Windpark Krammer betaalt boeren vergoeding voor koolstofopslag in bodem
‘Nog veel onduidelijk over potentie carbon farming’

Boeren kunnen een belangrijke rol spelen in de oplossing van het klimaatprobleem. Dat is de centrale gedachte achter het driejarige project Carbon Farming. Het project, dat in diverse Europese landen draait, ging in september 2018 van start. De Nederlandse focus ligt op Zeeland, aangezien het project wordt gefinancierd door provincie Zeeland, het ministerie van LNV en het Interreg North Sea Region Program. „De EU-subsidie uit dit programma is specifiek bestemd voor de Noordzee-regio”, legt Luuk van Wezel uit. Hij is als projectexpert klimaat namens ZLTO betrokken bij het project.
Koolstofopslag in de bodem
Het draait in het project allemaal om het opslaan van koolstof in de bodem, door het verhogen van de het organische stof gehalte. Dit resulteert enerzijds in een betere bodemkwaliteit en een hoger watervasthoudend vermogen, daarnaast wordt op deze manier CO2 vastgelegd en een bijdrage geleverd aan het oplossen van de klimaatproblematiek. „Het is dus een win-winsituatie”, zegt Van Wezel. „En dat terwijl het verhogen van het organische stof gehalte op zich helemaal niet ingewikkeld is. Boeren kunnen dit met verschillende maatregelen realiseren.”
Investeringen
Mogelijkheden om de bodem te verbeteren zijn volgens de adviseur het zaaien van een groenbemester, het opbrengen van compost of champost, niet-kerende grondbewerking, het toevoegen van extra rustgewassen aan het bouwplan of het laten liggen van stro na de graan- of tarweoogst. Boeren die aan de slag willen met carbon farming ontvangen een speciale handleiding, met daarin de diverse opties.
Daarnaast is kennisdeling een belangrijke pijler binnen het project, stelt Van Wezel: „We organiseren meerdere bijeenkomsten per jaar, waar we boeren informeren en waar zij ervaringen kunnen delen. Inmiddels hebben we op deze manier al honderden boeren bereikt. Carbon farming is een hot item. Veel ondernemers hebben belangstelling om hiermee te starten.”
Lees verder over carbon farming in de aankomende editie van Stal & Akker. Hier zal ook melkveehouder Coen de Ruijter zijn ervaringen met koolstofvastlegging delen. De volgende editie van Stal & Akker valt vanaf aanstaande vrijdag bij u op de mat. Bent u nog geen abonnee? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.
Tekst: Ank van Lier
Beeld: Susan Rexwinkel