Grondeigenaar ASR bepaalt: zonnepark of mestvergister?
Realisatie mestvergister in Rilland onzeker; weg vrij voor zonnepark

De raad van de gemeente Reimerswaal stemde op 10 september unaniem in met de afgifte van een ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor de bouw van een zonnepark op de locatie aan de Bathpolderweg in Rilland. Het bedrijf ZonXP wil dit park realiseren op dezelfde locatie als waar energiebedrijf Engie en Groene Poort BV - een samenwerkingsverband van vijf groentetelers - al jarenlang bezig zijn met de plannen voor realisatie van een vergistingsinstallatie. Dit voornemen stuitte de afgelopen jaren op weerstand bij diverse omwonenden en bedrijven. Zij vrezen voor stank, verkeersoverlast en aantasting van hun gewassen.
Andere afweging
De raad van Reimerswaal besloot zo’n tien jaar geleden om haar medewerking te verlenen aan de plannen. Dit is inmiddels ook vastgelegd in het bestemmingsplan. „Maar op dit moment maakt de gemeenteraad een andere afweging tussen de belangen van de initiatiefnemers voor de biovergister en de belangen van een aantal omliggende glastuinbouwbedrijven en de inwoners van Rilland”, schrijft de gemeente Reimerswaal in een reactie.
Hoewel in 2011 een bouw- en milieuvergunning werd verleend, loopt op dit moment nog een procedure voor een revisievergunning. Dit omdat de plannen voor de vergistingsinstallatie gaandeweg zijn aangepast. Aanvankelijk wilden de initiatiefnemers een installatie bouwen die geschikt was voor meerdere activiteiten, nu is het plan om een installatie te bouwen die alleen groen gas produceert door middel van covergisting. De aanvraag voor de revisie-omgevingsvergunning ligt momenteel ter beoordeling bij Gedeputeerde Staten.
Sleutelrol voor ASR
Grondeigenaar ASR bepaalt nu of er een biovergister of een zonnepark komt op het perceel aan de Bathpolderweg in Rilland. De toestemming van de grondeigenaar is namelijk cruciaal voor het realiseren van een project. ASR wil op dit moment geen uitspraken doen over de kwestie. „We bekijken eerste hoe beide processen verder verlopen”, zo zegt een woordvoerder.
Opmerkelijk
Groene Poort en Engie gaan vooralsnog gewoon door met de plannen voor de ontwikkeling van de biovergister. „Groene Poort heeft namelijk een overeenkomst met ASR voor de grond”, zegt woordvoerder Michael Verheul van Engie. „We vinden het wel opmerkelijk dat de gemeente Reimerswaal in minder dan twee weken de weg vrijmaakt voor een zonnepark, terwijl wij al twee jaar bezig zijn met een het aanvragen van een wijzigingsvergunning. Daarbij levert de productie van groen gas een vele grotere bijdrage aan de CO2-reductie dan het plaatsen van zonnepanelen. Kiezen voor het zonnepark is naar onze mening een gemiste kans. Ook vanwege het circulaire concept van een groen gas installatie, waarbij aan de ene kant lokale restproducten kunnen worden gebruikt en aan de andere kant mineraalrijke fractie uit de vergister kan dienen als vervanger voor kunstmest op het land.”
Tekst: Ank van Lier
Beeld: Ellen Meinen