Mestverwerker Van Kuijk vecht tegen ondergang Vughts bedrijfsterrein

Gebeurt dat niet,‘dan staan 104 werknemers op straat en kunnen honderden boeren in de omgeving hun mest niet meer kwijt', aldus de raadsvrouw maandag tijdens een rechtszaak in Den Haag. Eerder legde de gemeente Vught Van Kuijk een dwangsom van 51.000 euro op als het bedrijf niet snel stopt met het be- en verwerken van dierlijke mest.
Deuren dicht
Volgens een raadsvrouw van Van Kuijk moet die dwangsom van tafel, omdat het bedrijf anders de poorten wel kan sluiten. Want mest be- en verwerken is de belangrijkste activiteit van het bedrijf. Alleen mest opslaan, wat wel is toegestaan, daar heeft het bedrijf niet veel aan. Want er moet toch iets met die mest gebeuren. Volgens Van Kuijk maken de verschillende overheden het mestverwerkers bijkans onmogelijk om nog behoorlijk te functioneren. „De Rijksoverheid en provincies eisen dat we de mest uit de omgeving moeten verwerken, maar diezelfde provincies en gemeentes verbieden dat meer en meer. De provincie Noord-Brabant wil mestverwerkers alleen nog op industrieterreinen en niet meer in het buitengebied, maar gemeentes willen ze niet op de industrieterreinen hebben. Waar moeten we dan heen?”, vroeg een medewerker van Van Kuijk bij de Raad van State.
Minder verwerking
Volgens Van Kuijk zit het mestverwerkingsbedrijf aan de Gementweg niemand in de weg. Er staan nauwelijks woningen in de buurt en het gehele terrein is met hoog opgaand groen afgeschermd. De rechtszaak draaide om de vraag of en hoeveel van de huidige mestbe- en verwerkingsactiviteiten onder het overgangsrecht vallen. Het antwoord op die vraag is bepalend voor de toekomst van Van Kuijk aan de Gementweg.
Volgens de gemeente mag Van Kuijk alleen mest op- en overslaan en een heel klein beetje bewerken. Van Kuijk meent dat het bedrijf sinds het begin van deze eeuw op grote schaal mest verwerkt, eerst zo’n 70.000 ton per jaar, toen hoofdzakelijk compost. Nu nog zo’n 30.000 ton dierlijke mest per jaar. „De gemeente Vught zegt dat er sinds 2000 veel meer en intensiever mest wordt bewerkt. Maar dat is niet waar. We zijn juist minder mest gaan bewerken”, aldus de raadsvrouw.
Luchtfoto’s
De Raad van State bekeek tijdens de rechtszaak een groot aantal luchtfoto’s van het terrein van 2000 tot en met dit jaar. Volgens Van Kuijk tonen de foto's duidelijk aan dat er al jaren lang veel mest wordt verwerkt op het terrein. Volgens de gemeentewoordvoerder is dat op de foto’s helemaal niet te zien. De Raad van State gaat de knoop doorhakken en beslist binnen enkele weken of Van Kuijk op de huidige voet door kan gaan of flink moet inkrimpen en mogelijk verhuizen.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ellen Meinen