Nertsenhouder Deurne kan straks geen kant meer op

Daar vroeg nertsenhouderij De Peelrand BV om het schrappen van een aantal beperkingen in het nieuwe bestemmingsplan voor het Deurnese buitengebied. Het Rijk heeft besloten dat alle pelsdierhouderijen in Nederland uiterlijk 1 januari 2024 zijn beëindigd. Dat stelt de pelsdierhouders in sommige gevallen voor levensgrote problemen.
Meer mogelijkheden
Dat geldt zeker voor De Peelrand aan de Goorsebergweg. Dat bedrijf ligt ingeklemd tussen een natuur- en stiltegebied en een melkveehouderij. Bovendien doet Defensie vliegbasis De Peel weer open en gaat met F35’s vliegen. Dat alles bij elkaar zorgt ervoor dat de mogelijkheden voor de nertsenhouders om daar een nieuw bedrijf te beginnen, of hun bedrijf te verkopen zeer beperkt zijn. En de gemeente Deurne helpt volgens de pelsdierhouders ook niet erg mee, omdat die in het bestemmingsplan te veel beperkingen voor het bedrijf en de bijbehorende bedrijfswoning zou hebben. De nertsenhouders willen meer mogelijkheden om een ander bedrijf te beginnen, of het bedrijf te verkopen en dan in de bijbehorende woning blijven wonen, of als plattelandswoning te verkopen.
F35’s
Deurne wil evenwel niet teveel overlastgevende niet-agrarische bedrijvigheid. Bovendien wil ze niet dat de huidige bedrijfswoning van de stallen wordt afgesplitst. Dat maakt het voor Peelrand BV niet makkelijker op om een andere richting in te slaan.
„Alle potentiële kopers die bij ons zijn geweest haakten af door al die beperkingen. Zo mag er nauwelijks geluid gemaakt worden, omdat we in een stiltegebied liggen. We mogen wel een recreatiebedrijf beginnen, maar de bezoekers mogen eigenlijk alleen met de fiets of elektrische auto komen. Tegelijk wordt vliegveld De Peel weer geopend en vliegen straks de F35’s over onze hoofden. Geen recreant die bij ons wil zitten. En we mogen verder ook niet veel. Een caravanopslag mag ook niet omdat dat teveel autobewegingen oplevert. Een agrarisch bedrijf mag wel, maar met dieren heeft dat geen zin meer. Want Nederland houdt niet meer van dieren”, aldus de nertsenhoudster.
Kapitaalvernietiging
De gemeentwoordvoerster van Deurne zei dat de gemeente in principe geen plattelandswoningen wil, omdat die kunnen worden doorverkocht aan burgers die geen enkele binding hoeven te hebben met het bijbehorende bedrijf. De gemeente vindt het geen probleem als de huidige nertsenhouders er blijven wonen, maar als zij de woning later in een burgerwoning om willen zetten moeten ze wel een groot deel van de stallen en andere bedrijfsbebouwing slopen. Dat vindt de familie kapitaalvernietiging. Of de Raad van State veel kan doen voor de nertsenhouder zal later uit de uitspraak blijken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Agrio