Rechter haalt onzekerheid over beregeningsputten Peel niet weg

Een uitspraak woensdag van de Raad van State over het Natura 2000 beheerplan Groote Peel, Deurnsche Peel & Mariapeel van de provincie Noord-Brabant heeft voor de LLTB en de provincie Limburg niets opgeleverd. Alles gaat afhangen van nieuw onderzoek door de provincie Noord-Brabant van de effecten van de beregeningsputten op de grondwaterstand onder het zeldzaam geworden hoogveen in de Peel. Dit nieuwe onderzoek zit in de eindfase. In de zomer wordt duidelijk voor welke beregeningsputten een natuurbeschermingsvergunning nodig is en voor welke niet.
Verdroging
Werkgroep Behoud de Peel sloeg in 2018 erop aan dat in het Noord-Brabantse Natura 2000 beheerplan een flink aantal putten van Limburgse boeren waren vrijgesteld van de vergunningplicht. Het ging om putten die in 2008 al waren geslagen en ergens geregistreerd stonden. Werkgroep Behoud de Peel, die strijdt tegen verdroging, kreeg het bij de rechtbank voorlopig voor elkaar dat het jaartal 2008 werd veranderd in 2001. Verder had de zaak bij de rechtbank tot gevolg dat Noord-Brabant vond dat er nieuw onderzoek moest komen naar de effecten van beregeningsputten.
Dat onderzoek loopt nu dus. LLTB kreeg echter veel telefoontjes van verontruste leden die zich afvroegen of ze hun akkers nog wel zonder vergunning konden blijven beregenen. De belangenclub stapte samen met de provincie Limburg in januari in hoger beroep naar de Raad van State tegen de uitspraak van de rechtbank. Maar de Raad van State heeft daar niets aan veranderd.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Ellen Meinen