Stal-en-Akker.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Zeeland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesLimburgFotoserie: Lamberdina’s Hoeve koploper in kringlooplandbouw

Fotoserie: Lamberdina’s Hoeve koploper in kringlooplandbouw

Goed zorgen voor je kippen. Dat leerde Eric Thielen uit Castenray van jongsafaan. Door de ervaring van eerdere generaties te combineren met nieuwste technieken en oog voor de economische kant ontwikkelde hij Lamberdina’s Hoeve. De duurzaamste legpluimveehouderij van Nederland? Dat wordt onderzocht. Thielen is tot nu toe zeer tevreden over zijn nieuwe bedrijf.
Eric Thielen bouwde in 2018 zijn nieuwe biologische leghennenbedrijf Lamberdina’s Hoeve. Genoemd naar zijn oma. „We houden nu kippen zoals bij mijn oma vroeger met de huidige technieken om het zo economisch rendabel te maken en goed voor milieu en maatsch
Eric Thielen bouwde in 2018 zijn nieuwe biologische leghennenbedrijf Lamberdina’s Hoeve. Genoemd naar zijn oma. „We houden nu kippen zoals bij mijn oma vroeger met de huidige technieken om het zo economisch rendabel te maken en goed voor milieu en maatschappij”, legt Eric Thielen uit. Zijn eerste koppel draaide prima. De volgende stap is het berekenen van de carbon footprint van de eieren van Lamberdina’s Hoeve.
Lamberdina’s Hoeve ligt aan de Wusterweg in Castenray in een landbouwontwikkelingsgebied. Aan het begin van de uitloop een uitkijktoren en picknickbank. Naast de stal een wandelpad en een bloeiende bloemenberm. Iets terugdoen voor de omgeving was een van
Lamberdina’s Hoeve ligt aan de Wusterweg in Castenray in een landbouwontwikkelingsgebied. Aan het begin van de uitloop een uitkijktoren en picknickbank. Naast de stal een wandelpad en een bloeiende bloemenberm. Iets terugdoen voor de omgeving was een van de onderdelen van de plannen van Eric Thielen bij de opzet van zijn nieuwe bedrijf.
Oog voor dierenwelzijn en duurzaamheid zijn de uitgangspunten voor Thielens nieuwe locatie. Energieneutraal, inpassend in het landschap met oog voor milieu, mens en dier. Aan de voorzijde het eierlokaal en boven een vergaderruimte.
Oog voor dierenwelzijn en duurzaamheid zijn de uitgangspunten voor Thielens nieuwe locatie. Energieneutraal, inpassend in het landschap met oog voor milieu, mens en dier. Aan de voorzijde het eierlokaal en boven een vergaderruimte.
Het tweede koppel Lohman Brown is net opgezet en mag na een week wennen voor de eerste keer naar buiten. Lamberdina’s Hoeve bestaat uit een stal met daarin veertien afdelingen voor ieder 2800 kippen. Inpandig staat het Vencomatic Bolegg Terrace volièresys
Het tweede koppel Lohman Brown is net opgezet en mag na een week wennen voor de eerste keer naar buiten. Lamberdina’s Hoeve bestaat uit een stal met daarin veertien afdelingen voor ieder 2800 kippen. Inpandig staat het Vencomatic Bolegg Terrace volièresysteem. De lariks houten spanten passen mooi in het landschap.
Thielen houdt 39.490 biologische hennen op Lamberdina’s Hoeve. De gedachte dat kleinschaligheid ook duurzaam zou zijn is achterhaald volgens Thielen. „Kleinschaligheid en duurzaamheid is niet hetzelfde. Als je op grotere schaal produceert, kun je veel eff
Thielen houdt 39.490 biologische hennen op Lamberdina’s Hoeve. De gedachte dat kleinschaligheid ook duurzaam zou zijn is achterhaald volgens Thielen. „Kleinschaligheid en duurzaamheid is niet hetzelfde. Als je op grotere schaal produceert, kun je veel efficiënter investeren in duurzaamheid”, zegt de ondernemer.
De veertien buitenweides zijn identiek ingericht: vooraan hoogstam fruitbomen, achteraan notenbomen en gras met kruidenmengsels. „Net zoals vroeger op de boerderij. Ik zie de kippen nog scharrelen bij mijn opa en oma. Dat uitgangspunt hebben we proberen t
De veertien buitenweides zijn identiek ingericht: vooraan hoogstam fruitbomen, achteraan notenbomen en gras met kruidenmengsels. „Net zoals vroeger op de boerderij. Ik zie de kippen nog scharrelen bij mijn opa en oma. Dat uitgangspunt hebben we proberen terug te brengen. Dat is goed gelukt; de vlinders en bijen komen je tegemoet in de uitloop”, zegt de 54-jarige Thielen.
Zonnepanelen op het dak die ervoor zorgen dat Lamberdina’s Hoeve energieneutraal is.
Zonnepanelen op het dak die ervoor zorgen dat Lamberdina’s Hoeve energieneutraal is.
Samen met Vencomatic ontwikkelde Thielen de Eco Unit: een totaalsysteem voor klimaatbeheersing met warmtewisselaar, koeling en filtering. „Als kleine jongen leerde ik het al: zorg dat de kippen niet in de tocht zitten. Met luiken en uitloop heb je altijd
Samen met Vencomatic ontwikkelde Thielen de Eco Unit: een totaalsysteem voor klimaatbeheersing met warmtewisselaar, koeling en filtering. „Als kleine jongen leerde ik het al: zorg dat de kippen niet in de tocht zitten. Met luiken en uitloop heb je altijd tocht. Met dat in mijn achterhoofd hebben we de technieken voor de stal ontwikkeld.” ECO Units zorgen voor de ventilatie en het klimaat van de stal. Deze vangen circa 80 procent van het fijnstof af. De ECO units fungeren als een luchtwasser; ammoniak zal oplossen in het water. De verwachting is dat minimaal 50 procent van de ammoniak oplost in het water. Wageningen UR Livestock Research voert ammoniak- en fijnstof emissiemetingen uit conform het geldende meetprotocol.
