Gaat draai met agrarische bedrijfswoning Someren geld kosten?

„Alles stond sinds 2011 op groen en ineens ging het licht op rood”, zei de akkerbouwer tegen staatsraad André Verburg. Die kon een eind meevoelen met de broers. „Het is mij duidelijk dat de gemeente zijn stinkende best zou doen voor jullie”, zei Verburg tegen de broers. Hij gaf aan het eind van de zitting de strijdende partijen de kans om te onderhandelen. Misschien kan er een financiële tegemoetkoming komen voor de broers?
Afgesplitst
De Van den Bogaards kochten jaren geleden een stuk landbouwgrond aan de Laan ten Boomen in Lierop (NB). De woning van dit voormalige veebedrijf werd afgesplitst en ging verder als burgerwoning. In een bestemmingsplan uit 2011 stond echter dat burgemeester en wethouders na een wijziging van dit plan een vergunning konden geven voor een bedrijfswoning op het perceel van Van den Bogaard.
De broers deden een dergelijk verzoek en er leek geen vuiltje aan de lucht. „De wethouder zat bij ons aan tafel en zei dat hij blij was dat het eindelijk rond was”, zei Van den Boogaard. Maar de buren hadden bezwaar. Het college van burgemeester en wethouders maakten toen een wijzigingsplan waarin de bedrijfswoning niet meer tot de mogelijkheden behoort. Tegen dit plan gingen de Van den Bogaards in beroep bij de Raad van State.
Geen toestemming van provincie
De gemeente kwam er pas later achter dat in het verleden de bedrijfswoning van het perceel van de Van den Bogaards is afgestoten, zei een woordvoerder. „Wij wisten dat niet en de provincie ook niet”.
De gewenste bedrijfswoning zou een extra woning in het buitengebied zijn en daar geeft de provincie geen toestemming voor, stelt de gemeente. Alleen via de ruimte-voor-ruimte-regeling zou er een mogelijkheid kunnen zijn maar dat is geenszins zeker. De broers moeten dan zelf ook nog eens anderhalf tot twee ton op tafel leggen.
Als er in Someren geen oplossing wordt bereikt doet de Raad van State uitspraak.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Ellen Meinen