‘Zonde dat ruimte niet wordt ingezet voor PAS-knelgevallen’

ZLTO-bestuurder Janus Scheepers is blij dat Hermen Vreugdenhil in de PS van Brabant de kwestie over de openbare verkoop aan de kaak heeft gesteld. Hij kan zich vinden in de visie van het Statenlid.
Gestrand
„Als gevolg van de PAS-uitspraak is er nog behoorlijk wat op te lossen qua stikstofbeleid; noem het achterstallig onderhoud van de overheid", zegt Scheepers. „Dan gaat het om PAS-melders waarvan de vergunningen gelegaliseerd moeten worden, bedrijven die onder de drempelwaarde van 0.05 mol stikstof/ha/jaar zitten en door de uitspraak van de Raad van State toch nog een Natuurbeschermingswetvergunning nodig hebben en ondernemers die zijn gestrand in het vergunningentraject. De vergunningen van deze groep bedrijven moeten in orde worden gemaakt, zodat ze kunnen doorontwikkelen. Dat wordt steeds urgenter; de bedrijven zitten al te lang op slot.”
Scheepers is van mening dat de provincie, bij de kwestie rondom de Meirvenhoeve, eerst had moeten kijken of dergelijke bedrijven geholpen hadden kunnen worden met de beschikbare stikstofruimte. „Eventueel hadden ze dit via de minister moeten spelen. Het is enorm zonde dat deze ruimte niet wordt ingezet voor het oplossen van PAS-knelgevallen in het betreffende gebied. En PAS-melders kunnen dan wel inschrijven op de te koop aangeboden ruimte, maar het kan niet de bedoeling zijn dat ondernemers moeten betalen om een onrechtmatigheid in de wet op te lossen.”
Meten met twee maten
Ruud Verkoijen, advocaat milieu en omgeving bij Goorts + Coppens in Deurne, noemt de kwestie ‘een vreemd verhaal’. Vooral omdat de provincie volgens hem met twee maten meet.
„Het betreffende bedrijf ligt vlakbij Natura 2000-gebied Kempenland-West. Volgens de PAS-gebiedsanalyse is hier sprake van een forse overschrijding van de depositiewaarden”, zegt Verkoijen. „Het is dus wenselijk om de stikstofdepositie hier te verminderen. Maar in tegenstelling daartoe gaat de provincie juist stikstofruimte teruggeven, wat leidt tot extra depositie op het Kempenland-West. Je mag immers alleen extern salderen op hetzelfde Natura 2000-gebied. En dat terwijl veehouders in Brabant worden gedwongen om maatregelen te nemen om de stikstofdepositie op bedrijfsniveau te reduceren. Dat strookt niet met elkaar en is meten met twee maten.”
Verkoijen vraagt zich daarnaast af waarom de provincie zo’n haast heeft met het verkopen van de betreffende stikstofruimte. „Afwachten totdat het ministerie komt met een plan om de PAS-melders te helpen zou wellicht beter zijn. Misschien past de stikstofruimte van dit bedrijf, en van de andere bedrijven die de provincie in de bezit heeft, hier perfect in. Dan kun je deze dus wel inzetten voor het oplossen van PAS-knelgevallen.”
Tekst: Ank van Lier
Beeld: Susan Rexwinkel