Stal-en-Akker.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Zeeland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMelkveeLiving Lab om problemen in de Peel te tackelen

Living Lab om problemen in de Peel te tackelen

In de Peel is het een uitdaging om de milieudoelstellingen te halen. Aangescherpte mestnormen hebben als bijeffect dat het organische stof-gehalte in de omgeving terugloopt. Vrebamelkvee initieert daarom samen met een aantal ondernemers uit de regio een Living Lab om de problemen op te lossen.

Een Living Lab is volgens Wageningen UR een onderzoeksaanpak, waarbij niet alleen gebruik wordt gemaakt van een laboratoriumomgeving, maar gedragsinzichten in een multidisciplinaire aanpak in ‘real life’-situaties met ‘echte mensen’ worden getest. WUR gebruikt deze methode bijvoorbeeld ook voor gedragsonderzoek naar voeding en klimaatverandering.

Problemen

In het Living Lab van de regio Vredepeel zijn de belangrijkste uitdagingen: de uitstoot van methaan; het overschot aan nitraat en fosfaat; het tekort aan organische stof; verticale integratie; en de relatie met de overheid. De ondernemers van het Living Lab – waaronder Vrebamelkvee, Van Dijck Groenteproducties, Taurus Global en WUR – proberen gezamenlijk een oplossing te vinden.

Al gestart

Het nieuwe project ging deze maand officieel van start, maar in werkelijkheid zijn de eerste plannen al gerealiseerd. Dat komt doordat enkele bedrijven in 2017 en 2018 ook al samenwerkten in het project SimmPeel. Vrebamelkvee doet inmiddels al aan verticale integratie door de melk van haar 2.250 melkkoeien tot magere melk en room te verwerken. Daarmee houdt het melkveebedrijf een groter gedeelte van de toegevoegde waarde van het eindproduct over.

Lees het hele artikel in de komende editie van Stal & Akker die verschijnt op vrijdag 26 april. Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan.

Foto van Geert van den Biggelaar
Tekst: Geert van den Biggelaar

Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Stal & Akker is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Zuid-Nederland in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stal-en-Akker.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Limburg
  • Noord-Brabant
  • Zeeland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Stal-en-Akker.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Limburg
        • Noord-Brabant
        • Zeeland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top