Brabantse boeren naar rechter tegen plan N279

Een Bakelse varkenshouder baalt er flink van omdat hij in het verleden 60 procent stikstofrechten heeft moeten inleveren voor zijn nieuwe vergunning. Dat moest toen vanwege een beschermd bos op 200 meter afstand van zijn bedrijf. Tussen het bos en zijn bedrijf komt de weg te liggen waardoor er volgens hem zeker een toename van stikstof in de omgeving zal zijn.
Grondgebonden
Een aspergeteler en tevens melkveehouder uit diezelfde gemeente vreest dat hij door gedwongen halvering van zijn huiskavel geen grondgebonden bedrijf meer kan exploiteren. Dat kan gevolgen hebben voor zijn vergunning. Een aardbeien- en bessenteler uit Aarle-Rixtel raakt een strook van 37 meter van zijn grond kwijt die hij recent had geoptimaliseerd. Een Helmondse buxuskweker krijgt het tracé dwars over zijn kwekerij waardoor die in tweeën wordt gedeeld. Hij zal straks een flinke omweg moeten maken om van het ene deel van kwekerij naar het andere te komen.
Een coniferenkweker bij Helmond raakt eveneens een deel van zijn grond kwijt en een melkveehouder in Veghel komt door het tracé te zitten met een onwerkbare hoek op zijn land. Een Bakelse akkerbouwer en varkenshouder raakt eveneens grond kwijt en verliest door de weg ook zijn uitzicht op de Bakelse Aa. De weg komt gedeeltelijk te liggen in het natuurgebied de Bakelse Beemden. Bij Veghel komt een verbreding van twee naar vier banen.
Vier dagen
De Raad van State had vier dagen uitgetrokken voor de behandeling van de beroepen. Op maandag en dinsdag werden de algemene bezwaren bekeken. De individuele bezwaren van onder meer de getroffen boeren zouden woensdag en donderdag aan bod komen. De Raad van State heeft woensdag laten weten dat de zittingen van woensdag en donderdag voorlopig niet doorgaan waardoor de tegenstanders thuis kunnen blijven. Eerst gaat de Raad van State de algemene bezwaren tegen het provinciale inpassingsplan beoordelen. Uitspraak daarover komt binnenkort.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Provincie Brabant