Extra geld voor agrarisch natuurbeheer Zeeland

Het versterken van de landbouw - zowel economisch als ecologisch - is één van de speerpunten van de Provincie Zeeland. Daarom zet de provincie volgens PvdA-gedeputeerde Anita Pijpelink in op het meer natuurinclusief maken van de landbouw, door een gebiedsgerichte aanpak. „Dat is nodig, omdat we ook in Zeeland problemen hebben met de biodiversiteit. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de Zeeuwse natuur - die verweven is met de landbouw - behouden blijft. Door het nemen van specifieke maatregelen kunnen boeren een belangrijke bijdrage leveren aan deze natuurdoelen. Veel Zeeuwse boeren staan daar ook voor open; zij realiseren zich dat je alleen een gezond bedrijf kunt runnen wanneer je zuinig bent op je grond en op de natuurlijk omgeving waarin je actief bent.”
Extra geld
In het kader van de genoemde provinciale speerpunten besloten Gedeputeerde Staten onlangs om Poldernatuur Zeeland voor 2020 en 2021 jaarlijks ruim 220.000 euro extra subsidie te geven. Dit geld komt bovenop de ruim twee miljoen die Poldernatuur Zeeland vorig jaar al tot haar beschikking had.
Het collectief Poldernatuur Zeeland vertegenwoordigt negen agrarische natuurverenigingen in Zeeland en sluit beheercontracten af met boeren, voor natuurbeheer op landbouwgrond. Dan gaat het onder meer om akkerranden, vogelakkers en hagen. „Het geld dat beschikbaar was, was al volledig benut; vandaar dat we er nu nog wat bij doen. Dat geeft wel aan dat Zeeuwse boeren zeer gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan met agrarisch natuurbeheer. En dit komt ook de biodiversiteit ten goede.”
Constructieve samenwerking
Daarnaast stelt de provincie ruim 120.000 euro beschikbaar voor het project ‘Topgebied Groede’. In dit project gaan natuurorganisaties - onder meer Het Zeeuwse Landschap en Stichting Landschapsbeheer Zeeland - samen met agrariërs aan de slag met de transitie naar kringlooplandbouw en het stimuleren van de biodiversiteit. „Het Partridge-project op Schouwen-Duiveland vervult hierbij een voorbeeldfunctie”, zegt Pijpelink. „In dit project zetten natuur en landbouw zich samen in voor betere leefomstandigheden voor de patrijs en andere akkervogels. Deze samenwerking verloopt uitermate positief en laat zien dat partijen niet altijd tegenover elkaar hoeven te staan. Door veelvuldig te overleggen, kun je tot hele mooie zaken komen. Deze manier van samenwerken willen we doortrekken in het project ‘Topgebied Groede’, om zo ook in Zeeuws-Vlaanderen stappen te zetten op het gebied van natuurinclusieve landbouw. Dit gebied is gekozen omdat hier al akkervogels aanwezig zijn.”
Hoe het project in Groede er precies uit gaat zien, is volgens Pijpelink nog niet bekend. „Dat gaan betrokken partijen de komende tijd samen uitkristalliseren. Het Partridge-project heeft namelijk aangetoond dat het belangrijk is om maatwerk te leveren per bedrijf of perceel Een meer duurzame c.q. volhoudbare landbouw en meer biodiversiteit zijn hierbij de stippen op de horizon.”
Tekst: Ank van Lier
Beeld: Ellen Meinen