunt
Ook een goede zoetwatervoorziening is een belangrijk speerpunt voor Steur. „In ieder geval moeten we het zoete water dat we in Zeeland hebben zoet houden. En het is zaak om te kijken hoe we dit zoete water bij de boeren kunnen brengen. Wellicht met leidingen ofzo. Er zijn veel initiatieven om de zoetwatervoorziening te verbeteren, maar het moet allemaal wel reëel, haalbaar en betaalbaar zijn. Daar moeten we ons de komende jaren meer in verdiepen.”
Tekst: Ank van Lier
Beeld: Ruth van Schriek