Janse laat groenbemester tot april staan
‘Overwinterengroenbemester winst voor bodem’

Investeren in een betere bodem is één van de centrale pijlers van de bedrijfsvoering van Landbouwbedrijf Westerland in Wolphaartsdijk. „Hiermee is namelijk enorm veel te winnen: het vormt de basis voor een goede opbrengst en een betere kwaliteit”, zegt Huibert Janse.
Niet voor niets vormt het bedrijf van Janse en zijn compagnon De Jager één van de pilotbedrijven binnen het project Fabulous Farmers. Hierbij werken boeren in West-Brabant en Zeeland aan een robuuster en weerbaarder teeltsysteem, onder meer door het optimaliseren van de bodemstructuur en de bodemkwaliteit.
In dit kader stapte Janse vorig jaar ook over naar niet-kerende grondbewerking. „Deelname aan de Akkerbelt-pilot, die vorig jaar ging draaien in Goes en op Noord-Beveland, was dan ook een logische stap. Ook hierin ligt de focus op het verbeteren van de grond- en de waterkwaliteit. En eerlijk is eerlijk: er stond een leuke vergoeding tegenover. Ook dat trok me over de streep.”
Wormen als nieuwe ploegen
Janse draaide mee in een deelexperiment. Daarbij werkte een groep akkerbouwers de groenbemester die werd ingezaaid na de graanoogst niet al in november onder, maar pas in het voorjaar. Op deze manier kon de winterperiode worden gebruikt om extra organische stof toe te voegen aan de bodem. „We deden mee met een perceel van 16 hectare. Na het oogsten van de wintertarwe voerden we een paar oppervlakkige grondbewerkingen uit, zodat het onkruid kon kiemen en het stro werd gemengd met de grond. Dat is namelijk positief voor de organische stof vorming. Eind augustus hebben we toen een groenbemester, bestaande uit tien verschillende componenten, ingezaaid.”
Lees verder in de aankomende editie van Stal & Akker. Deze belandt vanaf vrijdag 21 mei bij u in de brievenbus. Bent u nog geen abonnee? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.
Tekst: Ank van Lier
Beeld: Susan Rexwinkel