Strokenteelt in het Zuidwesten: eerste proefjaar was niet makkelijk, wel interessant

Wat er wel is lijkt veelbelovend. Vooral resultaten qua druk van ziektes en plagen, waarbij monitoring van alle soorten insecten erg belangrijk blijkt. Lastig is dat drift van bespuitingen in het ene gewas zorgt voor schade in de aangrenzende stroken, zo bleek tijdens de bespreking van eerste proeven.
Sprekers tijdens de webinar waren Anneleen Riemens van de Rusthoeve, die vertelde over de strokenteeltproef waarmee de proefboerderij vorig jaar is begonnen. Pieter Brooijmans van Cosun Beet Company vertelde over de zevenjarige proef in West-Brabant die ook in 2020 is begonnen. Dominique Cammaert was aanwezig namens ZAJK die hier als organisatie van jonge boeren ook bij betrokken zijn, en Paul Blokker van DLV Advies ging in op samenwerkingen tussen akkerbouwers en veehouders.
Proeven in Zeeland en West-Brabant
Op Proefboerderij Rusthoeve ligt sinds vorig jaar een strokenteeltproef van ruim 4 hectare, met stroken van zes en van twaalf meter. Dit is een proef van Rusthoeve, ZAJK, DLV Advies, Delphy, Het Zeeuws Landschap en de Zeeuwse Milieufederatie.
In deze proef werden zomertarwe, zomergerst, zaaiuien, suikerbieten en wortels geteeld, en daarnaast phacelia voor natuurlijke vijanden. De Rusthoeve had veel last van droogte. De opkomst van de uien was daardoor erg slecht, en ook de andere gewassen hadden er last van. Door deze omstandigheden en omdat het nog maar het eerste jaar van de proef is, zijn er nog geen duidelijke resultaten.
De resultaten die wel gezien werden waren overwegend positief, in de suikerbieten was bijvoorbeeld niet gespoten tegen bladluizen, maar er waren slechts drie plekken met vergelingsziekte. Doordat de stroken zo dicht naast elkaar liggen, treedt er wel schade op door drift van het spuiten van andere gewassen. Een oplossing kan zijn om de stroken verder uit elkaar te leggen.
Natuurakker 2.0
Ook Cosun Beet Company is bezig met een strokenteeltproef, in West-Brabant. Dit project heet Natuurakker 2.0 en zal zeven jaar duren. Samen met akkerbouwer Eugène van den Eijnden en CZAV werden er in mei 2020 stroken van zes meter aangelegd op een perceel van 12 hectare. Hier worden tien gewassen geteeld; suikerbieten, koolzaad + Italiaans raaigras, haver + rogge, zomertarwe, cichorei, luzerne, zomergerst + stoppel, aardappelen, rogge + tagetes, en erwt + Italiaans raaigras. Hiervan zijn nog geen resultaten beschikbaar.
Zowel de Rusthoeve als Cosun Beet Company zijn zich druk aan het voorbereiden op het volgende teeltjaar. Er zal meer worden gemonitord op zowel plagen als natuurlijke vijanden, en aan het einde van dit jaar zullen er meer resultaten beschikbaar zijn.