Stal-en-Akker.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Zeeland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesNoord-BrabantFotoserie: 'Binding consument via huisverkoop asperges'

Fotoserie: 'Binding consument via huisverkoop asperges'

Frank en Joost van Lith houden scharrelvleeskuikens en telen asperges in het Brabantse Mill. Kostprijsgericht werken, inzet van scholieren en de asperges aan huis verkopen brengen veel meerwaarde voor het familiebedrijf. De nieuwe boerderijwinkel geeft de klanten ook een mooi beeld van de scharrelvleeskuikens, de hoofdtak van het bedrijf. Een win-win situatie.
Joost (links) en Frank van Lith in de nieuwste scharrelvleeskuikenstal, gebouwd in 2016. Frank (60) stapte in 2012 van reguliere vleeskuikens over naar het Volwaard kuiken. „Het was toen best een lastige keuze; je wist niet of scharrelvleeskuikens de toek
Joost (links) en Frank van Lith in de nieuwste scharrelvleeskuikenstal, gebouwd in 2016. Frank (60) stapte in 2012 van reguliere vleeskuikens over naar het Volwaard kuiken. „Het was toen best een lastige keuze; je wist niet of scharrelvleeskuikens de toekomst zou zijn”, blikt Frank terug. De stallen werden voorzien van daglicht en overdekte uitloop. Beiden zijn supertevreden met de keuze voor omschakeling.
Naast vleeskuikens teelt Van Lith asperges op vier hectare huisperceel. „We hebben hier goede zandgrond, weinig stenen en geen ijzer in het grondwater. Dat levert lekkere asperges op”, zegt Frank van Lith. Hun strategie is zoveel mogelijk asperges aan hui
Naast vleeskuikens teelt Van Lith asperges op vier hectare huisperceel. „We hebben hier goede zandgrond, weinig stenen en geen ijzer in het grondwater. Dat levert lekkere asperges op”, zegt Frank van Lith. Hun strategie is zoveel mogelijk asperges aan huis verkopen. Per seizoen oogsten ze ongeveer 25 ton. Horeca en cateraars bestellen asperges en veel burgers komen naar de boerderijwinkel aan de Sperwerstraat.
Van Lith heeft een 30 tal scholieren op de loonlijst staan. Joost van Lith (27): „We hebben bewust gekozen voor scholieren in plaats van buitenlandse werknemers en daar onze planning op afgestemd.” De jongens steken asperges van 18 tot 21 uur. De meiden s
Van Lith heeft een 30 tal scholieren op de loonlijst staan. Joost van Lith (27): „We hebben bewust gekozen voor scholieren in plaats van buitenlandse werknemers en daar onze planning op afgestemd.” De jongens steken asperges van 18 tot 21 uur. De meiden sorteren en wassen dan de asperges. Dagelijks werk voor 15 jongens en 6 meiden. Na het oogsten gaan de asperges minimaal 8 uur in water voor het afsterven.
Vorig jaar bouwde Van Lith een loods met een boerderijwinkel. De schilmachine staat in de winkel. Opslag, wassen en sorteren in de ruimte erachter. Het credo is ‘Heerlijke asperges voor een eerlijke prijs’. Vers en kwaliteit is hun kracht. Steeds meer asp
Vorig jaar bouwde Van Lith een loods met een boerderijwinkel. De schilmachine staat in de winkel. Opslag, wassen en sorteren in de ruimte erachter. Het credo is ‘Heerlijke asperges voor een eerlijke prijs’. Vers en kwaliteit is hun kracht. Steeds meer asperges gaan geschild over de toonbank en de soep die ze laten maken, vindt gretig aftrek.
De winkel is ingericht met een compleet aspergeassortiment: wijn, eieren, ham, kaas, aardbeien en asperges”, zegt Frank. De boerderijwinkel is van begin april tot eind juni zeven dagen per week open. „We krijgen regelmatig de vraag of we ons eigen kippenv
De winkel is ingericht met een compleet aspergeassortiment: wijn, eieren, ham, kaas, aardbeien en asperges”, zegt Frank. De boerderijwinkel is van begin april tot eind juni zeven dagen per week open. „We krijgen regelmatig de vraag of we ons eigen kippenvlees ook verkopen. Burgers denken wel heel simpel. Onze winkel is een mooie manier om uit te leggen wat voor kippen we houden en hoe we werken”, zegt Van Lith junior. In het najaar wil hij onderzoeken of vleesverkoop bij hen past.
Vleeskuikens zijn de hoofdtak en die werkzaamheden verrichten Frank en Joost zelf. De aspergeteelt is arbeidsintensief: Frank is verantwoordelijk voor de winkel en handel, Joost voor de teelt. „Wij zijn beiden uit hetzelfde hout gesneden; willen zoveel mo
Vleeskuikens zijn de hoofdtak en die werkzaamheden verrichten Frank en Joost zelf. De aspergeteelt is arbeidsintensief: Frank is verantwoordelijk voor de winkel en handel, Joost voor de teelt. „Wij zijn beiden uit hetzelfde hout gesneden; willen zoveel mogelijk zelf doen en dat alles er netjes uitziet”, zegt Frank. Joost is opgeleid als elektromonteur en besloot vijf jaar geleden om het bedrijf over te nemen. Nu werkt hij nog parttime als monteur.
De plaatselijke ZLTO afdeling Land van Cuijk plaatste onlangs dit promotiebord bij Van Lith. „Wij vertellen graag ons verhaal en laten zien hoe wij kippen houden. Klanten zien vanuit de parkeerplaats de kuikens in de overdekte uitloop. Via Kip.kiplekker e
De plaatselijke ZLTO afdeling Land van Cuijk plaatste onlangs dit promotiebord bij Van Lith. „Wij vertellen graag ons verhaal en laten zien hoe wij kippen houden. Klanten zien vanuit de parkeerplaats de kuikens in de overdekte uitloop. Via Kip.kiplekker en ZLTO vertellen we ons verhaal op bijvoorbeeld het lokale Pluk & Oogstfeest. Daar leggen we een miniveldje asperges aan zodat burgers kunnen zien hoe hun dagelijks eten groeit en bloeit”, zegt Frank van Lith.

Lees het ondernemersverhaal van Frank en Joost van Lith in de nieuwste Stal & Akker van zaterdag 22 mei 2021. Heeft u nog geen abonnement? Vraag een proefnummer aan.

Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Beeld: Ellen Meinen, Monique van Loon

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Pluimveeweb.nl logo
Alles over de Pluimveehouderij, economie, beleid, huisvesting, mechanisatie, lucht, water licht, voeding, gezondheid, fijnstof, legpluimvee, vleeskuikens, ouderdieren, broederij en fokkerij op Pluimveeweb.nl
Praat mee
Stal & Akker is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Zuid-Nederland in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stal-en-Akker.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Limburg
  • Noord-Brabant
  • Zeeland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Stal-en-Akker.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Limburg
        • Noord-Brabant
        • Zeeland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top