Boeren Borsele vrezen meer beperkingen door omgevingsplan

De Lewedorpse akkerbouwer F. Koeman meent het nieuwe omgevingsplan voor het buitengebied van de gemeente Borsele te veel beperkingen oplegt aan zijn bedrijf aan de Quarlespolderweg. Borsele heeft zijn grote schuur als ‘beeldbepalend’ bestempeld en in het plan vastgelegd. Dat betekent dat de schuur niet zomaar gesloopt, of vervangen kan worden.
Volgens Koeman beperkt dat zijn plannen om zijn bedrijf naar het noorden uit te breiden. De Lewedorper snapt niet dat zijn schuur opeens beeldbepalend is, terwijl zijn boerderij niet eens voorkomt om een provinciale lijst van waardevolle boerderijen. Volgens de gemeentewoordvoerster van Borsele hoeft dat ook niet, omdat de gemeente een eigen lijst mag maken. „De schuur van Koeman is nog waardevoller, omdat aan de overkant van de weg bij de buren gespiegeld precies zo’n zelfde schuur staat. Tezamen levert dat een fraai geheel op wat wij willen beschermen.”
Omgevingsplan
Een ander Lewendorps bedrijf maakt zich zorgen over de uitwerking van het nieuwe omgevingsplan. Agrarisch loonbedrijf en veehouderij Kloosterman aan de Vlaamseweg vreest dat een buurman door de eigenaardigheden van het omgevingsplan nog meer procedures gaat aanspannen dan hij al deed. „Straks zitten voor elke hoest en nies bij de rechter”, aldus de raadsman van Kloosterman bij het hoogste bestuursrechtscollege.
Het, nu nog experimentele, omgevingsplan is immers de opvolger van het aloude bestemmingsplan. In theorie moet het omgevingsplan duidelijker en leesbaarder zijn voor de gewone burger. Maar tijdens de rechtszitting bleek dat het plan op sommige punten allesbehalve leesbaar, laat staan duidelijk was. De gemeentewoordvoerster weet dat aan de nieuwigheid; „We werken nu al twee jaar met het omgevingsplan. Uiteraard is het een experiment waar nog wel wat aan verbeterd kan worden, maar tot nu toe hebben we geen klachten van andere burgers gehad dat het plan niet leesbaar of duidelijk zou zijn.”
Volgens de raadsman van Kloosterman blinkt het plan niet uit door helderheid. Zo zou niet duidelijk zijn waar de intensieve veehouderij op het agrarisch perceel mogelijk is. Immers, een belangrijk verschil tussen omgevings- en bestemmingsplan is dat het omgevingsplan flexibeler is en minder harde grenzen kent. Dus boeren kunnen wat makkelijker schuiven met bebouwing, zolang omwonenden daar geen last van hebben. Maar of dat in het geval van Kloosterman goed is uitgewerkt is de vraag. De Raad van State zette flink wat kritische kanttekeningen bij het plan. Maar mogelijk dat gemeente met een aantal verbeteringen en aanpassingen het plan wel weer duidelijker en leesbaarder kan maken.
Hoogspanning
Verder behandelde de Raad nog een aantal bezwaren tegen een nieuwe ondergrondse hoogspanningsleiding tussen Westdorpe en Goes. Een aantal omwonenden en agrarische bedrijven zien de nieuwe 150 kV-leiding niet zitten. Volgens Driewegenaar A. Vink wordt zijn paardenpension en minicamping extra belast door de nieuwe 150 kV-leiding, ook al komt die ondergronds. Want zijn woon- en bedrijfsperceel aan de Weltevredendijk ligt nu al ingeklemd tussen twee hoogspanningsleidingen, een 150 kV en een zware 380 kV-leiding. Volgens Vink moet al die straling van die leidingen bij elkaar opgeteld worden en dan is er volgens hem toch een probleem.
Optellen
De woordvoerster van TenneT ontkende dat je straling van magnetische velden van hoogspanningsleidingen zo maar bij elkaar kan optellen,’in sommige gevallen doven twee leidingen de magnetische velden elkaar zelfs uit. Dat zit natuurkundig behoorlijke ingewikkeld in elkaar. Maar hier komt een ondergrondse leiding die maar 0,4 microtesla extra straling oplevert, terwijl uit onderzoeken blijkt dat er pas vanaf 100 microtesla een probleem kan zijn. Bovendien zijn we bezig met een nieuwe hoogspanningsleiding tussen Goes en Rilland die de 380 kV bij Driewegen gaat vervangen. Die leiding zal dus na 2022 verdwijnen.’
De Raad van State gaat het allemaal uitzoeken en doet over enkele weken uitspraak.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ellen Meinen