Wilma Dirken (VVD): ‘Brabant stevent af op tweede lockdown’

„Dit jaar gaat het om twee bedrijven, waarom niet voortvarender”, ondersteunde Janneke van Kessel (D66) de woorden van Dirken. Ze pleitte voor meer focus op de piekbelasters. CDA-gedeputeerde Erik Ronnes – die de BOS in zijn portefeuille heeft - erkende dat met de middelen die het Rijk in de eerste tranche voor Brabant beschikbaar stelt (16 miljoen euro), in Brabant 10 piekbelasters kunnen worden uitgekocht. Doel is om de stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden te laten dalen en ruimte te maken voor blijvende boeren.
28 bedrijven aangemeld
Andere piekbelasters (veebedrijven met een hoge stikstofuitstoot) komen pas in de tweede en derde tranche in beeld. Er hebben zich 28 bedrijven aangemeld voor de regeling. Verwacht wordt dat met in totaal circa 53 miljoen euro in Brabant 35 tot 45 veehouderijen kunnen worden aangekocht. Er zijn overigens ook piekbelasters die voor een andere route kiezen zoals de landelijke stoppersregeling.
Ronnes pakte de handschoen op en wil zoeken naar een versnelling. Hij gaat – in samenspraak met andere provincies - bij de minister bepleiten om de tweede tranche (in Brabant 15 miljoen euro) van de opkoop naar voren te halen. Dirken (VVD) vroeg in haar betoog de gedeputeerde om ook bij de minister aan te dringen op een snelle oplossing voor PAS-melders, die momenteel volledig tussen de wal en het schip vallen. Een probleem waar volgens Ronnes bij LNV overigens al ‘met man en macht’ aan wordt gewerkt.
Koploperschap
Ton Ludwig (GroenLinks) sprak zijn zorgen uit over het ambitieniveau van het provinciebestuur. „Van koploper tot achterloper”, zei het GroenLinks statenlid. Gedeputeerde Ronnes bestreed dit en zei dat hij in de praktijk juist veel bijval krijgt voor de integraliteit van de Brabantse aanpak. „We hebben een pakket van bronmaatregelen liggen. We willen koploper zijn.”
De gedeputeerde gaf aan dat het noodzakelijk is om een echt beeld te krijgen hoe het zit met de deposities. De stikstofanalyses van RIVM komen eind 2021 beschikbaar. „Dan weten we waar we als Brabant staan.” Statenlid Hermen Vreugdenhil (CU/SGP) kon de aanpak van de gedeputeerde wel volgen. „Ik ben blij dat elke sector op een eerlijke manier bij moet dragen”, doelend op landbouw, verkeer en industrie.
Periodieke rapportage van de voortgang, waar Vreugdenhil om vroeg, is volgens Ronnes lastig omdat niet alle transacties via het stikstofloket gaan. Hij liet wel weten te bezien wat mogelijk is. Ronnes zegde ook toe dat hij op korte termijn een themabijeenkomst wil houden over het Stikstofregistratiesysteem.
Buitenland
Marcel Thijssen (CDA) wees erop dat de invloed van stikstof die over de grens komt aanwaaien niet moet worden onderschat. Hij vroeg om een monitoring in relatie tot het buitenland. Irma Koopman (SP) stelde dat monitoring een ‘totaalplaatje’ moet zijn: naast import moet ook export in beeld worden gebracht. Ronnes vertelde de statenleden dat hij samen met collega-gedeputeerde Elies Lemkes in gesprek is met Belgische en Duitse overheden over de ‘import en export’ van stikstof. Hij wees erop dat in beide landen nog een grotere ‘inhaalslag’ hebben te maken. „We moeten werken aan een level playing field”, sprak Ronnes.
Een motie van het CDA, CU/SGP en LokaalBrabant, waarin het college wordt opgeroepen inzichtelijk te maken wat de buitenlandse effecten en maatregelen zijn op de Brabantse Natura 2000 gebieden, werd met ruime meerderheid aangenomen.
Van in totaal tien moties die in stemming werden gebracht, haalde deze motie en nog twee andere een ruime meerderheid. Een motie van de VVD waarin het provinciebestuur wordt opgeroepen om zich maximaal in te spannen om knelpunten ten aanzien van stikstof in het Brabantse wegennet op te lossen, haalde een ruime meerderheid.
Eveneens ruime steun was er voor de motie van D66 en 50Plus, waarin inwoners en bedrijven in Brabant uit te dagen om met voorstellen te komen om de stikstofuitstoot te verlagen. Goede ideeën worden omarmd en ondersteund.
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Ruth van Schriek