Boeren maken hun erf bijvriendelijker

Als partner van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en de Nationale Buienstrategie deed LTO eerder dit jaar een oproep voor ambassadeurs uit de ruim 70 aanmeldingen zijn er twaalf geselecteerd. De twaalf gekozen boeren zitten verspreid over het land en boeren in verschillende sectoren en op verschillende grondsoorten. Na de selectie is bij alle ambassadeurs een erfscan uitgevoerd die inzicht geeft in wat de boer al doet en nog kan verbeteren voor de bijen. De volgende stap is kijken op welke manier de ambassadeurs hun erf nog bijvriendelijker kunnen maken.
Ongemerkt heel nuttig
Varkenshouder Frank Vissers uit Meerlo (LI) is een van de ambassadeurs. Vissers doet mee omdat hij graag een bijdrage wil leveren aan biodiversiteit in combinatie met de aankleding van zijn erf. Samen met studenten van Citaverde College heeft hij vorig jaar al een stuk beekdal hersteld voor de bijen. „Langs ons bedrijf loopt een oud beekdal. Die hebben we vorig jaar hersteld en de randen ingezaaid met kruidenmengsel. Rond het bedrijf zijn op verschillende plaatsen ruimtes gecreëerd voor onder andere insecten en vogels. Studenten van Citaverde College hebben de inrichting verzorgd. Deze is opgesteld in samenspraak met de buren en onder begeleiding van ‘Horster Landschap’. Bij de inrichting van het erf is rekening gehouden met bijen, insecten en biodiversiteit.”
Stefan de Ruijter is akkerbouwer in Kerkwerve (ZE) waar hij vlas, suikerbieren, cichorei, rabarber verbouwt. Ook heeft hij gras- en bloemenzaad, natuurlijk grasland en bloemrijke akkerranden. De Ruijter vind de bijen nuttige insecten. „Onbewust en ongemerkt doen bijen veel nuttig werk, stimuleren dus! Je hebt geen last van ze en het is een kleine moeite om ze te sparen. Dit moet alleen meer verteld worden.” Op dit moment is De Ruijter bezig met een akkerrandenproject met de gemeente. „ Ik vind dat de bloemenranden er niet alleen aantrekkelijk uit moeten zien voor toeristen, maar tegelijk ook werkelijk nuttig moeten zijn voor de boer en de bij! En ik had al diverse bijenhotels, maar ik zorg nu voor nog veel meer nectar en nestelgelegenheden.”
Informatie voor boeren
Het project wordt uitgevoerd door LTO Noord, ZLTO en LLTB en is gefinancierd door LTO Noord Fondsen, ZLTO, LLTB en het Ministerie van LNV. Op de website www.theplacetobee.nl staan portretten van de twaalf ambassadeurs. Ook is er informatie te vinden waar boeren direct mee aan de slag kunnen. De onderwerpen op de website gaan over voedsel (gevarieerde erfbeplanting, bij voorkeur jaarrond bloeiend), nestelgelegenheid (insectenhotels, maar ook bijvoorbeeld zand) en overleving (omgang met gewasbeschermingsmiddelen). Projectleider Scheer: “Ieder erf is geschikt voor bijvriendelijke maatregelen. En die hoeven niet duur en ingewikkeld te zijn.”
Tekst: Sandra Wilgenhof
Beeld: Ruth van Schriek