Wintergranen voor een gezonde bodem


Waarom wintergerst?
Een van de redenen waarom telers wintergerst opnemen in hun bouwplan is dat wintergerst oogst- en zaaispreiding geeft. Wintergerst kan vanaf half september gezaaid worden. De meeste wintergerst wordt voor de voermarkt geteeld. Er zijn maar enkele rassen geschikt als brouwgerst, deze hebben een lagere opbrengst dan wintervoergerst. De premies voor winterbrouwgerst zijn lager ten opzichte van de premies voor zomerbrouwgerst. Hierdoor komt het voor dat wintergerst voor voer een hoger saldo oplevert.
Inzet wintertarwe
Wintertarwe kan daarentegen voor een veel bredere markt worden geteeld. Onder hoog opbrengende rassen voor zowel de maal- als bakindustrie is voldoende keuze. Wintertarwe kan tot laat in het najaar worden gezaaid in tegenstelling tot wintergerst. Met wintertarwe is het mogelijk een ‘groen brug’ voor bijvoorbeeld luizen te voorkomen. Wintergerst is gevoelig voor het vergelingsvirus, omdat ontsmettingen niet meer mogelijk zijn. Rafaela is het enige tolerante ras.
Ook zijn er mogelijkheden om voor bepaalde nichemarkten te telen, daarvoor gelden premies en aanvullende teeltvoorwaarden. Denk aan projecten als Veldleeuwerik of Harmony.
De zaaihoeveelheid is afhankelijk van het zaaimoment, het DKG, de zwaarte van de grond en de zaaiomstandigheden. Met het volgende schema kan de juiste zaaihoeveelheid bepaald worden om tot voldoende planten in het voorjaar te komen.
Onkruidbeheersing
Ervaring leert dat de teelt van wintergranen goede mogelijkheden biedt om (probleem)onkruiden te beheersen, ook voor de volgteelten. Dit werd nog eens bevestigd tijdens de YEN-competitie. De YEN-competitie is een project dat is opgezet in Engeland, waar onder andere telers vanuit Nederland aan meedoen. In het project krijgen telers handvaten om hun teelt naar 15 ton tarwe per hectare te brengen.
Tekst: CZAV
Beeld: CZAV
Bron: CZAV