Sint Anthonis ‘proeftuin’ voor meting fijnstof

Hoewel veebedrijven over een juiste vergunning beschikken, ervaren sommige burgers dat het rond een stal stinkt. Is het een feit of is het vooral beleving? Dit wordt onderzocht via het project ‘Smart village Sint Anthonis: Meetnetwerk luchtkwaliteit’. „Er is geld vrijgemaakt om het project op te zetten en daarvoor hebben we professionals binnengehaald”, zegt VVD-wethouder Wouter Bollen. Hij wijst erop dat de regering in maart heeft aangegeven dat gemeenten ruimte krijgen voor een eigen innovatieve toetsing van bedrijven op luchtkwaliteit, mits met metingen onderbouwd.
Fijnstof meten
De beste manier om erachter te komen hoe het met die kwaliteit is gesteld, is meten. Een belangrijke parameter is fijnstof en dat is waar het project in Sint Anthonis zich op richt. „We gaan op zoek naar patronen die iets kunnen zeggen over de luchtkwaliteit”, aldus Monique van der Gaag, die namens Connecting Agri & Food het project leidt. „Want er is de laatste jaren veel discussie over en mensen maken zich zorgen.”
Bij de metingen is gekozen voor het gebied Zandkant-Noordkant, het buitengebied van Sint Anthonis richting Boxmeer. Behalve veehouderijen bevinden zich hier burgerwoningen en recreatiebedrijven. Zeer nabij ligt de provinciale weg N272 en iets verderop de autosnelweg A73 en het Boxmeerse industriegebied Saxe Gotha. In dit gebied zijn in februari en maart vijf sensoren geplaatst en er wordt real-time ofwel 24 uur per dag gemeten, vertelt de projectleider. Behalve fijnstof meten de sensoren temperatuur en luchtvochtigheid. Ook de weergegevens, zoals windrichting en windsnelheid, worden ieder uur geregistreerd, zodat er ook naar de relatie hiermee gekeken kan worden.
Lees verder in de aanstaande editie van Stal & Akker die op zaterdag 23 mei op de mat valt. Nog geen abonnee? Vraag een gratis proefnummer aan.
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Susan Rexwinkel