Stal-en-Akker.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Zeeland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsPluimveeStrenge regels dwingen jonge, vooruitstrevende vleeskuikenhoudster tot stoppen

Strenge regels dwingen jonge, vooruitstrevende vleeskuikenhoudster tot stoppen

De 18-jarige Aafke Maes wilde van jongs af aan het vleeskuikenbedrijf van haar ouders in Alphen (NB) overnemen. Die droom valt in duigen aangezien de familie noodgedwongen stopt met het houden van vleeskuikens.
De 18-jarige Aafke Maes wilde van jongs af aan het vleeskuikenbedrijf van haar ouders in Alphen (NB) overnemen. Die droom valt in duigen aangezien de familie noodgedwongen stopt met het houden van vleeskuikens.
Door de strenge wet- en regelgeving ziet de 18-jarige Aafke Maes uit het Brabantse Alphen haar droom in duigen vallen. „Ik wilde van jongs af aan het vleeskuikenbedrijf van mijn ouders overnemen. De noodzakelijke investering in buizenverwarming, warmtewisselaar of andere ammoniak reducerende techniek kunnen we echter niet snel genoeg terugverdienen. Dinsdagavond 10 december hebben we de laatste één ster Beter Leven vleeskuikens afgeleverd. Sindsdien zijn we gestopt”, vertelt een zwaar aangeslagen Aafke.

Haar opa en oma hielden leghennen. Toen ze merkten dat het rendement afnam, verbouwden ze beide stallen en schakelden over naar vleeskuikens. Oma verzorgde de kuikens en opa de koeien en varkens. Na een stalbrand in 2000 bouwde de familie een nieuwe stal voor 24.000 reguliere kuikens. Acht jaar geleden maakte de vader van Aafke een overdekte uitloop aan de stal. Daarna schakelden ze over naar het één ster Beter Leven keurmerk. Sindsdien houden ze 13.500 kuikens.

Acht jaar geleden was de familie één van de eerste vleeskuikenhouders in Nederland die ging produceren voor het Beter Leven keurmerk. „De prijs was toen goed”, blikt Aafke terug. Nadien schakelden steeds meer vleeskuikenhouders om naar het Beter Leven keurmerk. Als gevolg daarvan daalde de uitbetalingsprijs enorm.

Luxe camping

De ouders van Aafke dienden zes jaar geleden de eerste plannen in bij de gemeente Alphen-Chaam dichtbij Breda. Haar 50-jarige vader heeft een spierziekte. „Hij werkte vroeger fulltime buitenshuis en verzorgde daarnaast de vleeskuikens. Nu is hij fulltime thuis. Het verzorgen van de kuikens kan hij nog wel volhouden. Buitenshuis werken gaat niet meer.” Aafke wilde van jongs af aan vleeskuikenhouder worden. „Uitbreiden is op ons bedrijf onmogelijk. Dus gingen we op zoek naar andere mogelijkheden.”

De familie kwam uit bij zogeheten Glamping. Dit is een luxe camping waarin de familie Maes luxe tenten, huisjes, sauna’s en hottubs wilde plaatsen. Vanwege het bezwaar van één buurman heeft de familie hier na zes jaar nog steeds geen vergunning voor. „Eén van de zovele eisen is dat we geen kuikens meer mogen houden”, vertelt Aafke. Aanvankelijk ging in 2016 een overgangstermijn van tien jaar in. „We kregen in 2016 tien jaar de tijd om van bestemmingsplan te wisselen; van intensieve veehouderij naar recreatie.”

‘Dure investering niet terug te verdienen’

„Helaas zijn we gedwongen nu al te stoppen met houden van de vleeskuikens”, zegt een zwaar aangeslagen Aafke. Indien de familie nu investeert in een ammoniakemissie reducerende techniek mogen ze langer vleeskuikens houden. „De investering in buizenverwarming, een warmtewisselaar of andere techniek is te fors om die binnen nu en 2026 terug te verdienen. Bovendien stelt de provincie Noord-Brabant in 2021 of 2022 aangescherpte eisen in. Dat maakt de situatie nog onzekerder.”

Geen vertrouwen in kabinet

„Als we terugkijken op afgelopen jaar is er zo ontzettend veel veranderd”, doelt Aafke op onder meer de stikstofmaatregelen. „Daardoor is ons vertrouwen in het huidige kabinet 0. We zijn bang dat de prijs van één ster Beter Leven kuikens nog verder zakt en dat er nieuwe wet- en regelgeving voor pluimveehouders bij komt. Daarom hebben we nu de laatste ronde kuikens gehouden.”

„Wat zal ik de kleine kuikentjes missen, maar wat zal ik het ook missen wanneer ze als de mooie vette kuikens weg gaan. Dan kijk ik met trots terug op hoe ons pap en ik ze acht weken verzorgd hebben. Gezorgd dat ze niet ziek worden, gezorgd dat ze zich altijd op hun gemak voelden. Wat zal ik het missen”, zegt een emotionele Aafke.

Kringlooplandbouw

Aafke wilde de vleeskuikens graag met de camping combineren. „Burgers op onze camping zouden zo kennis kunnen maken met de Nederlandse vleeskuikenhouderij. De takken zijn goed te combineren. Bovendien is het goed voor het imago van de agrarische sector en de pluimveehouderij om burgers te vertellen over onze vleeskuikentak.”

Maar aan die droom komt nu dus een eind. „Bij ons in de buurt gaan veel kleinere pluimvee- en varkensbedrijven stoppen omdat ze investeringen als gevolg van wet- en regelgeving niet kunnen terug verdienen.”

„Het ministerie van Landbouw pleit voor kleinschalige bedrijven en kringlooplandbouw. Maar als gevolg van hun beleid moeten kleine pluimvee- en varkensbedrijven noodgedwongen hun deuren sluiten.” Aafke baalt hier sterk van. „De Nederlandse landbouw loopt wereldwijd voorop qua dierenwelzijn en milieu. Het dierenwelzijn van onze kuikens is dankzij het één ster Beter Leven keurmerk het beste ter wereld. Maar het ondernemen wordt door strenge wet- en regelgeving onmogelijk gemaakt. Alleen grote bedrijven kunnen dergelijke investeringen terugverdienen.” Hoewel de familie stopt met het houden van kuikens neemt Aafke’s passie voor het boeren niet weg. „Ik blijf me inzetten voor alle boeren. Ik blijf onze boeren steunen. Ik ben en blijf een boerin.”

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Familie Maes

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Stikstof
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Pluimveeweb.nl logo
Alles over de Pluimveehouderij, economie, beleid, huisvesting, mechanisatie, lucht, water licht, voeding, gezondheid, fijnstof, legpluimvee, vleeskuikens, ouderdieren, broederij en fokkerij op Pluimveeweb.nl
Praat mee
Stal & Akker is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Zuid-Nederland in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stal-en-Akker.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Limburg
  • Noord-Brabant
  • Zeeland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Stal-en-Akker.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Limburg
        • Noord-Brabant
        • Zeeland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top