Stal-en-Akker.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Zeeland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesLimburgFotoserie: 'Meer innovatie in mengvoerindustrie mogelijk'

Fotoserie: 'Meer innovatie in mengvoerindustrie mogelijk'

„Er zijn zoveel kansen; algen, insecten, nieuwe technologieën, korte ketens, vlees van kippen die geen antibiotica hebben gehad etcetera", zegt Trudy van Megen, directeur van Feed Design Lab. Ze is verbaasd over de geringe echte vernieuwing in de voerwereld en wil die vooruit helpen. „Ik daag pluimveehouders en veevoerfabrikanten uit om hierover met ons in gesprek te gaan.”
Als enige ter wereld heeft Nederland sinds vijf jaar een praktijkonderzoek- en educatiecentrum voor de diervoersector in combinatie met een groot netwerk: Feed Design Lab in het Limburgse Wanssum. Trudy van Megen is sinds 2013 betrokken als  directeur Fee
Als enige ter wereld heeft Nederland sinds vijf jaar een praktijkonderzoek- en educatiecentrum voor de diervoersector in combinatie met een groot netwerk: Feed Design Lab in het Limburgse Wanssum. Trudy van Megen is sinds 2013 betrokken als directeur Feed Design Lab.
In 2007 ontstond het begrip ‘Feed Design Lab’ doordat bij een aantal bedrijven duidelijk werd dat verduurzaming en innovatie in diervoeders hard nodig was en alleen door samenwerking van de grond kon komen. Ze zagen de noodzaak in dat de sector met nieuwe
In 2007 ontstond het begrip ‘Feed Design Lab’ doordat bij een aantal bedrijven duidelijk werd dat verduurzaming en innovatie in diervoeders hard nodig was en alleen door samenwerking van de grond kon komen. Ze zagen de noodzaak in dat de sector met nieuwe grondstoffen en technologieën moest komen. In 2011 werd de stichting opgericht en in 2014 volgde de officiële opening.
Een proeffabriek met open inrichting en veel daglicht. De enige voerfabriek met daglicht. De capaciteit is 200 tot 800 kilo per uur.
Een proeffabriek met open inrichting en veel daglicht. De enige voerfabriek met daglicht. De capaciteit is 200 tot 800 kilo per uur.
In de voerfabriek kunnen testen uitgevoerd worden met experimentele grondstoffen, voertechnologie en behandelingen met nieuwe grondstoffen. Er is de beschikking over diverse soorten technieken om maaltesten en deeltjesgrootte uit te voeren.
In de voerfabriek kunnen testen uitgevoerd worden met experimentele grondstoffen, voertechnologie en behandelingen met nieuwe grondstoffen. Er is de beschikking over diverse soorten technieken om maaltesten en deeltjesgrootte uit te voeren.
Diverse grondstoffen, technieken en zeven. Demonstratiemateriaal voor cursisten zoals bijvoorbeeld bulkwagenchauffeurs die een dag van hun opleiding in de fabriek volgen.
Diverse grondstoffen, technieken en zeven. Demonstratiemateriaal voor cursisten zoals bijvoorbeeld bulkwagenchauffeurs die een dag van hun opleiding in de fabriek volgen.
In de fabriek staat een innovatieve toepassing; een blender om bijvoorbeeld tomaten te pureren of insecten tot moes te maken. „Ik daag voerfabrieken uit om meer ideeën en testen hier uit te voeren. Samen kunnen we tot mooie innovaties komen. De agrarische
In de fabriek staat een innovatieve toepassing; een blender om bijvoorbeeld tomaten te pureren of insecten tot moes te maken. „Ik daag voerfabrieken uit om meer ideeën en testen hier uit te voeren. Samen kunnen we tot mooie innovaties komen. De agrarische sector in Nederland moet het hebben van innovatie en ketenproductie”, zegt Trudy van Megen.
Een andere innovatie is de Powli; een uitontwikkeld prototype Powder in Liquids dat poeder na het persen toe kan voegen. „Toepasbaar voor bijvoorbeeld coccidiostatica en niet hittebestendige enzymen of additieven. In praktijk worden die laatste vaak overg
Een andere innovatie is de Powli; een uitontwikkeld prototype Powder in Liquids dat poeder na het persen toe kan voegen. „Toepasbaar voor bijvoorbeeld coccidiostatica en niet hittebestendige enzymen of additieven. In praktijk worden die laatste vaak overgedoseerd wat met deze technologie wordt voorkomen,” licht van Megen toe.
In het fysische laboratorium staan diverse grondstoffen voor demonstratiedoeleinden.
In het fysische laboratorium staan diverse grondstoffen voor demonstratiedoeleinden.
Een stagiair test grondstoffen en bewerkingsmethodes.
Een stagiair test grondstoffen en bewerkingsmethodes.
Een belangrijk onderdeel van Feed Design Lab is educatie. „We verzorgen trainingen op het gebied van mengvoerproductie, procestechnologie; zowel op maat als open inschrijvingen”, legt van Megen uit. Ze spart graag met de cursisten: operators, chauffeurs,
Een belangrijk onderdeel van Feed Design Lab is educatie. „We verzorgen trainingen op het gebied van mengvoerproductie, procestechnologie; zowel op maat als open inschrijvingen”, legt van Megen uit. Ze spart graag met de cursisten: operators, chauffeurs, nutritionisten, bedrijfsadviseurs en agrarische ondernemers.
Ruim 100 bedrijven uit de agrarische sector en uit binnen- en buitenland zijn partner en nemen actief deel aan het netwerk. Partnerbedrijven vormen de basis van de exploitatie. „Sinds de oprichting schrijven we zwarte cijfers. Daar ben ik trots op. De toe
Ruim 100 bedrijven uit de agrarische sector en uit binnen- en buitenland zijn partner en nemen actief deel aan het netwerk. Partnerbedrijven vormen de basis van de exploitatie. „Sinds de oprichting schrijven we zwarte cijfers. Daar ben ik trots op. De toekomst is open innovatie en de kennis delen. Daar ben ik van overtuigd”, zegt Trudy van Megen.

Lees het de uitgebreide reportage over Feed Design Lab in vakblad Pluimveeweb dat 31 januari uitgegeven is. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.

Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Pluimveeweb.nl logo
Alles over de Pluimveehouderij, economie, beleid, huisvesting, mechanisatie, lucht, water licht, voeding, gezondheid, fijnstof, legpluimvee, vleeskuikens, ouderdieren, broederij en fokkerij op Pluimveeweb.nl
Praat mee
Stal & Akker is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Zuid-Nederland in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stal-en-Akker.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Limburg
  • Noord-Brabant
  • Zeeland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Stal-en-Akker.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Limburg
        • Noord-Brabant
        • Zeeland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Top
    • Evenementen
    • Het LeerErf
    Top