LLTB: 'Rechtbank bracht honderden boeren in de Peel in onzekerheid'

Het gaat om het Natura 2000 beheerplan Groote Peel, Deurnsche Peel & Mariapeel van de provincie Noord-Brabant. In het plan staat dat beregeningsputten die voor 1 januari 2008 ergens geregistreerd stonden zijn vrijgesteld van de Natuurbeschermingswet. Voor die putten is dus geen Nbw-vergunning nodig. LLTB kon zich daarin vinden.
Maar Werkgroep Behoud de Peel stond op de achterste benen en vocht het beheerplan aan bij de rechtbank Oost-Brabant. „Die putten zorgen voor wegzijging van grondwater uit de Peel en dat zorgt voor verdroging’’, zei Wim van Opbergen van Behoud de Peel dinsdag via een videoscherm tijdens de rechtszaak bij de hoogste bestuursrechter in Den Haag. De rechtbank Oost-Brabant ging een eind mee met de werkgroep en trof een voorlopige voorziening. Die luidde: alleen beregeningsputten die vóór 2001 toestemming hadden zijn uitgezonderd van de Nbw-vergunningplicht.
Verder terug
Behoud de Peel kan zich voorlopig vinden in deze nieuwe peildatum maar gaat liever een stuk verder terug in de tijd. „In 1976 is de Mariapeel al als beschermd gebied aangewezen en de Groote Peel in 1990", zei Van Opbergen.
LLTB en de provincie Limburg, waar de getroffen boeren zitten, vroegen dinsdag in hoger beroep de Raad van State de uitspraak van de rechtbank van tafel te halen. „We zijn overstelpt met telefoontjes van leden die hiervan het slachtoffer zijn", zei Patricia Joosten van LLTB. Boeren met open teelt lopen de kans geen Nbw-vergunning te krijgen als grondwateronttrekking nadelig is voor de natuur. Dat is funest voor de bedrijven.
Onderzoek
Volgens de provincie Limburg hebben de beregeningsputten geen effect op de grondwaterstand. Er loopt momenteel een mediationtraject tussen alle partijen en de provincies werken aan nieuw onderzoek naar de gevolgen van de putten. De Raad van State wil de zaak niet aanhouden tot het onderzoek af is en doet over enkele weken uitspraak.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Susan Rexwinkel