Alle lucht komt, indien gewenst, voorverwarmd de stal binnen en droogt de mest op de mestband. Inkomende lucht kan ook gekoeld worden. Uitgaande lucht wordt daarvoor bevochtigd waardoor die in temperatuur daalt en de kou overdraagt aan de inkomende lucht.
Alle lucht komt, indien gewenst, voorverwarmd de stal binnen en droogt de mest op de mestband. Inkomende lucht kan ook gekoeld worden. Uitgaande lucht wordt daarvoor bevochtigd waardoor die in temperatuur daalt en de kou overdraagt aan de inkomende lucht. Door beide principes daalt de temperatuur in de stal niet onder de 22 graden Celsius en blijft het ’s zomers onder de 27 graden. De zomer van 2019 was een goede testperiode.
Via camera’s houdt Thielen op alle punten het bedrijf in de gaten.
Via camera’s houdt Thielen op alle punten het bedrijf in de gaten.
Rechts is het scharrelpluimveebedrijf van Eric Thielen te zien. Hij nam het bedrijf in 1995 van zijn ouders over en bouwde het batterijbedrijf om naar volièrehuisvesting. Elke generatie Thielen gaf het bedrijf een nieuwe wending. Rond zijn 50e ging Thiele
Rechts is het scharrelpluimveebedrijf van Eric Thielen te zien. Hij nam het bedrijf in 1995 van zijn ouders over en bouwde het batterijbedrijf om naar volièrehuisvesting. Elke generatie Thielen gaf het bedrijf een nieuwe wending. Rond zijn 50e ging Thielen nadenken over zijn toekomst en kwam tot zijn tweede wending richting biologische legpluimveehouderij met oog voor duurzaamheid en economisch rendement en bouwde de boerderij die zorgdraagt voor de dag van morgen.
De voersilo’s en mestcontainers staan inpandig voor in de stal zodat vuile vrachtwagens niet langs de uitloop hoeven te rijden. De mest gaat naar een championcompostering en vervolgens naar een biologische paddenstoelenkwekerij.
De voersilo’s en mestcontainers staan inpandig voor in de stal zodat vuile vrachtwagens niet langs de uitloop hoeven te rijden. De mest gaat naar een championcompostering en vervolgens naar een biologische paddenstoelenkwekerij.
Thielen heeft geleerd om zijn verhaal te vertellen. „Ik durfde vaak geen aantallen te noemen. Maar als je geen aantallen noemt, gaan anderen dat voor je doen. Je hebt aantallen nodig om een onderneming economisch rendabel te maken”, legt Thielen uit.
Thielen heeft geleerd om zijn verhaal te vertellen. „Ik durfde vaak geen aantallen te noemen. Maar als je geen aantallen noemt, gaan anderen dat voor je doen. Je hebt aantallen nodig om een onderneming economisch rendabel te maken”, legt Thielen uit.
Voor aan het hek bij de picknickbank en schommel een bordje met ´Niet voeren´. „Als pluimveehouder ben en blijf je verantwoordelijk voor de geproduceerde eieren. Ik werk al jaren met ISO. Je leert er bewuster door te werken. Alle processen moet je vastleg
Voor aan het hek bij de picknickbank en schommel een bordje met ´Niet voeren´. „Als pluimveehouder ben en blijf je verantwoordelijk voor de geproduceerde eieren. Ik werk al jaren met ISO. Je leert er bewuster door te werken. Alle processen moet je vastleggen en dan ga je ook nadenken waarom en wat je doet. Dat levert altijd wat op”, zegt Eric Thielen.
In januari 2020 won Thielen zowel de Venrayse Ondernemers Prijs. Ook is hij een van de vijf genomineerden van de Agrarische Ondernemersprijs die vanwege corona is uitgesteld naar september. „Ik heb het afgelopen jaar heel veel positieve reacties ontvangen
In januari 2020 won Thielen zowel de Venrayse Ondernemers Prijs. Ook is hij een van de vijf genomineerden van de Agrarische Ondernemersprijs die vanwege corona is uitgesteld naar september. „Ik heb het afgelopen jaar heel veel positieve reacties ontvangen. Dat doet me goed. Dit is iets waar ik echt gelukkig van word”, lacht Eric Thielen.

Lees het uitgebreide artikel over Lamberdina’s Hoeve in vakblad Pluimveeweb van juni dat vrijdag 19 juni is verschenen. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.

Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Pluimveeweb.nl logo
Alles over de Pluimveehouderij, economie, beleid, huisvesting, mechanisatie, lucht, water licht, voeding, gezondheid, fijnstof, legpluimvee, vleeskuikens, ouderdieren, broederij en fokkerij op Pluimveeweb.nl
Praat mee
Stal & Akker is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Zuid-Nederland in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stal-en-Akker.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Limburg
  • Noord-Brabant
  • Zeeland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Stal-en-Akker.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Limburg
        • Noord-Brabant
        • Zeeland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top