Stal-en-Akker.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Zeeland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesNoord-BrabantLancering Land van Cuijk kroket bij Boert Bewust opening

Lancering Land van Cuijk kroket bij Boert Bewust opening

Boertel De Lamperse Hei in Wanroij (NB) lanceerde zaterdag 29 juni de Land van Cuijk kroket, gemaakt van vlees van hun Hereford runderen. Chefkok Martien Bos, initiatiefnemer van het Smaakcentrum Land van Cuijk, opende het bedrijfsbord bij Mat en Miriam van den Broek van het Boertel.

Na het grote succes van de Land van Cuijk burger die in juni 2018 is gelanceerd, zijn nu de Land van Cuijk kroket en -bitterballen gelanceerd. Twee ambachtelijke snacks met als hoofdingrediënt Hereford rundvlees. Mat en Miriam van den Broek houden in het Brabantse Wanroij een vijftigtal Herefordrunderen. Het vlees zetten ze af via boerderijwinkels en cateringbedrijven.

Streekproduct

Het Hereford vlees is gemarmerd en mals met de goede vetten. „Na 36 maanden is het vlees het allerlekkerst en gaan de koeien en ossen naar een slager, een kilometer of vijf hiervandaan. Tot die tijd hebben de koeien een goed leven. De kalveren worden hier geboren en blijven hier in de koppel tot ze geslacht worden”, legt Mat uit. Het voer komt uit de regio.

Drie jaar geleden startte Van den Broek met huisverkoop. Duurdere delen van de koe zijn moeilijker verkoopbaar en zo kwamen ze op het idee voor de streekproducten. Voor de hamburgers en kroketten gebruiken ze alle delen van de koe. Dat maakt de burger mals en de kroket goed gevuld. „De verkoop van de burger loopt prima. Zeker nu in de barbecuetijd. We bieden op onze vergaderlocatie ook aan dat bezoekers als lunch hun eigen hamburger bakken, dat vinden ze geweldig”, zegt Miriam. Dit jaar hebben ze vier runderen geslacht en zelf afgezet. Het doel is twaalf koeien per jaar te slachten. „We laten het vlees seizoensgericht verwerken; nu meer barbecuevlees, in de winter meer hachee”, zegt Miriam.

Land van Cuijk Boert Bewust

In het Boertel van familie Van den Broek werd vorig jaar Land van Cuijk Boert Bewust opgericht, de zesde streek van Boert Bewust in Nederland. De onthulling van het bedrijfsbord bij de verbouwde rundveestal was zaterdag 29 juni. Martien Bos van het Smaakcentrum Land van Cuijk opende het bord. „Veel burgers weten niet wat er achter de stalmuren gebeurt. Innovaties gaan dermate snel en die moeten we aan de kinderen, onze toekomst, laten zien. Boert Bewust is daarvoor een supergaaf initiatief.” In het Smaakcentrum geeft Bos kookles aan 1.500 kinderen in de regio en leert hen over voeding en de herkomst daarvan. Hij werkt daarvoor samen met Land van Cuijk Boert Bewust voor het bezoeken van boerenbedrijven.

Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Beeld: Monique van Loon

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Stal & Akker is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Zuid-Nederland in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stal-en-Akker.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Limburg
  • Noord-Brabant
  • Zeeland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Stal-en-Akker.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Limburg
        • Noord-Brabant
        • Zeeland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top